Vandaag even een wat korter bericht. Niemand van het team is momenteel beschikbaar, en zelf moet ik binnen een dik half uur ook naar mijn werk vertrekken. Toch probeer ik nog snel de belangrijkste zaken voor u op een rij te zetten. En we beginnen met de huidige situatie. Hier een beeld vanuit Salzburgerland, maar had evengoed van elders in de Alpen kunnen zijn. Want overal is het er momenteel nog fraai weer.
Maar zo goed als gisteren gaat het vandaag wel niet meer worden. Gisteren was het heel de dag warm en zonnig met op de hogere pistes prima sneeuw zoals hier in Kühtai nabij Innsbruck.
Maar we zien het al op het radarbeeld, of wanneer je nu ergens in de Lage Landen gewoon uit het raam kijkt. Clouds are on the way. Het is een koufront dat de dikke lentetemperaturen uit onze omgeving verjaagt. In de namiddag bereikt dat front ook de Alpen. En verder op de oceaan zit nog veel meer van dat spul (heb ik altijd al eens willen zeggen 😉 ), inclusief neerslag.
We weten het, het is het banaanvormige Touch&Go-front dat de Noordkant van de Alpen gaat schampen. Valt daar nog nieuws over te vertellen? Wel ja, jammer genoeg wel. Want volgens de nieuwste berekeningen wordt het front net wat noordelijker berekend. Echt niet veel hoor, maar toch met merkbare invloed op het Alpenweer. Want dat wil dan zeggen dat de koelere lucht nog minder de Alpen weet te bereiken. In mensentaal: de vorstgrens die ik gisteren op 1600m zette moet ik vandaag wat verhogen. Tot 1800m en zelfs nog wat hoger, later op zaterdag wel weer iets dalend tot 1700m.
Ook het fijnmazige ARPEGE-model ziet dat zo. Temps op 850hPa (zo’n 1450m) rond de +4 à 5°C. Nee, dat is niet goed.
De berekende sneeuwhoeveelheden zijn dan ook wat minder geworden …
… al moeten vooral de Noordelijke stuwingsgebieden nog steeds met flink wat neerslag rekening houden. Hotspots in de neerslagverwchting zijn Vorarlberg en Loser en Die Tauplitz in Stiermarken.
Begin volgende week wordt het dan even wat rustiger in de Alpen, met stilaan het op gang komen van een zwakke zuidelijke stuwing. De Noordkant houdt het dan helemaal droog.
Dat wordt wellicht anders verderop in de week.
En al zeker richting eind volgende week wanneer een volgende depressie West-Europa bereikt.
Dat is de depressie waar ik gisteren nog over sprak en de eerder verhoopte terugkeer van de lente bij ons gaat verhinderen. Onzeker was toen wat die depressie precies gaat doen, en vandaag is die onzekerheid er nog steeds. De exacte trekrichting bepaalt de details voor de Alpen en het weerbeeld voor de Lage Landen. Want indien het laag diep genoeg zakt, kan het Azorenhoog er richting volgend weekend alsnog in slagen om haasje over te springen en ons terug fraaier lenteweer te bezorgen. Benieuwd waar EC zo meteen mee komt. Jammer genoeg heb ik de tijd niet daarop te wachten. Dus vul maar gerust aan in de reacties.
Afsluitend nog snel iets zeggen over de andere kant van de wereld. Gisteren verschenen berichten in de media over overstromingen in Peru, en die werden in verband gebracht met El Niño. ‘Is het weer van dat?’, hoor ik je zeggen. Wel, ja en nee. Het zeewater voor de kusten van Zuid-Amerika is actueel inderdaad warmer dan normaal terwijl de zwakke La Nina die in het midden van de oceaan aanwezig was aan het verdwijnen is, …
… een trend die al wel even bezig is, anderhalve maand zowat. Maar zoals je op deze grafieken kan zien is het vooral het gebied van de Stille Oceaan vlak voor de kust van Zuid-Amerika die aan het opwarmen is, en niet de rest van de Stille Oceaan.
Daarom is het nog te vroeg momenteel om al over een echte El Niño te spreken. Gemiddeld over heel de regio genomen is de situatie er nog normaal. Maar wat nog niet is, kan nog komen natuurlijk. Zo is er momenteel een best grote kans dat de huidige situatie zich in de loop van 2017 zich alsnog tot een echte El Nino gaat ontwikkelen. En we weten nog van vorig jaar wat daar de gevolgen van waren. Zit iemand te wachten op dikke lentetemperaturen in december? Ik alvast niet. We houden het in ieder geval in de gaten.
9 reacties
Gesloten voor reacties.