Morgen is de dag. Een halve meter sneeuw in de West-Alpen. In de laatste berekening eerder nog in Sestrière dan in Les Menuires. Maar dat kan letterlijk verkeren. We weten het maandagochtend. Maar waar the fuck ligt Ginolfs?

Hier dus. En wat is er in Ginolfs? Voor afgelegen plaatsen in Amerika verzon Gertrude Stein de term “there is no there there”. Day kunnen we vermoedelijk ook stellen voor Ginolfs. Volgens Wetteronline.nl ligt dat in de Landkreis Rhön-Grabfeld en dat ligt dan weer in Unterfranken. Dat zegt ons nog niets. Dus maar een kaart toegevoegd. Maar eergisteren op de hier netjes aangekondige Duitse onweersdag waarop een atmosferische rivier met een aanzuiggebied van Oost-Turkije tot Marokko op gang kwam… was het resultaat dus een pakket hagel van soms wel 50cm dik in Ginolfs. Dan sta je dus wel op de kaart.

Misschien kan iemand uitzoeken of er een zwembad is in Ginolfs. Verder lijkt het me echt twee keer niks. Hier meer foto’s en mis ook deze dramatische videobeelden uit Hamburg niet waar een compleet woonhuis wegspoelde. Nu maar weer over naar weer de skigebieden kijken.

De halve meter poeder komt in de laatste berekening net niet aan de Franse kant maar eerder aan de Italiaanse kant. Met windkracht 6 uit het oosten wil dat wel lukken natuurlijk.

Ik weet niet hoe Bergfex precies rekent. Ze gebruiken de data van ZAMG. Maar de GFS00 heeft toch echt voor de Franse hoofdkam de hoogste neerslagpiek. Tignes zeker kandidaat is om te gaan pieken met bijvoorbeeld 60cm vers. En uitgesmeerd naar maandag ook.

Dan zien we dat de sneeuw ook in het oosten zoals in Obertauern veel meer uitgesmeerd is. Tot donderdag zelfs… Woensdag zal het in het dorp op 1800m even mooi wit worden…

In de Lage Landen komt het koudste moment ook pas laat door… donderdag wordt daar een frisse dag…

Verder valt voor de Lage Landen vooral de aanhoudende droogte op. Alleen morgen is er wat regen berekend…

Daarmee zal het neerslagtekort dat net is ontstaan snel verder oplopen. En  gaan we voorzichtig op weg naar de 5% droogste jaren.

En weer een leuke cliffhanger van het Amerikaanse model voor zaterdag 26 mei. We tekenen ervoor. Je kunt niet genoeg vitamine D tanken…. vooral buiten het middaguur als de zonnestraling een beetje schadelijk kan zijn. Fijne zaterdag allemaal. Ik ga vliegen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.