Dit plaatje symboliseert hoe heerlijk afgelopen voorjaar en zomer voor me waren. Het was mijn allereerste jaar zonder hooikoorts sinds mijn vroege twintiger jaren. Al ruim twintig jaar werd het elk jaar weer erger. Gezondheid is altijd belangrijk voor me geweest. Sinds 2009 schaam ik me niet meer mezelf fitness & health freak te noemen. Mijn hooikoorts bleef desondanks almaar toenemen. Blijkbaar zag ik iets over het hoofd. Hoe is het me dan toch gelukt de hooikoorts volledig uit te schakelen?

Misc_pollen_colorized-1

Hierboven de leuke dingetjes die je leven een hel kunnen maken in de tijd waar je eigenlijk weer volop van het leven en de natuur moet gaan genieten. Het grootste deel van mijn leven was BG (“before Google”) dus was ik voorheen ook niet slimmer dan het opsnorren van flesjes Prevalin om de boel nog een beetje dragelijk te houden. Elke hooikoortslijder weet hoe zeer je op de mooiste dagen kunt verlangen naar een paar dagen regen. Jij ook? Dan heb ik goed nieuws voor je…

KaartNL_280-website

Pollen 22 april 2016 – zie Pollennieuws.nl

Om te beginnen wil ik je vragen je sceptische bril op te zetten en niet zo maar te geloven wat ik allemaal vertel. Check. Dubbelcheck. En test het in elk geval op jezelf. Wat ik je ga vertellen is “baat het niet schaadt het niet”. Ooit googelde ik dat er een link was tussen koffie en hooikoorts. Dus dronk ik eens van september tot maart geen koffie. De pollen kwamen in de lucht en de hooikoorts was er weer als nooit te voren…. faal!

Wat zijn mijn uitgangspunten….

 • Te veel mensen hebben hooikoorts om het te willen wijten aan een genetische afwijking (dat geldt voor alle moderne epidemieën zoals hart-en vaatziekten, kanker, diabetes, obesitas). Er is iets aan de hand met onze levensstijl.
 • Het is evolutionair net zo onvoorstelbaar dat de natuur bij ons een zwakte inbouwt in een tijd dat de levenslust eraf zou moeten spatten , als dat het uitgesloten is dat moeder natuur acne verzint op een leeftijd waar het uiterlijk zou moeten pieken voor maximale voortplanting. Er is dus iets aan de hand met onze levensstijl.
 • Van artsen en de farmaceutische industrie ga je het antwoord niet krijgen omdat die twee werelden van onze falende gezondheid een miljardenbusiness hebben gemaakt.
 • Vergeet E-nummers, pesticiden en andere microvervuiling. De grote kwalen die zeer veel mensen hebben worden veroorzaakt door dingen die we allemaal veel te veel doen en veel te veel eten (weinig bewegen, slechte voeding, stress etc etc). Voor je over E-nummers bazelt moet je eerst de grote schadelijke gewoonten aanpakken. Macro-problemen hebben macro-oorzaken. In Nederland hebben 3,3 miljoen mensen hooikoorts.
 • Ga ervan uit dat je A) een vitamine D tekort hebt en een B) magnesium tekort en C) wellicht een kaliumtekort. Dat los je op met respectievelijk D) zonnebank/tabletten, B) magnesiumbaden en C) aardappels eten plus Losalt gebruiken in plaats van zout. Deze drie grote bekende deficiënties moet je altijd eerst aanpakken als je gezondheid je lief is.

Mijn stapje van de hooikoorts-oplossing was een tip van een kennis: “eet geen appels”. Dat bracht me op een serieuze studie van de zogenaamde kruisallergieën. Ik heb kruisallergie.nl vastgelegd en zoek nog tijd of partners om die site in de lucht te gooien. Kijk tot dat moment op kreuzallergie.com. Daar staat bijna alles op. Volg je dan pollennieuws.nl dan weet je welke pollen er in de lucht zitten en kun je in de tabel gaan kijken welke soorten fruit, noten en groenten je die dagen beter niet kunt eten.

Aangezien voeding nooit langer dan 72 uur in je darmen verblijft kun je ervan uitgaan dat een hooikoortsvlaag betekent dat je de laatste 48 uur nog iets gegeten hebt dat een kruisallergie geeft met de pollen die op dat moment in de lucht zijn. Laat dan meteen een verdacht voedingsmiddel weg en kijk wat er de dagen erna gebeurt. Het “allermooiste” is als voedingsmiddelen zich verraden doorat je direct na consumptie:

 • jeukende ogen hebt
 • moet niezen
 • voelt dat je verhemelte of je tong gaan prikken

Mijd dergelijke voedingsmiddelen sowieso. Soms hoor je dat je dergelijk fruit wel gekookt of gebakken kunt eten. Is aannemelijk maar ik zou de gok op dat moment in die tijd van het jaar niet wagen.

Het kan zijn dat je op een heftige warme dag met een flinke bries ineens toch weer een beetje last krijgt (een fractie van wat je eerdere jaren had). Daar baal je dan meteen zo van dat je in een schoort angststuip schiet en dat de symptomen alleen maar erger worden. Ik heb daarbij veel baat gehad van Buteyko ademhaling. Zie de video hierboven. Je leert dan dat CO2 (ja dat zogenaamde klimaatstofje) allerminst een afvalstof is in je lichaam maar een vitale actieve stof die je zo veel mogelijk binnen moet houden.

Deze ademhaling is vitaal voor een lang gezond leven en optimale sport. In de context van hooikoorts is het een snelle “truc” om altijd je neus vrij te kunnen maken. Test maar eens:

 • wandel een stukje
 • adem rustig in en uit door de neus
 • blaas helemaal uit door de neus
 • houd nu zo lang als je redelijkerwijs kunt je adem in terwijl je doorloopt
 • na een beetje oefenen is 30 tot 80 (!!) passen mogelijk (ik kan 60 stappen)
 • je zult zien dat beide neusgaten aan het einde helemaal vrij zijn.

Het is ook logisch dat de rustige ondiepe ademhaling van Buteyko een veel kleiner volume lucht door je neusholtes pompt. Dus komen er veel minder pollen binnen. Dubbele winst dus. Minder pollen en het onderdrukken van de allergische reactie. Maar nogmaals: de werkelijke genezing van hooikoorts is enig en alleen volledig te behalen met voeding.

Als je goed hebt uitgezocht waar jouw hooikoorts door wordt getriggered ben je al klaar. Eventueel kun je ook naar je ontlasting kijken. Ik heb zelf lang prikkelbaar darmsyndroom gehad. Nadat ik mijn hooikoorts al had opgelost door veel minder en minder soorten fruit en groenten te eten afgelopen zomer, had ik alsnog darmproblemen. In de maanden die volgden (in de herfst dus) kwam ik erachter dat ik een sterke notenallergie/gevoeligheid heb. Vooral voor walnoot. Daarin speelde zeker mee dat ik al jaren geen brood meer eet (da’s een ander verhaal) en dus steeds meer noten was gaan eten. Nu eet ik al maanden geen noten meer en zijn mijn darmen meestal in orde. Dat hoeft voor jou niet te gelden hoor. Allergie/gevoeligheid is heel erg individueel. Hangt sterk samen met je microbioom (darmflora).

Door een samenspel van darm en darmflora (in mijn geval ook totaal verklooid door veelvuldig gebruik van antibiotica) is jouw immuunsysteem op zeker moment hypergevoelig geworden voor bepaalde plantaardige eiwitten. Diezelfde eiwitten zitten ook in pollen. En zo wordt je toch al op volle toeren draaiende immuunsysteem dubbel gepakt zodra die pollen je slijmvliezen beginnen te irriteren. Ruim je de rotzooi in je darmen op. Is ook de gevoeligheid voor de pollen opgeheven…. en dan praat ik dus weer niet over “detoxen” en dat soort fabeltjes. Je dunne darm wordt dagelijks (en zeker elke nacht) volledig schoongepoetst. Galzouten zorgen daarvoor. Er gaan liters lichaamsvocht door je darmen. Spic en span! Om door een ringetje te halen. Er is niets te detoxen. Je moet alleen leren hoe je met je dagelijkse voeding je gezondheid rechtstreeks kunt beïnvloeden en hoe je er je kwalen mee kunt verhelpen.

TEST: wil je snel en meteen weten of mijn theorie voor jou klopt? Ga dan in een week met erge pollensituatie en duidelijke hooikoortsverschijnselen eens radicaal over op een 100% vleesdieet (doe geen vis wat dat bevat ook histamine). Niet dat dat de eindoplossing is maar je ziet dan wel dat het werkt. Eet eens 72 uur uitsluitend onbewerkt vlees. Dat is wat mij betreft alles met meer dan 97% vlees. Mijdt wel tarwemeel als toevoeging en een prikkelende stof als peper. Neem die 3 dagen om echt zeker te gaan ff ook geen kruiden. Als je 100% zeker weet dat je aardappels verdraagt, kun je aardappel plus vleesdieet doen. Maar neem die dagen dus echt NUL fruit en NUL groenten en voor de zekerheid ook NUL brood en andere graanproducten (en ook geen rijst en maïs of soja). Eieren schijnen ook allergeen te kunnen zijn maar dat lijkt me de uitzondering. neem dus gerust bacon & eggs als ontbijt. Laat me weten of het helpt. Handig om te weten: als je ’s middags 3 tartaartjes eet en een stuk kaas heb je werkelijk urenlang nul trek meer. ’s Avonds nog een varkenshaasje en je bent de dag weer rond. Klont roomboter of spekjes bij al te mager vlees.

Met betrekking tot hooikoorts nog wat algemene gedachten zodat je snapt waar het eigenlijk allemaal vandaan komt….

 • Wij mensen zijn geëvolueerd als op vlees- en vis gespecialiseerde apen
 • Onze snelle evolutie (grotere hersenen) vanaf ongeveer 3,5 miljoen jaar geleden was alleen maar mogelijk doordat onze voeding zo rijk was aan hoogwaardige eiwitten en vetten dat elk genetische stapje richting grotere hersenen ook ten volle kon worden uitgebuit.
 • Grotere hersenen maakte ons betere jagers (gereedschap & wapens) dus meer eiwit beschikbaar dus meer ruimte om mutaties te benutten (genotype -> fenotype): voila de positieve feedbackloop die nodig is voor elke grote vernieuwing. Meer eiwit ook voor moeders. Dus meer kids.
 • Naar mate onze spieren en vooral onze extreem grote hersenen meer energie gingen verbruiken gingen we ook weer meer hoogwaardige zetmeelbronnen eten. Vooral knollen. Al 500.000 jaar koken we die knollen. Bij voorkeur geschild. Want planten zijn gifbommen. Planten kunnen niet lopen en dus beschermen ze zich met gif. Daarom schillen wij aardappels en dorsen en wannen wij graan. Bruin brood en aardappels in schil eten is nieuwlichterij. Onze voorouders wisten dat schillen vol gifstoffen en anti-nutriënten zitten die je liever niet binnen wilt krijgen.
 • Groenten zijn voor mensen nooit de belangrijkste bron geweest van calorieën of vitamine (uitzondering vitamine E). Vis en vlees en orgaanvlees zijn de beste en rijkste bronnen van de meeste mineralen en vitaminen. En vlees en vis zijn in principe vrij van gifstoffen en allergenen. Dierlijk vet en dierlijk eiwit is ons het meest lichaamseigen. Zelfs een koe is geen vegetariër. Een koe eet geen gras. Zijn rumen – de eerste maag – is als als een “extern” fermentatievat. De koe eet vanaf zijn tweede maag een dierlijke bacteriesoep die zeer rijk is aan dierlijke eiwitten en vetten. Zoals en walvis kril eet dus.
 • Fruit is in onze contreien altijd een seizoensvrucht. Het is niet natuurlijk om het hele jaar appels te eten. Of aardbeien. Naar verloop van tijd slaat je immuunsysteem aan op de lichaamsvreemde plantaardige eiwitten die in je bloed doordringen. Experimenteer dus wat met fruit. Wat je wel en niet verdraagt. En kijk of je met de seizoenen mee kunt gaan. Of lukraak van maand tot maand van fruitsoort te wisselen.
 • Benader fruit, groenten en noten als en “medicijn” of “geneeskrachtig kruid”. Zorg dat je weet wat erin zit en waarom je het eet. Vaak moet je er vet bij doen omdat veel gezonde stoffen alleen in vet oplossen. Oude recepten geven vaak een vette saus bij groente (denk aan asperges met roomboter etc). Neem als basis van je dieet vlees (wees niet bang voor de spookverhalen rondom vlees – de controles zijn stringent) en een knolgewas, bijvoorbeeld aardappel (schillen!). Aardappel is een fantastische bron van vitamine C, B vitaminen en vezels en een perfecte aanvulling op vlees en vis. Staar je niet blind op “biologisch”. De vraag bij voeding is of het “biologisch” is voor ons. Liever een kiloknaller karbonade dan een biologisch speltbroodje. Het eerste is biologisch voor de mens (in overeenstemming met de evolutie van onze spijsvertering). Het tweede zo ongeveer het minst natuurlijke. De paar duizend jaar dat wij landbouw bedrijven zijn een flits waarin evolutionair praktisch niets is gebeurd. Misschien zijn we als homo sapiens over 1 miljoen jaar aangepast aan granen of aan soja of aan rauwkost. Daar heb jij in jouw leven erg weinig aan. Darwin rules. Het is jouw keuze of je een afvaller wilt zijn of een overlever.
 • Zuivel is geen paleo-voeding. Kaas en boter lijken vrij onproblematisch of zelfs erg gunstig. Onderzoek voor yoghurt en melk zelf – op google en door te kijken hoe je lichaam reageert – hoe goed je het verdraagt.
 • Als je veganist bent of vegetariër moet je het letterlijk “zelf uitzoeken”. De reden dat veganisten en vegetariërs vaak slanker en gezonder zijn dan alles eters is juist dat deze groepen al gewend zijn veel zelf uit te zoeken en heel bewust te eten. Eigenlijk moet je dus een alleseter worden met de mentaliteit van een veganist. De grootste denkfout is te denken dat “alleseter” betekent: flikker het er maar in. Dat soort alleseters bestaan niet in de natuur. Elk dier… ook de omnivoren zijn gemaakt voor een specifiek dieet. Nogmaals wij mensen zijn nu eenmaal gemaakt om vlees en vis te verteren aangevuld met een knolgewas en verder met mate groenten, kruiden, bessen, paddestoelen. Onze spijsvertering lijkt het meest op de spijsvertering van een hond (pH maagzuur is 2!!). En ja het internet staat vol met vegan think waarin de al tamelijk harde wetenschap van onze evolutionaire ontstaansgeschiedenis wordt ontkend.
 • Het verhaal dat vlees eten slecht is voor het milieu en klimaat is een vijfdubbele leugen. Moet ik een keer apart uitleggen hoe dat echt zit. Ga er tenminste zo lang het niet verboden is om een Ferrari te rijden vanuit dat JIJ bepaalt wat je in je mond stopt en niet een groep wetenschappelijke activisten die denken te kunnen berekenen dat we de natuur op zijn kop moeten zetten om de natuur te redden.
 • Het is tegenwoordig best mogelijk om gezond veganist of vegetariër te zijn. Alle supplementen zijn in veganistische vorm beschikbaar. Voert ook te ver om hier nu op in te gaan. Het is een individuele keuze en wij moeten afkloppen in een rijk vreedzaam gebied te wonen waar we deze keuzen kunnen maken.
 • Groente en fruit zijn gezond maar op dit moment ook een hype. Net als zaken als spelt etc etc.. Er wordt erg veel geld aan verdiend terwijl er niet zo veel in zit. Wat zit er in sla? Heb je het echt nodig? Op dat land zou ook gras kunnen groeien dat een koe zou kunnen eten zodat we weer kaas hebben voor arme kindertjes. Of aardappels. Ja je kunt echt alles omdraaien. Sowieso.

Afsluitend: ga ervan uit dat er noch vanuit de voedingsindustrie, noch vanuit de medische wereld en al helemaal niet vanuit de farmaceutische industrie enig belang is om ons goed voor te lichten. En daarmee ook niet vanuit de wetenschap want de moderne wetenschap is grotendeels gekocht door dergelijke belangen. Ga er daardoor ook vanuit dat we het allemaal nog niet precies weten (ik dus ook niet) en dat er nog veel uit te zoeken is. Er komt een moment dat ook de wetenschap weer een eerlijke tak van sport wordt. Tegen die tijd zal het harder gaan. Alles wat nu door moedige individuen wordt uitgezocht zal dan een stevig theoretisch fundament krijgen.

Ja gezondheid is mijn passie (geworden nadat mijn vader in 2008 overleed aan de cultuurziekte prostaatkanker)….  Wie deelt mijn passie?

Afsluitend: ik doe eens een enquete over of er onder het wintersportpubliek hier animo is met mij op ontdekkingtocht te gaan!

Dank voor het invullen! De resultaten worden bekend gemaakt! En wie weet komt daar nog eens iets moois van! 😉

Categorieën: Gezondheid

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.