tignes.jpg2302

Tignes – Espace Killy

Het meest uitnodigende sneeuwplaatje vandaag komt uit Tignes. Terwijl in Nederland een westerstorm woedt is het in de Franse skigebieden een prachtige skidag. De condities zijn perfect.

valdisere2302

Val d’Isère – Espace Killy

Even verderop in Val d’Isère kijken we uit over de meest prachtige toerskihellingen die je je kunt voorstellen.

morzine2302

Morzine

We springen even terug naar het noorden en zien de klippen die boven Morzine uit torenen in de Portes du Soleil. Met name deze noordelijke skigebieden kunnen hun borst nat maken (cq met vaseline insmeren). Er komt namelijk veel sneeuw aan. En hier in het noorden kan dat afhankelijk van hoe snel de sneeuwgrens zakt ook wel richting een meter gaan.

La Clusaz

Uit La Clusaz even een spectaculaire actuele video van een slopestyle wedstrijd.

Saulire-2017_0223_105000

Courchevel – Les 3 Vallées

Gaan we naar de 3 Vallées. Overal uitstekende condities. En het is echt de meeste dagen prachtig weer in deze fase. Hoe dat verder gaat zien we zo.

Roc_des_3_Marches-2017_0223_104000

Les Menuires – Les 3 Vallées

Buurdorp Les Menuires is goed maar ook klaar voor een nieuwe laag sneeuw. Al was het omdat dit gebied een mekka is voor freeriders en die zien graag weer een verse laag poedersneeuw komen.

valthonacht

Val Thorens – Les 3 Vallées – Foto: T. Loubere – OT Val Thorens

Een paar honderd meter hoger in het Belleville dal komen we in Val Thorens. Op Facebook vonden we deze actuele foto van een sterrenhemel met vallende sterren boven het hoogst gelegen skidorp van Europa.

alpedhuez2202

Alpe d’Huez

Naar het zuiden toe komen we in Alpe d’Huez waar het natuurlijk ook gewoon grand beau is.

alpedhuez2302

Alpe d’Huez

Hier ook deze webcam met sneeuw op de daken van een oude schuur. Dat zijn altijd leuke plaatjes. Het buurdorp Les 2 Alpes heeft net een recordpoging gedaan: de grootste fakkelafdaling ter wereld.

Natuurlijk is voor een veilige en schone elektrische oplossing gekozen. Wat een mensenmenigte!

mega_auron_berchia

Auron – Stations du Mercantour

En tot helemaal in de zuidelijke Franse Alpen zijn de condities goed. Hierboven Auron waar het zichtbaar niet echt druk is momenteel. Dat zal in het weekeinde anders zijn want dan weten ook de inwoners van Nice het skigebied te vinden.

rart_17022406_17022300

Hoe ontwikkelt het weer zich verder? Hierboven zie je hoe de storm over Nederland ook leidt tot een sterke afkoeling in de Alpen en tot lichte sneeuwval in het noorden. We kunnen verwachten dat de skigebieden noordelijk van de Maurienne ongeveer 10cm sneeuw krijgen in de nacht op vrijdag en vrijdag overdag.

weekeinde

Het is fantastisch nieuws dat de wisseldag zaterdag dan zonnig gaat verlopen. En zondag en maandag zijn dan ook prachtig zonnig en aangenaam van temperatuur. Een prachtig begin van de tweede krokusweek. Maar dan komt het!

output_AHmlmR

Dinsdag, woensdag en donderdag sneeuwt het aanhoudend in de hele Franse Alpen. Het zwaartepunt dinsdag zijn de zuidelijke Alpen terwijl dat woensdag en donderdag naar het noorden schuift. Alle skigebieden van de Portes du Soleil tot aan de Stations du Mercantour krijgen er veel sneeuw bij!

rsum_17030500_17022300

De getallen op de kaart zijn mm neerslag. Dat kun je ruwweg gelijk stellen aan cm sneeuw. We moeten gaan denken aan 25 tot 50cm sneeuw in de meeste skigebieden met uitschieters richting een meter. Dat gaat komende week prachtige plaatjes opleveren. Volg het op wintersportweerman.nl!

Dit speciale weerbericht is je mede aangeboden door het Frans bureau voor Toerisme en Franse bergen!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

38 reacties

Gesloten voor reacties.