hageltomaat

Het was me het nachtje wel! De Benelux het bliksem-epicentrum van de wereld. Uit Noord-Brabant komen de berichten van de meest spectaculaire hagel. Zie meer foto’s op Omroep Brabant.

neerslagsom3108

Op twee meetstations is extreme neerslag gemeten: Vlissingen en Herwijnen. Ik verbaasde me vanochtend dat er in Noord-Holland amper 10mm was neergedaald terwijl ik het toch flink heb horen klateren vannacht.

neerslagmaandag

De komende uren zijn nog erg spannend. Toch ontpopt in de jongste berekeningen een ander gebied zich als hot spot of sweet spot. Een zone in Frankrijk tussen het Centraal Massief en de Morvan. Daar moet vanavond een gigantisch buiencomplex gaan ontstaan dat geheel buiten de Benelux om naar Duitsland moet gaan trekken.

thisisit

Vanmiddag en vanavond gaan wij samen met nieuwe buienactiviteit verspreid over het land maar toch vooral langs de kust al flink afkoelen naar het nieuwe regime waar het grootste deel van Europa nu in terecht komt. Top 10 koude maxima lijken in zicht. Maar met 16-18ºC en niet te veel regen is het eigenlijk wel prima toeven hoor. Of komt er nog meer regen?

neerslagmidden3108

Ja volgend weekeinde lijken we in de aanhoudend koude noordelijke stroming toch weer een instabiele opbouw te hebben met enkele mm’s regen erbij. Bij deze regengrafieken altijd even naar de schaal links kijken. 3mm regen is natuurlijk niets in vergelijking met wat we momenteel samen doorstaan. Daarna in meteofictionregionen vanaf volgende week maandag lijkt het mooi droog te worden.

scherpegrens

Het regime waar we dan in zitten ziet er zo uit. Wat een schitterende (berekende) grens tussen nog ’s zomers loeiheet en herfstig koel! Hoe lang heeft die grens ruim over de Alpen gelegen deze zomer! Begin van de middag een bericht over de Oostenrijkse recordzomer met wat getallen. En het is wel duidelijk: de uitgestrekte sneeuwvelden in Noorwegen en Zweden hebben het gewoon gered! Uniek wat mij betreft!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.