tignes.jpg2302

Tignes – Espace Killy

Het meest uitnodigende sneeuwplaatje vandaag komt uit Tignes. Terwijl in Nederland een westerstorm woedt is het in de Franse skigebieden een prachtige skidag. De condities zijn perfect.

valdisere2302

Val d’Isère – Espace Killy

Even verderop in Val d’Isère kijken we uit over de meest prachtige toerskihellingen die je je kunt voorstellen.

morzine2302

Morzine

We springen even terug naar het noorden en zien de klippen die boven Morzine uit torenen in de Portes du Soleil. Met name deze noordelijke skigebieden kunnen hun borst nat maken (cq met vaseline insmeren). Er komt namelijk veel sneeuw aan. En hier in het noorden kan dat afhankelijk van hoe snel de sneeuwgrens zakt ook wel richting een meter gaan.

La Clusaz

Uit La Clusaz even een spectaculaire actuele video van een slopestyle wedstrijd.

Saulire-2017_0223_105000

Courchevel – Les 3 Vallées

Gaan we naar de 3 Vallées. Overal uitstekende condities. En het is echt de meeste dagen prachtig weer in deze fase. Hoe dat verder gaat zien we zo.

Roc_des_3_Marches-2017_0223_104000

Les Menuires – Les 3 Vallées

Buurdorp Les Menuires is goed maar ook klaar voor een nieuwe laag sneeuw. Al was het omdat dit gebied een mekka is voor freeriders en die zien graag weer een verse laag poedersneeuw komen.

valthonacht

Val Thorens – Les 3 Vallées – Foto: T. Loubere – OT Val Thorens

Een paar honderd meter hoger in het Belleville dal komen we in Val Thorens. Op Facebook vonden we deze actuele foto van een sterrenhemel met vallende sterren boven het hoogst gelegen skidorp van Europa.

alpedhuez2202

Alpe d’Huez

Naar het zuiden toe komen we in Alpe d’Huez waar het natuurlijk ook gewoon grand beau is.

alpedhuez2302

Alpe d’Huez

Hier ook deze webcam met sneeuw op de daken van een oude schuur. Dat zijn altijd leuke plaatjes. Het buurdorp Les 2 Alpes heeft net een recordpoging gedaan: de grootste fakkelafdaling ter wereld.

Natuurlijk is voor een veilige en schone elektrische oplossing gekozen. Wat een mensenmenigte!

mega_auron_berchia

Auron – Stations du Mercantour

En tot helemaal in de zuidelijke Franse Alpen zijn de condities goed. Hierboven Auron waar het zichtbaar niet echt druk is momenteel. Dat zal in het weekeinde anders zijn want dan weten ook de inwoners van Nice het skigebied te vinden.

rart_17022406_17022300

Hoe ontwikkelt het weer zich verder? Hierboven zie je hoe de storm over Nederland ook leidt tot een sterke afkoeling in de Alpen en tot lichte sneeuwval in het noorden. We kunnen verwachten dat de skigebieden noordelijk van de Maurienne ongeveer 10cm sneeuw krijgen in de nacht op vrijdag en vrijdag overdag.

weekeinde

Het is fantastisch nieuws dat de wisseldag zaterdag dan zonnig gaat verlopen. En zondag en maandag zijn dan ook prachtig zonnig en aangenaam van temperatuur. Een prachtig begin van de tweede krokusweek. Maar dan komt het!

output_AHmlmR

Dinsdag, woensdag en donderdag sneeuwt het aanhoudend in de hele Franse Alpen. Het zwaartepunt dinsdag zijn de zuidelijke Alpen terwijl dat woensdag en donderdag naar het noorden schuift. Alle skigebieden van de Portes du Soleil tot aan de Stations du Mercantour krijgen er veel sneeuw bij!

rsum_17030500_17022300

De getallen op de kaart zijn mm neerslag. Dat kun je ruwweg gelijk stellen aan cm sneeuw. We moeten gaan denken aan 25 tot 50cm sneeuw in de meeste skigebieden met uitschieters richting een meter. Dat gaat komende week prachtige plaatjes opleveren. Volg het op wintersportweerman.nl!

Dit speciale weerbericht is je mede aangeboden door het Frans bureau voor Toerisme en Franse bergen!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

38 reacties

Gesloten voor reacties.