Het meer van Zell am See Kaprun produceert deze mooie bak ochtendmist vandaag. Hier in mijn omgeving is het allang weer opgetrokken. Ik za zo tandemvliegen vanaf de Hahnenkamm (en hier zie je hoe jij dat ook met me kunt doen) in een werkelijk adembenemend schitterend herfstweer. De Alpen zijn gewoon helemaal totaal compleet yummi momenteel. Ik laat jullie weten hoe de sneeuw bij de Waldelift waar ik in de herfstvakantie met mijn dochter skiede het heeft gehouden met al deze warmte. Hij is in elk geval dicht voor skiërs weet ik. Daarom is paragliding ook een must. Het verbreed je mogelijkheden enorm en je wordt onafhankelijk van dat witte goedje…. hoe heet het ook al weer? Sneeuw!

Eindje verderop schitterende de sterren die hier vannacht ook boven mijn huisje fonkelden. En dat kleine puntje daar op de top is….

Het weerstation op de Hoher Sonnblick (3106m). Lijkt al OK voor met de toerskietjes. O ja… over toerskiën gesproken… van 22 tot en met 25 november is er op het Kitzsteinhorn een hele gave activiteit hier te boeken: 2 of 3 dagen skipas plus skitouren met gids plus testmateriaal plus plus plus. Dus overweeg je die kant op te gaan als wintersporter…. grijp misschien deze kans.

Naar het oosten toe is het natuurlijk al helemaal strak blauw zoals hier bij Die Tauplitz en Loser.

Helemaal naar het westen bij Les Menuires zien we de wolken van de rondtollende LP die …..

… de Lage Landen tot de nacht op dinsdag in de regen zet….

https://www.youtube.com/watch?v=jBmWECpF_HQ

Waanzin die cam trouwens op de dam. Je kunt hem op 4K resolutie zetten.

Voor we naar de kaarten springen nog even dit bericht uit Loveland in Colorado. Meeste sneeuw sinds 81 jaar bij opening!

Gisteravond sprak ik deze video in op basis van de GFS12u. Is nog steeds wel waardevol als beeld denk ik. En die monsterstorm die toen op de kaarten stond wil je nog wel even gezien hebben.

Uitgangssituatie

Nou hierboven dus de LP. Veel plezier ermee in de Lage Landen. Ik ga lekker vliegen.

Hoog herpakt zich

En dinsdag is het dan weer eerlijk verdeeld. Alpen en thuisfront strak blauw en zacht. In de Alpen dan zeker hardnekkige mist. Moet er niet aan denken dat je met je paraglider vanaf een strak blauwe top in die dalnevel zou vliegen. Dan ben je echt niet meer te redden. Of je moet kompas hebben en heel slim vliegen tot je weer een steek voor je ogen ziet. Gruwelijk. Nee. Het is ook absoluut not done en ten strengste verboden. Je moet altijd 300m afstand hebben van een wolk of mist.

Schitterend Scandihoog

Nou het Amerikaanse model heeft er nog steeds wel zin in rond volle maan. Het denkt dan: wat de maan kan kan ik ook… lekker vol worden. Maar er is nog totaal niet te zeggen hoe het daarna verder gaat. Geen concrete dump in zicht.

Cliffhanger Europees model

Het Europese model doet ook weer mooie dingen vanochtend waar in het vervolg zelfs sneeuw in de Lage Landen bij mogelijk is. Sneeuw uit het oosten. Waanzinnige sneeuwstorm weer op Groenland daar. Zoals ik in de video ook zeg: daar wonen dus mensen. Je moet er bijna niet aan denken. Hun voorvaderen in de Middeleeuwen toen de aarde veel warmer en Groenland groen was daarheen getrokken en toen meteen 500 jaar kleine ijstijd op hun dak. En ik denk als je hen en de Canadezen vraagt of ze al een einde van de kou voorvoelen dat ze dan meewarig het hoofd schudden. Zoals de veelal linkse Canadezen niet maar dan ook niets van global warming willen horen: it’s not happening but please bring it on! Maar niet voor ons wintersporters dus…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

30 reacties

Gesloten voor reacties.