Paar uur later en je hebt ook wat. Een tof aandenken aan twee van de mooiste dagen van mijn leven: de voorbereiding en deelname aan Der Weisse Rausch in St. Anton am Arlberg afgelopen zaterdag. Lees nog even de voorbeschouwing die ik schreef met diverse informatie over het evenement. Er mogen maximaal 555 deelnemers meedoen. Kijk de video of het iets voor je is…

Ik start mooi van voren maar ben nog lang niet fit genoeg om de steile helling omhoog te skaten. Aangezien ik in mijn achtertuin op de Penningberg een skatingloipe heb met een vergelijkbare klim zal ik volgend jaar minstens een minuut sneller zijn. Vooral hier liet ik het liggen ten opzichte van Helene Gijsen, de Limburgse voormalige wedstrijdskister die overall 92e werd met 3:05 tot bovenaan de klim, 10:26 vanaf de top en 13:31,82 totaal. Ik was zelf 17e van de 98 in mijn leeftijdsklasse (50+) en 146e overall met 3:53 tot bovenaan de klim, 10:36 op de afdaling vandaar af en 14:29,97 totaal. Super gedaan Helene! Het is zaak volgend jaar met de lange afdalingslatten ook buckels te trainen door het seizoen heen! Dan gaat er nog een halve minuut af! De beste Nederlander was trouwens de in St. Anton woonachtige Martin Nijboer van Skiclub Arlberg. Hij klokte respectievelijk 2:57, 9:17 en 12:14,80. Alle uitslagen hier. Opvallend veel Nederlanders met prominent de families Gijsen en Janse.

Afsluitend de video van de hele race. Voor als je het eens van A-Z wilt meebeleven. De winnaar Florian Holzinger komt uit Beieren en is een hardloopbeest die ook waanzinnig kan langlauf skaten. Mountain biken en alpine racen doet hij erbij. Hij is niet te verslaan op de Arlberg Adler, de som van drie events in St. Anton: lopen, MTB en Weisse Rausch. Domonik Schranz uit Ischgl trainde zich suf voor deze editie van de Weisse Rausch. Hij viel twee keer onderweg maar kwam alsnog met ruime voorsprong bij de drie bulten voor de finish aan. Op de tweede bult haalde Holzinger hem fluitend in. Dat was zo demotiverend voor Schranz dat de Zwitser Lars Meerstetter hem vlak voor de finish nog passeerde. Schitterend drama!

PS Komend seizoen kun je je op WSWM inschrijven voor deelname. Gaan we samen knallen (ieder op eigen tempo)!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.