Het contrast met gisterochtend kon niet groter zijn: toen droge sneeuw bij vorst en nu afwisselend regen en natte sneeuw bij +1,2ºC. Had je dit thuis in de Lage Landen zou je staan te juichen over zo’n mooie winterinval maar hier in de Alpen is het even slikken. Natuurlijk is het in de hogere gebieden wel droog aan het sneeuwen en gaan daar zelfs lawinegevaarlijke situaties ontstaan.

Ik ben toch nog even Facebook Live gaan uitzenden omdat er ineens hele mooie vlokken waren rond mijn eerste permanent bemande Nederlandse weerstation in Oostenrijk met mijn Renault Kadjar als sneeuwmeter.

Ik had het net al over de hogere gebieden. Daartoe behoort natuurlijk les Menuires waar de dump vandaag eindigt om morgen plaats te maken voor droomweer nog steeds met harde wind en een hoge vorstgrens. Lawinegevaar druipt ervan af voor de aankomende dagen.

Ook het Berghotel Rudolfshütte behoort tot de hoge sneeuwrijke plekken momenteel… en wat pas echt bijzonder is: deze foto-webcam biedt tegenwoordig ook live video! Kijk zelf maar.

Kappl in het Paznauntal bij Ischgl behoort niet qua dorp tot de hogere gebieden maar wel qua skigebied. En dan zeker de venue voor het NK Freeride waar ik ook ga aantreden donderdag. Het zal net gaan lukken om de helling vrij te geven qua lawinegevaar maar enkel als er ook detonaties zullen zijn. want met die wind erbij….. maar zie dus wel even de droomweek die voor de deur staat. Wil je die week in de SkiWelt zijn… mijn weerhuisje is te huur vanaf zondag! Laat even weten in de reacties als je interesse hebt!

In mijn omgeving is dit het ensemble op 800m. Ook hier spat de droomweek vanaf. Laat dit niet schieten mensen…. de hoofdrun eindigt als een spectaculaire koude uitbijter is duidelijk te zien. Hoe ziet dat eruit op de weerkaarten? Hou je hart vast…

Tsjakaa. Had je niet gedacht he? Wat een arctische uitbraak met dikke sneeuw in de Lage Landen op 30maart is dit nu weer.

Gezien de alleingang in het ensemble (hierboven voor Nederland) kun je het meteen vergeten natuurlijk. Maar als het terugkomt de komende dagen…. zie ook de mooie droge periode in de Lage Landen die voor de deur staat. Uitbraken boven de 15ºC gaan mogelijk worden.

Willen we heftig winterweer dat al kat in bakkie is dan moeten we alweer naar Amerika kijken. Daar lijkt het klimaat toch echt al in de achteruitversnelling te zijn gegaan. Zien we nu toch al heel wat winters de laatste jaren… heel veel sneeuw is gevallen in Colorado. Het skigebiedje Nederland op kop met 51cm. Hier de hele lijst van skigebieden en hun verse sneeuw…

4 NE Nederland – 20 inches
3 NE Aspen Springs – 19 inches
3 N Shaffers Crossing – 19 inches
3 W Jamestown – 16.5 inches
1 N Genesee – 16 inches
Powderhorn Ski Area – 16 inches
4 S Brookvale – 15 inches
1 W Aspen Springs – 14.9 inches
1 SE Bergen Park – 14 inches
1 S Crescent Village – 14 inches
2 N Aspen Park – 13.7 inches
3 W Jamestown – 13.5 inches
1 W Woodland Park – 13 inches
1 SSE Evergreen – 12.5 inches
7 E Fort Garland – 12 inches

Op de wegen in Colorado was ook de beer los…

Of we dat nog gaan krijgen eind maart in Europa? Ach jaloezie is de slechtste eigenschap. Gewoon rustig afwachten.

Als uitsmijter dit ensemble voor de Rockies. De zin en onzin van ensemble-staren kun je hier wel aan aflezen. Enerzijds zie je dat de rode lijn van het gemiddelde gewoon hele mooie kans maakt. Anderzijds zie je hoeveel het weer ook van extremen houdt. In beide richtingen. Wij blijven dat hier volgen …


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

26 reacties

Gesloten voor reacties.