schaatsen-are

In dit artikel uit Åre in Zweden zie je hoe gelukkig ze daar zijn met een echte Hollandse vorstperiode momenteen: als de meren al bevriezen maar de sneeuw nog niet is gearriveerd. Het goede nieuws is dat we dit jaar op de schaats komen in Nederland. Dat heb ik al op 4 oktober voorspeld en daar mag je me aan houden. Het stukje “tweede horrorwinter op rij in Amerika” lijkt al aardig uit te komen, maar ook dat kan nog verkeren. Ik heb beloofd vandaag een eerste boude voorspelling te doen en dat gaat ook gebeuren (maar ben nu nog bezig met dit weerbericht – even geduld nog).

kunstsneeuw-are

Hier nog een mooi plaatjes van de kunstsneeuw die nu wordt opgespoten in Åre. Ze kunnen nog niet voorspellen wanneer het gebied gaat openen. Voor dooi hoeven ze niet bang te zijn. Die ligt niet in het verschiet. Hoewel?

oostzee

Ik heb laatst een bericht gewijd aan de veel te warme Oostzee…. Op bovenstaande kaart zie je mooi waartoe dat leidt als de wind op de Oostzee recht uit het zuiden waait komende zondag en maandag. Er kruipt dan toch wat dooi binnen in Noord-Zweden. Wat mij sterk opvalt is dat er voor Hemsedal in Zuid-Noorwegen 10cm sneeuw wordt berekend op zondag en in Åre in Noord-Zweden maar 2cm of zo. Waarom hebben we hier geel Lake Effect Snow? Ahhh maar het antwoord schiet me net te binnen. Het maakt natuurlijk nogal wat uit of een arctische uitbraak over een warme zee of meer strijkt versus een zuidelijke stroming die zijn oorsprong heeft in …. de woestijn!

woestijnstof

Wetteronline maakt ons attent op de huidige situatie van aanvoer van woestijnstof vanuit Marokko.

ab-rood Ab’s foto’s zijn dan natuurlijk weer dieprood gekleurd zoals deze van vanochtend.

baltics

Kijken we in het Europese model naar de wat langere termijn zien we op 1 december (een datum waarop velen van jullie hopen een glijbaan naar de Alpen te zien) nog eens zo’n zuidelijke wind over de Oostzee. Hierboven de middagtemperaturen die dag. En zie daarbij dat de Baltische Staten tot op het strand net genoeg transportkou uit Siberië hebben om al IJsdagen te beleven terwijl recht voor hun neus een zuidelijke wind over de Oostzee strijkt. Dat is de aankomende dagen nog niet het geval. Dus stellen we vast dat het winterfront in de komende 10 dagen 200km westwaarts trekt. Maar als het in Polen niet eens vriest dan heb je natuurlijk nog lang geen winter.

are2211

Deze van Åre (nee momenteel geen partner) wilde ik ook nog ff delen…. echt winter!

sneeuwmarokko

En deze moet ik ff kwijt. Het sneeuwfront in de Hoge Atlas in Marokko hier is exact hetzelfde front als dat vandaag boven Texas ontstaat en de komende dagen voor zeer veel regen gaat zorgen op de vers gevallen sneeuw in het noordoosten van de VS zoals gisteravond al door Ronaldo beschreven. Maar daarna keert de kou terug in de VS. ok dat stemt nog niet echt hoopvol over winterweer in Europa hoewel ik dus gisteren met jullie deelde dat bijvoorbeeld 1978-1979 aan beide kanten van de grote plas erg koud was. Door de positieve AMO momenteel zit dat er deze jaren nog niet in is mijn inschatting.

hoopvol

Laten we geleidelijk de lange termijn in de Alpen erbij pakken. Hier een punt rond Zell am See Kaprun . Dat is hoopvol. We schieten nu naar dikke Föhn en zullen sneeuw onder 2000m geleidelijk zien verdwijnen (zon heeft weinig kracht). Rond 1 december is er dan een kentering en gaan we minimaal terug naar normale waarden. Het slechte nieuws is dat de neerslag rond die 1e december toch gewoon weer een zuidkantdump lijkt te worden.

accu2211

Zie hier weer eens de berekende accumulatie in de huidige Europese hoofdrun. Dat zou dan echt de laatste klap voor de Genuezen zijn. Hoewel? Als je de GFS06u weer ziet zie je dat de huidige “patronen” ook zo weer kunnen terugkeren.

sneeuwNL

Opstekertje in die GFS06u is de sneeuw in de Lage Landen op 3 december. Tja de “witte Sint” is een terugkerend thema op deze website en dat heeft niets met Zwarte Piet te maken. Zou het kunnen lukken? Ach meer dan winterse buien op een warme ondergrond is het niet in de huidige berekeningen.

seizoensverwachtingIn de reacties fietste deze seizoensvoorspelling voorbij. Met een illustratie dat dezelfde voorspeller het vorige winter precies goed had. Dus zal dat nu dan ook kloppen en gaat Europa 1,5ºC te koud zijn in de drie nu volgende maanden? Dat zou natuurlijk best kunnen simpelweg omdat de huidige serie van vele achtereenvolgende te warme maanden (behalve augustus) eens moet afbreken. Maar is -1,5ºC al genoeg om te gaan schaatsen? Nee natuurlijk! Daarvoor heb je een kortere periode met 5 tot 15 graden kouder dan gemiddeld nodig. En die gaat er ook komen is mijn inschatting. Ik vermoed ergens in januari.

pluim2211De nieuwste pluim voor Midden-Nederland heeft ook weer een verrassing: een vriezende controlerun met al een eerste droge ijsdag precies met Sinterklaas. En ja ik ga daar in zoverre in mee dat als we die hele koude korte fase krijgen dat dan natuurlijk ook geflankeerd is met wat losse winterflodders van wat meer vorst- en ijsdagen door de hele winter heen. Voor de Alpen ben ik sowieso erg optimistisch. Ik zie geen herhaling van vorig seizoen met vooral mega-sneeuw aan de zuidkant. OK ik houd jullie niet langer in spanning… wat is de BV?

bullys

Ik pak deze karakteristieke foto van Die Tauplitz erbij om de sprong te wagen. Dat het de komende week alleen maar “beroerder” wordt in de Alpen is duidelijk. Ik zie dan een geleidelijke overgang naar de normaal met rond de hele Alpen “mooie poedersuikermomenten” met misschien rond Sinterklaas al geleidelijke accumulaties van een centimeter of 30 boven 1500m en op veel plaatsen al sneeuw vanaf 1000m. De echt grote dump aan de noordkant boven 600m waar iedereen op hoopt voorspel ik voor de periode tussen 8 en 16 december. Om het concreter te maken zeg ik: meer dan 50cm sneeuw op 1500m langs tenminste 50% van de noordkant (50% van de lengte tussen de Maurienne en Steiermark) en een sneeuwgrens die overal lager ligt dan 1000m en in een kleinere regio ook onder 500m. Precies genoeg?

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

47 reacties

Gesloten voor reacties.