sneeuwverwachting 28 januari

We staan aan de vooravond van een koudegolf die ons zal heugen. Meteen even noem ik dat ik de officiële KNMI-definitie voor een koudegolf niet echt passend vind. Een serie van 5 ijsdagen prima, maar dat daar per sé drie nachten met strenge vorst bij moeten zitten is een beetje een vreemde eis. Met 1 nacht -15°C en 4 van -8°C heb je dan geen koudegolf. Ik zou die definitie eerder ophangen aan een opgeteld Hellmann getal en dan eerder nog afgezet tegen het maandgemiddelde dan tegen het nulpunt. Want een serie dagen met +2°C overdag en -5°C ’s nachts begin mei lijkt mij ook een spectaculaire koudegolf.

Wat mij betreft gaan we dus sowieso een koudegolf beleven waarbij we ook zeker op natuurijs kunnen schaatsen. In the pocket! Zie deze actuele KNMI-verwachting en dit GFS-ensemble voor Friesland. En dat we dat al kunnen zeggen terwijl er nog geen vliesje ijs op de sloot ligt! Het is echt tijd om af te kloppen vandaag en Koning Thialf niet te veel op dit of dat vast te pinnen. We moeten eerst die kou in en eerst moet de sneeuw die dat met zich mee brengt vallen, voor we vanuit dat standpunt weer hele nieuwe verfrissende modelruns zullen zien. Hierboven de kaart met de nog te verwachten nieuwe sneeuwval.

Het begint met de dump in de Alpes Maritimes (vliegen op Nice en gaan met die banaan), dat zet dan door naar Piemonte met zeker ook een stukje retour de l’est (terugkeren uit het oosten) erbij voor de Franse hoofdkam (en zelfs de LL kunnen sneeuwvlokken uit het zuidoosten zien). Ik zie het Zwitserse Tessin misschien ook nog mooi wit worden maar dan verder naar het oosten houdt het op. Halverwege de 8 daagse serie die je in de Wintersport Weerkamer kunt doorklikken zien we Italië, Griekenland en dan weer de Balkan en de Zwarte Zee regio weer onder vuur liggen.

Bitterrrr koud
Zoals we gisteren hebben kunnen lezen maakt die neerslag (sneeuw in Rome!) West-Europa en de Alpen extra droog en dan kun je op leuke temperaturen uitkomen. Zie kaart. Kan me niet herinneren dat ik vaak eerder de -42ºC op een GFS kaart heb gezien. Kouderecords op de Glattalp of Funtensee zijn mogelijk! In het weerbericht op maat dat ik gisteren produceerde, waarschuwde ik al voor speciale maatregelen voor wie op 3 of 4 februari naar de wintersport vertrekt. Pure antivries in de sproeiertank. Dekens in de auto voor als de motor uitvalt.

Dinsdag een dumpje in de noordelijke Franse Alpen?

[fbphotos id=338911249476420]

Heel interessant is dat het GEM-model en het GFS-model vanochtend nog een stukje “warmtefront” door de ijzige koude laten doorbreken naar de noordelijke Franse Alpen komende dinsdag. Iets dergelijks gebeurde ook tijdens mijn verblijf in Paradiski en er viel een mooi laagje uit. Nu zou het zelfs 20cm kunnen opleveren. ECMWF laat ook ruimte voor dit scenario, maar de neerslagkaart van dat model is nog niet beschikbaar. De 24cm in de Jura en alle sneeuw in de noordelijke Franse Alpen op de kaart bovenaan is 100% het gevolg van dit konijn uit de hoge hoed.

Ik blijf herhalen dat we vanaf zondag uiterlijk maandag een heel ander continent zijn met een heel andere meteorologie. Tuurlijk kunnen we terugvallen naar een ordinaire WC! Maar ik zie ook nog wel ruimte voor een overgang naar een heel erg krachtig Groenlandhoog. Al de hele winter hebben we nog geen sterk Groenland hoog gehad (meer dan 1040hPa bij een geel-oranje 500hPa geopotentiaal). En ook nu is nog amper iets daarvan te zien op de kaarten. Toch zou het me niet verbazen als we daar eindigen over een dag of 14.

Wat mij betreft leunen we nu ook even achterover en laten we Koning Thialf ons begin volgende week verrassen. Ik zou zeggen ga lekker genieten van de webcams! Beetje erg grauwe dag in de Alpen trouwens, maar van deze groep cirekelende alpenkauwtjes op de Col Raiser in het Val Gardena (een van de mooiste paragliding startplaatsen ter wereld) word ik wel weer blij.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

90 reacties

Gesloten voor reacties.