Paar uur later en je hebt ook wat. Een tof aandenken aan twee van de mooiste dagen van mijn leven: de voorbereiding en deelname aan Der Weisse Rausch in St. Anton am Arlberg afgelopen zaterdag. Lees nog even de voorbeschouwing die ik schreef met diverse informatie over het evenement. Er mogen maximaal 555 deelnemers meedoen. Kijk de video of het iets voor je is…

Ik start mooi van voren maar ben nog lang niet fit genoeg om de steile helling omhoog te skaten. Aangezien ik in mijn achtertuin op de Penningberg een skatingloipe heb met een vergelijkbare klim zal ik volgend jaar minstens een minuut sneller zijn. Vooral hier liet ik het liggen ten opzichte van Helene Gijsen, de Limburgse voormalige wedstrijdskister die overall 92e werd met 3:05 tot bovenaan de klim, 10:26 vanaf de top en 13:31,82 totaal. Ik was zelf 17e van de 98 in mijn leeftijdsklasse (50+) en 146e overall met 3:53 tot bovenaan de klim, 10:36 op de afdaling vandaar af en 14:29,97 totaal. Super gedaan Helene! Het is zaak volgend jaar met de lange afdalingslatten ook buckels te trainen door het seizoen heen! Dan gaat er nog een halve minuut af! De beste Nederlander was trouwens de in St. Anton woonachtige Martin Nijboer van Skiclub Arlberg. Hij klokte respectievelijk 2:57, 9:17 en 12:14,80. Alle uitslagen hier. Opvallend veel Nederlanders met prominent de families Gijsen en Janse.

Afsluitend de video van de hele race. Voor als je het eens van A-Z wilt meebeleven. De winnaar Florian Holzinger komt uit Beieren en is een hardloopbeest die ook waanzinnig kan langlauf skaten. Mountain biken en alpine racen doet hij erbij. Hij is niet te verslaan op de Arlberg Adler, de som van drie events in St. Anton: lopen, MTB en Weisse Rausch. Domonik Schranz uit Ischgl trainde zich suf voor deze editie van de Weisse Rausch. Hij viel twee keer onderweg maar kwam alsnog met ruime voorsprong bij de drie bulten voor de finish aan. Op de tweede bult haalde Holzinger hem fluitend in. Dat was zo demotiverend voor Schranz dat de Zwitser Lars Meerstetter hem vlak voor de finish nog passeerde. Schitterend drama!

PS Komend seizoen kun je je op WSWM inschrijven voor deelname. Gaan we samen knallen (ieder op eigen tempo)!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.