Aan de mooie berichtgeving over de Alpen van Hajo de afgelopen dagen heb ik even weinig toe te voegen. Mooie webcams opduiken zal ook niet echt lukken, ik schrijf dit bericht in de avond, alles is zwart. Daarom kijken we in dit bericht vooral weer even naar de Lage Landen. Toch twitter even langsgelopen, misschien nog een mooie openingsplaat? Jawel dus, de Großglockner gistermorgen! En eens even zien, hoe staat het er voor met Hajo’s boude voorspelling – de BV-1?

Alps_2013091112_t2m_240

Pff, ver weg nog trouwens om daar iets betrouwbaars over te zeggen. Maar ja, daar is het een BV voor. Morgen en vrijdag vooral boven de 2000 meter nog wel wat sneeuw hoor. Nog hogerop misschien wel 20 cm. Maar zaterdag aanstaande wordt het alweer warmer – wat natuurlijk gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Tijdelijk, want dit ziet er goed uit! De verwachte temperaturen “aan de grond” voor zaterdagmiddag 21 september uit de Europese ECMWF run van 12h gistermiddag. Er valt dan al twee dagen aardig wat neerslag, maar vooral aan de zuidkant. Daar op hoogte wat warmer; de vraag is of de sneeuwgrens laag genoeg zal zijn. Aan de noordkant wel, maar daar wordt het spannend of we de 10 cm gaan halen. Met kleine verschuivingen gaat het veel meer worden. Doen alle modellen dit al?

[dc_slider slider=”22751″ captions=”true”]

Nee. Het Amerikaanse GFS gaat niet mee. Daar minder neerslag en hogere temperaturen. Eigenlijk ontlopen de modellen elkaar niet zo veel. In beide een bel met min of meer koude lucht die in de 2e helft van volgende week richting de Alpen trekt. Alleen laat het GFS een uitloper van het Azoren-hoog tot over de Benelux ontstaan die zelfs een verbinding aangaat met het Russische hoog, waardoor de koude bel en lagedruk te ver naar het noordoosten wordt weggedrukt. We wachten het af. Het zou wel een vroege stunt zijn hoor! Ook afgelopen nacht zal het overigens nog wel aardig gesneeuwd hebben. Wie levert nog wat mooie plaatjes aan?

Maastricht

Tsja, nat. Weerman Arjan’s Vleuten, de Achterhoek, weerman Ronaldo’s Purmerend (89 mm in twee weken tegen 50 mm in de twee maanden daarvoor) of Maastricht (op de foto), het maakt allemaal weinig meer uit. Dankzij een mooie verdeling van dan weer buien in de kustprovincies en dan weer regengebieden over het ook het midden en oosten van het land wordt het neerslagtekort (=gevallen neerslag minus verdamping) aardig weggewerkt. Niet dat we al zo ver zijn. Vooral in Noord-Holland is nog steeds een behoorlijk tekort van zo’n 200 mm, wat ongeveer 100 mm meer dan gemiddeld is.

neerslagsom 1 - 11 september

Hoeveel is er dan gevallen? Regio Hoek van Holland (veel stortbuien) en de Achterhoek (zeer langdurige zware regenval) uitgezonderd ongeveer al de normale maandhoeveelheid. Nou is dat op zich niet zo bijzonder, een maandhoeveelheid valt doorgaans niet netjes verdeeld op alle 30 dagen. Natte perioden afgewisseld met droge. Maar.. er komt nog meer.

BeNeLux_2013091112_pcp_78

Morgen en vrijdagochtend gaat het waarschijnlijk meevallen. Wel wat buitjes, maar niet dramatisch. In de loop van vrijdagmiddag gaat het echter steeds vaker en harder regenen, en zaterdag waarschijnlijk de hele dag. Dan komt er weer zo’n 25 mm bij, plaatselijk meer. Geen fijne dag voor de buitensporten. Ook al omdat de temperatuur zo maar op 15 graden kan blijven hangen.

 ECpluim_130911_12h

Kijken we nog wat verder: zondag grote kans op droog weer. Maar dan gaat het maandag misschien wel helemaal los. Een tot 962 hPa uitdiepende depressie zakt vanaf IJsland vooral in de Europese berekening naar het zuidoosten. Veel regen en aan de zuidwestkant een groot windveld. Zoals het nu lijkt kunnen vooral Schotland en Noord-Ierland het zwaar te verduren krijgen, maar dat kan nog makkelijk enkele honderden kilometers zuidoostwaarts opschuiven. Het Amerikaanse model houdt de depressie door de hogedrukuitloper die later Hajo’s bv zou gaan verknallen op zijn plek tussen IJsland en Scandinavië. Maar ook dan regen bij ons. Mijn gevoel neigt echter naar de boven beschreven Europese ECMWF situatie.  Dinsdag en woensdag wordt nog onzekerder, maar waarschijnlijk ook niet droog. Al met al zal het qua neerslag voor september zeker een top tien en waarschijnlijk  een top 4 notering sinds 1901 worden.

2013 tm 1109

En de temperaturen in de pluim vielen natuurlijk ook op. Brrr. Hoe anders ziet dit staatje er dan ook uit dan net een week geleden in dit bericht. Met het tropische intermezzo waar we op getrakteerd werden en de ook warme verwachtingen voor de middellange termijn op dat moment leek het heel goed mogelijk dat het september-gemiddelde dik boven de 17 graden uit zo komen. Hoe het afliep weten we inmiddels. Nu zijn we wellicht toch op weg naar de 7e maand van 2013 die kouder verloopt dan het langjarig gemiddelde.

Hendrick_Avercamp_-_Winterlandschap_met_ijsvermaak

Zou het, in combinatie met de afnemende zonneactiviteit, een voorbode zijn van het terugkeren naar een strenge winter of zelfs een kleine ijstijd zoals die van schilder Hendrick Avercamp? Nee, ik doe niet aan seizoensvoorspellingen. Maar dromen mag toch?

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

58 reacties

Gesloten voor reacties.