sneeuwverwachting 28 januari

We staan aan de vooravond van een koudegolf die ons zal heugen. Meteen even noem ik dat ik de officiële KNMI-definitie voor een koudegolf niet echt passend vind. Een serie van 5 ijsdagen prima, maar dat daar per sé drie nachten met strenge vorst bij moeten zitten is een beetje een vreemde eis. Met 1 nacht -15°C en 4 van -8°C heb je dan geen koudegolf. Ik zou die definitie eerder ophangen aan een opgeteld Hellmann getal en dan eerder nog afgezet tegen het maandgemiddelde dan tegen het nulpunt. Want een serie dagen met +2°C overdag en -5°C ’s nachts begin mei lijkt mij ook een spectaculaire koudegolf.

Wat mij betreft gaan we dus sowieso een koudegolf beleven waarbij we ook zeker op natuurijs kunnen schaatsen. In the pocket! Zie deze actuele KNMI-verwachting en dit GFS-ensemble voor Friesland. En dat we dat al kunnen zeggen terwijl er nog geen vliesje ijs op de sloot ligt! Het is echt tijd om af te kloppen vandaag en Koning Thialf niet te veel op dit of dat vast te pinnen. We moeten eerst die kou in en eerst moet de sneeuw die dat met zich mee brengt vallen, voor we vanuit dat standpunt weer hele nieuwe verfrissende modelruns zullen zien. Hierboven de kaart met de nog te verwachten nieuwe sneeuwval.

Het begint met de dump in de Alpes Maritimes (vliegen op Nice en gaan met die banaan), dat zet dan door naar Piemonte met zeker ook een stukje retour de l’est (terugkeren uit het oosten) erbij voor de Franse hoofdkam (en zelfs de LL kunnen sneeuwvlokken uit het zuidoosten zien). Ik zie het Zwitserse Tessin misschien ook nog mooi wit worden maar dan verder naar het oosten houdt het op. Halverwege de 8 daagse serie die je in de Wintersport Weerkamer kunt doorklikken zien we Italië, Griekenland en dan weer de Balkan en de Zwarte Zee regio weer onder vuur liggen.

Bitterrrr koud
Zoals we gisteren hebben kunnen lezen maakt die neerslag (sneeuw in Rome!) West-Europa en de Alpen extra droog en dan kun je op leuke temperaturen uitkomen. Zie kaart. Kan me niet herinneren dat ik vaak eerder de -42ºC op een GFS kaart heb gezien. Kouderecords op de Glattalp of Funtensee zijn mogelijk! In het weerbericht op maat dat ik gisteren produceerde, waarschuwde ik al voor speciale maatregelen voor wie op 3 of 4 februari naar de wintersport vertrekt. Pure antivries in de sproeiertank. Dekens in de auto voor als de motor uitvalt.

Dinsdag een dumpje in de noordelijke Franse Alpen?

[fbphotos id=338911249476420]

Heel interessant is dat het GEM-model en het GFS-model vanochtend nog een stukje “warmtefront” door de ijzige koude laten doorbreken naar de noordelijke Franse Alpen komende dinsdag. Iets dergelijks gebeurde ook tijdens mijn verblijf in Paradiski en er viel een mooi laagje uit. Nu zou het zelfs 20cm kunnen opleveren. ECMWF laat ook ruimte voor dit scenario, maar de neerslagkaart van dat model is nog niet beschikbaar. De 24cm in de Jura en alle sneeuw in de noordelijke Franse Alpen op de kaart bovenaan is 100% het gevolg van dit konijn uit de hoge hoed.

Ik blijf herhalen dat we vanaf zondag uiterlijk maandag een heel ander continent zijn met een heel andere meteorologie. Tuurlijk kunnen we terugvallen naar een ordinaire WC! Maar ik zie ook nog wel ruimte voor een overgang naar een heel erg krachtig Groenlandhoog. Al de hele winter hebben we nog geen sterk Groenland hoog gehad (meer dan 1040hPa bij een geel-oranje 500hPa geopotentiaal). En ook nu is nog amper iets daarvan te zien op de kaarten. Toch zou het me niet verbazen als we daar eindigen over een dag of 14.

Wat mij betreft leunen we nu ook even achterover en laten we Koning Thialf ons begin volgende week verrassen. Ik zou zeggen ga lekker genieten van de webcams! Beetje erg grauwe dag in de Alpen trouwens, maar van deze groep cirekelende alpenkauwtjes op de Col Raiser in het Val Gardena (een van de mooiste paragliding startplaatsen ter wereld) word ik wel weer blij.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

90 reacties

Gesloten voor reacties.