Wordt het weer steeds extremer of nemen wij steeds meer gekke dingen waar? Het tweede is zeker waar. Wat dacht je van miljarden met een mobiele telefoon uitgeruste mensen en van allerlei webcams en GoPro’s. Het internet zelf zorgt ervoor dat we niets missen. Had ik voor de komt s van Youtube geweten van die Russische man die zijn auto uit zijn schuur rijdt. Op het moment dat de wind hem te gortig wordt wil hij terug de garage in…. maar die staat er dan al niet meer.

httpv://www.youtube.com/watch?v=_M3xDTlXpQI 

Wauw! Dit gebeurde 29 augustus jl. in Bashkiria in Zuid-Rusland. Russen hebben vaak een camera op het dashboard om bij verzekeringskwesties bewijsmateriaal te hebben. Zo werd ook de meteorietinslag van Chelyabinsk in 2013 vanuit allerlei hoeken gefilmd.

2airbus_buenos_aires

Nu het volgende sterke weerverhaal. Gisteravond hing dit onweer boven Buenos Aires.

airbus_buenos_aires

En dit is de Airbus 330 die vanuit Madrid naar Buenos Aires vloog en kort voor de landing het noodweer op 7600m hoogte passeerde. De neus van het vliegtuig raakte doorboord en ook de cockpitramen waren beschadigd. Bij grote hagelstenen moet je altijd bedenken dat die alleen ontstaan en groeien omdat de lucht waarin ze zitten net zo hard omhoog raast als de stenen zelf vallen. Zo jojoën ze door luchtlagen met waterdruppels en vriezende luchtlagen op en neer tot ze zo zwaar worden dat ze toch gaan vallen. Voor dit vliegtuig was dit vallen niet noodzakelijk. Het toestel schepte de stenen zelf op.

Canada Alberta Snow

Door naar de ongebruikelijk vroege sneeuw in Calgary op 8 september. Zie hierrr de hele gallery. 

 sneeuwstorm1209

 Snel naar Oostenrijk. Bruno uit St. Martin am Tennengebirge (nieuwe partner waarover later meer) tipte me dat de sneeuwgrens toch echt fors gaat zakken. Denk aan 1800m. Dat gaat mooie plaatjes opleveren. Wel blij zijn dat je er even niet zit. Het is gewoon geen fraaie zomer voor de Alpen. Op dit moment al begint het boven de regio Rome en de Balkan flink te stortbakken en dan komt die krul erin.  

wind1209

Mooi windje dan op 1500m. De meeste neerslag wordt verwacht in Salzburgerland, Ober- en Niederösterreich. Daar dus waar de wind minder sterk is en de windschering en verticale luchtbeweging het grootst. De sneeuwval zal vooral in de avond optreden natuurlijk.  

accu1209

En dit zijn de berekende neerslaghoeveelheden. Onze focus op Oostenrijk is dus niet helemaal terecht. Bar wordt het vooral op de Balkan. En we weten dat lokaal een berekening met wel een factor 2 of 3 kan worden overtroffen. Een rampsituatie met dito breaking news is dus niet uit te sluiten. Zaterdag zul je hier in elk geval de mooiste collectie sneeuwplaatjes vinden. Ondertussen kunnen we in de Lage Landen juist nog een heel poosje rustig blijven na zomeren. De nieuwe vakantieslogan luidt dan ook: “Waarom ben je nog niet terug?”

PS Om terug te komen op de vraag helemaal bovenaan. In dit artikel beweert Phil Jones dat het weer inderdaad steeds extremer wordt en dat er voor de winter daarom ook geen seizoensvoorspelling meer mogelijk is. Mijn antwoord aan de man die er met het climategate-schandaal het allerslechtst op stond is: Phil we don’t trust you anymore! 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.