Wat een weerweekend was dat in de Lage Landen. Stormachtige wind in het zuiden, met zelfs verwoestende windhozen in West-Vlaanderen, terwijl het noordoosten steeds meer insneeuwde. Ja, de wintergrens lag duidelijk vlak bij ons in de buurt. Vandaag schuift die grens verder op naar het oosten met dan vooral in de namiddag een aantal regenbuien, winters in het noordoosten. Ook morgen mogelijk nog wat lichte regen in het westen. Maar daarna een aantal droge, rustige dagen wanneer de wind tijdelijk naar het oosten ruimt, en de wintergrens weer onze richting uitkomt.

gfs-0-60

We hadden het al ruim een week in de gaten. De komende dagen zakt het IJslandlaag net ten zuiden van ons door richting de Middellandse Zee waar het langzaamaan wat opvult. Het had de potentie om ons in stevig winterweer te laten overgaan, maar dat wordt het dus niet.

graphe6_1000_534_3399658203125_46_95000076293945___

Kouder wordt het wel, maar ook niet veel meer dan dat. Of De Bilt daadwerkelijk een eerste ijsdag te pakken gaat krijgen komende donderdag, is nog niet zeker. Noordoost-Nederland daarentegen? Doe maar meteen twee stuks, met optie op een derde. Je ziet op de pluim dat het daarna weer over is met de laaglandwinter. Gaat GFS gelijk krijgen? Straks meer daarover.

buienradar

Door die opschuivende wintergrens sneeuwt het momenteel weer aan de hele noordkant van de Alpen. Tien centimeter verse sneeuw, en dat bij een lage sneeuwgrens. Is het genoeg voor Hajo’s BV6 (meer dan 35cm sneeuw boven 1000m aan hele noordkant van Oostenrijkse Alpen tot 10h deze ochtend, met alles boven de 600m mooi wit)? Even een paar plaatjes bekijken.

berner oberland

Deze is uit Berner Oberland. Dikke sneeuw daar nu.

hinterglemm2701

Ook in Saalbach Hinterglem sneeuwt het nu nog flink door. En als je de 15cm er bij rekent die afgelopen dinsdag al op deze hoogte is gevallen, kan je niet anders zeggen dan dat zijn boude voorspelling volledig juist was. En ook Julian meldt dat in Sauerland momenteel zo’n 30cm ligt.

3dagen_poeder

Een beetje geluk heeft Hajo wel gehad, want in Zwitserland is die 35cm niet overal gehaald.

Les arcs Johnny 

Zwitserland viel wat uit de boot. Anders dan weer in Frankrijk zoals hier in Les Arcs waar Johnny deze foto kiekte.

Kronplatz Hanneke 1

En helemaal anders aan de zuidkant. Hanneke stuurde deze plaat door van in Kronplatz. Heerlijk weer daar de voorbije dagen. Maar de komende dagen komt daar verandering in.

72_13

De wegzakkende IJslanddepressie gaat de Noordalpen, op het zuidelijke deel van de Franse Alpen na Isola 2000), deze keer missen. Erger nog, er steekt weer een zuidföhn op, vooral dan in het westelijke deel van de Alpen. Goed nieuws is dan dat het woensdag en donderdag weer zonniger wordt aan die Noordkant. Minder goed, zijn dan de oplopende temperaturen. Dramatisch warm zoals de voorbije maand wordt het voorlopig niet en de echte föhn bereikt Sauerland zo goed als niet. Daar kan de komende dagen lekker veel kunstsneeuw bijgespoten worden. Neen, geniet van de zon zou ik zo zeggen. Maar let wel op, vrijdag zou de zuidföhn wel eens heel stevig uit de hoek kunnen komen. En let ook op lawines. In Frankrijk alleen al waren er gisteren een stuk of vijf met dodelijke afloop.

MS_1146_ens

Als het woord zuidföhn valt, richten we onze blik weer even op die zuidkant. Dit is het ensemble voor Val Gardena. Er is een goede kans dat het daar richting komend weekend weer totaal los gaat. Vraag is in welke mate die uitgezakte depressie opvult, dan wel opnieuw activeert. In het ideale scenario activeert het flink terwijl het richting het oostnoordoosten verder tolt. In dat geval krijgt de oostelijke noordkant ook een flink pak. In het slechtste geval trappelt dat laag gewoon ter plaatste waardoor de zuidföhn wat langer aanhoudt. Ik zou voorlopig toch al maar uitgaan van dit laatste scenario, maar dat is nog erg onzeker.

ECM1-192

Hoe gaat het dan verder? Zoals je bovenaan dit bericht al bovenaan kon zien op het ensemble voor NO-Nederland maakt GFS een puinhoop van onze winter, dus zet een laaglandwinter al sowieso maar uit je hoofd voorlopig. Maar ik verbaas me eigenlijk over de persistentie van het West-Russisch hoog. Al meer dan een week werd berekend dat dat hoog door zou schuiven naar het oosten. Is ook gebeurd hoor, maar het kreeg telkens hulp of aflossing van elders. Dus uiteindelijk bleef dat hoog langer op de kaarten dan oorspronkelijk gedacht. En ook nu weer geeft de EC van deze ochtend het weer een verlengd leven terwijl het blijft opbeuken tegen aanstormende NOM’s. Ook GFS geeft dit weer, maar houdt de invloed ervan toch meer op Oost-Europa.

gfs_z100_nh_f192

De oorzaak hiervan vinden we hogerop in de lucht. In de onderste stratosfeer op 15km hoogte zien we nog steeds de poolwervelsplit met een kleine rug van hogedruk boven Noord-Europa.

gfsnh-5-192

 

Ook in de lager gelegen troposfeer zet de straalstroom niet door boven Europa. Dus de paniek die je de voorbije dagen bij sommigen in de reacties las, is eigenlijk ongegrond. Een zuivere WC zoals we die sinds oktober hebben gehad staat niet op de kaarten. En zolang dat niet het geval is, zijn eigenlijk allerlei scenario’s mogelijk en is er dus ook ruimte voor verrassingen. Zeker nu februari voor de deur staat. De zon klimt nu steeds hoger aan de hemel en doet de straalstroom zo structureel verzwakken. Afwachten wat het wordt. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

80 reacties

Gesloten voor reacties.