Het is dus echt echt echt gelukt in Ost-Tirol en Kärnten om een schitterend winters landschap te toveren zoals hierboven in Obervellach vanochtend. Heel heel heel misschien gaat dat in de Franse Alpen ook lukken vandaag…. maar pas vanaf laten we zeggen 1800m….

Want tja… 8-10 december heeft WSWM hier zijn meet & greet Les Menuires en dan moet er nog wel wat gebeuren. De laatste inzichten zijn dat dat ook gaat gebeuren alleen garanties over de sneeuwgrens zijn nog niet te geven. Beter dan dat je gewoon wat hogerop zit. En dat zitten we in Les Menuires. Ga dus ook mee! O ja… vandaag gaat het in de Franse Alpen sneeuwen en gaat dit plaatjes dus minimaal bepoedersuikerd worden. Zie ook verder op in dit weerbericht. Komt er 28 november een megadump?

Ensemble voor Nederland GFS18u

Wat is dit hierboven ineens? Zien wij daar twee (bijna) ijsdagen? Voor Nederland? Waar komt dat ineens weer vandaan? Nou uit de hoge hoed van de weermodellen. Binnen de spreiding van de ensembleleden zit de zwarte hoofdrun gewoon soms strak bovenin, soms strak onderin, soms volgt hij het gemiddelde en nu zit of beter gezegd zat hij eens “leuk onderin”. Die run eindigt in de Lage Landen diep in de meteofiction zachter maar synoptisch voor heel Europa zéér bijzonder….

De berenklauw

In 12 jaar als wintersportweerman kan ik me niet herinneren ooit zo mooi een berenklauw op de weerkaarten te hebben gezien. Zie je hem ook? Een sneeuwbom voor Zuid-Rusland…. en herinner je nog uit het weerbericht gisteren….

…. exact daar is ook nog sneeuwtekort ten opzichte van het klimatologisch gemiddelde. Soms moet je er vrede mee hebben dat het “weer” eerst even “het klimaat” volgt en elke plek zijn deel geeft…. daarna de Lage Landen misschien toch 2010 achterna? Net te laat dan voor Sinterklaas maar de Witte Kerst dan maar doen? Voor de Alpen ziet het er een stuk beter uit momenteel. Zij het dat de massale sneeuw wel eens pas boven 1000-1500m zou kunnen vallen.

Nieuw om te melden vanochtend is dat ik zie dat in de Profi-weerkaarten van Wetteronline (neem ook een abonnement!) de kaarten voor neerslagaccumulatie nu doorlopen tot +384u. Dat was voorheen altijd maar +240 terwijl de andere kaarten wel doorliepen tot +384. Hebben we dus een dump diep in de meteofiction dan kunnen we dat nu beter in beeld brengen. Hierboven voor de GFS18u.

En deze voor de nieuwste berekening van het Amerikaanse model… de Franse Alpen ineens een “hotspot”! En de Ardennen ook! Regen of sneeuw?

GFS00u voor Nederland

Hier voor de Lage Landen die run. Zeer hoog in ensemble. Dus neem met dikke korrel zout.

GFS00u voor Franse Alpen en Les Menuires

Hier dus voor de Franse Alpen waar ineens veel neerslag zou zitten. Nou de piek is makkelijk te zien. 28 november. Dikke uitschieter maar daar moet je het ook van hebben. Wel zacht hoor! Natte sneeuw op 1800m. Maar zie ook dus dat er vandaag al wat komt en overmorgen.

GFS00u voor Kitzbüheler Alpen

Tja en ook bij mij thuis gaat het een stuk neerslagrijker worden. Vanaf zaterdag zien we dagelijks neerslag op de kaarten. Maar het lijkt toch overwegend regen, zelfs op 1000m. Dat is heel goed nieuws voor de hogere gebieden aan de noordkant. Zoals Obertauern waar ik vrijdag even op kunstsneeuw ga skiën. Of de Rudolfshütte waar een grote WSWM family meet & greet komt met kerst. Bij mij thuis…. ach…. kan ik in elk geval nog hardlopen en mountainbiken tussen de buien door. Paragliden gaat even een zeldzaamheid worden vrees ik.

Nog even het Europese model: dat ziet ook de sneeuw vandaag in de Franse Alpen. En kijk eens komende maandag. Dat is toch echte sneeuw tot aan de voet van de Alpen. Staat zo ook al een tijdje op de radar zoals ook in mijn videoanalyse gisteravond.

En de situatie op de kaarten komende woensdag noem ik gewoon een dooiaanval. Al is er nog geen ijs in Nederland en is de Noordzee nog best warm. Ik zie een dooiaanval. En dat is het ook. Hoog en laag kiezen de confrontatie en de uitkomst is dan echt heel moeilijk te berekenen. Het slimste is dus laat je verrassen door de nieuwe runs die steevast uitkomen of uiteindelijk gewoon door het weer zelf.

PS In Nieuw-Zeeland is het nog eens gaan sneeuwen in de bergen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

30 reacties

Gesloten voor reacties.