Het meer van Zell am See Kaprun produceert deze mooie bak ochtendmist vandaag. Hier in mijn omgeving is het allang weer opgetrokken. Ik za zo tandemvliegen vanaf de Hahnenkamm (en hier zie je hoe jij dat ook met me kunt doen) in een werkelijk adembenemend schitterend herfstweer. De Alpen zijn gewoon helemaal totaal compleet yummi momenteel. Ik laat jullie weten hoe de sneeuw bij de Waldelift waar ik in de herfstvakantie met mijn dochter skiede het heeft gehouden met al deze warmte. Hij is in elk geval dicht voor skiërs weet ik. Daarom is paragliding ook een must. Het verbreed je mogelijkheden enorm en je wordt onafhankelijk van dat witte goedje…. hoe heet het ook al weer? Sneeuw!

Eindje verderop schitterende de sterren die hier vannacht ook boven mijn huisje fonkelden. En dat kleine puntje daar op de top is….

Het weerstation op de Hoher Sonnblick (3106m). Lijkt al OK voor met de toerskietjes. O ja… over toerskiën gesproken… van 22 tot en met 25 november is er op het Kitzsteinhorn een hele gave activiteit hier te boeken: 2 of 3 dagen skipas plus skitouren met gids plus testmateriaal plus plus plus. Dus overweeg je die kant op te gaan als wintersporter…. grijp misschien deze kans.

Naar het oosten toe is het natuurlijk al helemaal strak blauw zoals hier bij Die Tauplitz en Loser.

Helemaal naar het westen bij Les Menuires zien we de wolken van de rondtollende LP die …..

… de Lage Landen tot de nacht op dinsdag in de regen zet….

Waanzin die cam trouwens op de dam. Je kunt hem op 4K resolutie zetten.

Voor we naar de kaarten springen nog even dit bericht uit Loveland in Colorado. Meeste sneeuw sinds 81 jaar bij opening!

Gisteravond sprak ik deze video in op basis van de GFS12u. Is nog steeds wel waardevol als beeld denk ik. En die monsterstorm die toen op de kaarten stond wil je nog wel even gezien hebben.

Uitgangssituatie

Nou hierboven dus de LP. Veel plezier ermee in de Lage Landen. Ik ga lekker vliegen.

Hoog herpakt zich

En dinsdag is het dan weer eerlijk verdeeld. Alpen en thuisfront strak blauw en zacht. In de Alpen dan zeker hardnekkige mist. Moet er niet aan denken dat je met je paraglider vanaf een strak blauwe top in die dalnevel zou vliegen. Dan ben je echt niet meer te redden. Of je moet kompas hebben en heel slim vliegen tot je weer een steek voor je ogen ziet. Gruwelijk. Nee. Het is ook absoluut not done en ten strengste verboden. Je moet altijd 300m afstand hebben van een wolk of mist.

Schitterend Scandihoog

Nou het Amerikaanse model heeft er nog steeds wel zin in rond volle maan. Het denkt dan: wat de maan kan kan ik ook… lekker vol worden. Maar er is nog totaal niet te zeggen hoe het daarna verder gaat. Geen concrete dump in zicht.

Cliffhanger Europees model

Het Europese model doet ook weer mooie dingen vanochtend waar in het vervolg zelfs sneeuw in de Lage Landen bij mogelijk is. Sneeuw uit het oosten. Waanzinnige sneeuwstorm weer op Groenland daar. Zoals ik in de video ook zeg: daar wonen dus mensen. Je moet er bijna niet aan denken. Hun voorvaderen in de Middeleeuwen toen de aarde veel warmer en Groenland groen was daarheen getrokken en toen meteen 500 jaar kleine ijstijd op hun dak. En ik denk als je hen en de Canadezen vraagt of ze al een einde van de kou voorvoelen dat ze dan meewarig het hoofd schudden. Zoals de veelal linkse Canadezen niet maar dan ook niets van global warming willen horen: it’s not happening but please bring it on! Maar niet voor ons wintersporters dus…


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

30 reacties

Ron · 10 november 2018 op 12:00

Ik was anders 2 jaar geleden in Canada en daar hadden die Canadezen bij die alsmaar slinkende gletsjers toch echt andere gedachten over! Sterker nog, die maakten zich ook oprecht zorgen dus weet niet wie jij spreekt maar …dus als je wat Canadezen spreekt die in je straatje denken wil dat niet zeggen dat alle Canadezen er zo over denken. Ik oordeel niet of je gelijk heb hé, maar probeer wel objectief te blijven. Dat mis ik wel eens een beetje hier. Laten we hopen dat het is zoals we hier denken of willen maar ….

  eri · 10 november 2018 op 12:06

  ja het gaat maar door met dat ontkennen van de opwarming van de aarde, heb liever een goed weerbericht met mooi nieuws over de alpen dan steeds maar weer ergens gelijk willen halen.

  gfs:00 is wel kouder aan het worden zo rond 21-11 maar is droog droger droogst dus geen sneeuw

   EricV · 10 november 2018 op 16:04

   Global Warming is een hoax. Kans op Global Cooling is veel aannemelijker als de ‘fry&hell’ hypothese. Alle respect als je daar anders over denkt, maar ik vindt het bijzonder prettig dat er op wintersportweerman de nodige tegengas gegeven wordt.

   Hajo · 10 november 2018 op 21:44

   De aarde is regelmatig flink opgewarmd…. ook in the Modern Warm Period (MWP) waar we nu in zitten. Die duurde van 1975 tot 1996. Daarna vlakte het af. Met een beetje fantasie laat je de opwarming doorlopen tot in de El Ninjo van 2015-2018. Maar nu is de aarde al weer aan zijn door velen inclusief mezelf voorspelde afkoeling begonnen. Het is speculatief maar als de zonnetheorie klopt gaat die afkoeling nog decennia door nu. Er wordt dus nergens opwarming ontkend. Wel wordt door alarmisten de opwarming van de Middeleeuwen ontkend en de zeer snelle heftige opwarming in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ontkennen heeft geen zin. Of iets is weerlegd of iets is niet weerlegd.

  Hajo · 10 november 2018 op 21:40

  Dank voor deze feedback. Ik ken niet zo veel Canadezen. Ik hoor altijd graag nieuwe feiten.

Asten (Harmelen) · 10 november 2018 op 12:09

GFS 06.00 run… ijsdagen in de LL eind november !??

  Mark (breda) · 10 november 2018 op 12:15

  Kom maar op!

  Frederic · 10 november 2018 op 13:29

  @Asten. Haha. Dat is net wat te enthousiast 🙂
  Nachtvorst, dat wel.

   Asten (Harmelen) · 10 november 2018 op 15:00

   @Frederic… ik zag op 360 uur de 06.00 en 18.00 op – 2 graden staan… idd erg grofmazig maar daarom ook mijn vraagteken 😉

    Frederic · 10 november 2018 op 16:14

    Ik zou in dit geval toch nog altijd uitgaan van +5°C overdag 😉

Ron · 10 november 2018 op 12:18

Ha @Eri, ja. Ik hoop dat ze gelijk hebben en gun dat ook maar ik pak de taak op om af en toe een nette kritische houding aan te nemen en proberen dat men wel objectief blijft.

Dennis O · 10 november 2018 op 13:05

Eens. Die ontkenning en voorbeelden van canadezen die niets weten van global warming weet ik nou zo langzamerhand wel. Gewoon lekkere weerberichten schrijven. Beetje tegengas mag maar dit voorbeeld is erg ongeloofwaardig.
Hopen op een lekkere winter i.i.g en geen herfst…..

Hans · 10 november 2018 op 13:07

GFS6h laat op termijn een complete oceaanblokkade zien, dus DROOG. Verder een verbinding van het Russisch- ,Scandi- met GroenlandHOOG. Mooie opbouw van kou bij Spitsbergen.
Dat biedt perspectief. Sowieso flinke afkoeling van het continent.

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfsnh-0-384-1.png[/img]

Frederic · 10 november 2018 op 13:34

en laten we ondertussen ook de situatie in de stratosfeer niet vergeten. Kansen op een slappe poolwervel komende winter zijn nog steeds erg aanwezig.

  Martijn sonnenberg · 10 november 2018 op 14:10

  Hebben we met een slappe poolwervel wel voldoende sneeuwmomenten in de Alpen @frederic? Kan me voorstellen dat de poolwervel nodig is om depressies door hoge druk blokkades te duwen?

   Frederic · 10 november 2018 op 16:18

   dat hangt echt van concrete situatie af @Martijn. Bij Scandihoog kan je gerust koude luchtbellen hebben die onderlangs boven Zuid- of Midden-Europa rondtollen, met de Alpen dat in koude sneeuw.
   Maar bij stevige poolwervel en ook straalstroom kan het in bepaalde situaties ook zo zijn dat er veel te veel subtropische warmte meegezogen wordt en er een bak warm water in de Alpen valt.

Karin · 10 november 2018 op 17:48

Waarom hoor en lees ik dan overal dat het opwarmt en dat de zeespiegel gaat stijgen??? Let mij dat eens uit. Zijn alle wetenschappers omgekocht? Ik ben oprecht geïnteresseerd. Ik weet dat de spaarlamp een verkooptruc van Philips was, heeft het hiermee te maken?

  Asten (Harmelen) · 10 november 2018 op 18:05

  @Karin:
  Interessante link:
  https://klimaatgek.nl/wordpress/zee/

  Onderaan dit artikel staan vervolgens weer linkjes naar andere interessante artikelen.

  Let wel: ik kies geen partij want ik heb er niet veel verstand van. Wel weet ik dat als er een toekomstbeeld van hel en verdoemenis wordt voorgespiegeld aan de mensheid en dit beeld in perspectief kan worden geplaatst door de niet-schreeuwers dan ben ik zeer geïnteresseerd.

  EKlop · 10 november 2018 op 18:06

  Er draait een enorme industrie op. Co2 emissie handel, zonnepanelen, zuinige auto’s, groene certificaten, windmolens, warmtepompen, groene consultancybureau’s, subsidies, enorm veel geld en grote lobby. Die hebben veel baat bij ‘angst’, dit is een perfect middel om mensen te motiveren tot iets. (Daarom lijkt het soms zo ook op een geloofsstroming). Plus je hebt een vocal minority: zie zwarte piet discussie: kleine groep is tegen, toch domineren ze het nieuws. Waardoor het lijkt of het iets breeds gedragen is. Ten tweede: wat is er lekkerder dan goed te deugen? Kijk mij eens groen zijn, ik vecht tegen climate change, ik ben zo een deugmens. Dit past perfect bij identiteitspolitiek wat bijna de overhand lijkt te hebben.

Asten (Harmelen) · 10 november 2018 op 17:55

GFS 12.00: sneeuwmomenten vanaf medio volgende (dus niet komende) week met een vorstgrens van rond de 1000 meter (noordkant Alpen, vooral Oostenrijk)
Geen pakken met sneeuw maar wel accumulatie van 10/15 cm. In combinatie met sneeuwkanonnen een leuk beginnetje….

  Frederic · 10 november 2018 op 18:28

  en ook kans op wat sneeuwvlokken in de LL

   Asten (Harmelen) · 10 november 2018 op 18:59

   En daarna komt het in de Alpen helemaal goed… koude stromingen met aanvoer lucht van arctische oorsprong stomen op naar de West Europa (en dus ook de LL / Alpen)..

Cleven · 10 november 2018 op 19:21

En altijd maar paraglijden……………………….

  Roland Bodegraven · 10 november 2018 op 21:09

  Dat heeft hij dan beter geregeld dan wij. 🙂

Hans · 10 november 2018 op 20:28

EC12 vanaf 216h mooie wind vanuit oost, GFS vanaf 276h. GFS laat sneeuwkansen dan toenemen in de Alpen. Sneeuwkanonnen kunnen gaan draaien. Hé, heerlijk zo. WC is ver te zoeken, ook niet nodig. Polaire lucht uit het noorden is ook prima 😉

Cleven · 10 november 2018 op 21:17

???????, Daar gaat het toch helemaal niet om? Dit is een site voor het weerbericht.

  Asten (Harmelen) · 10 november 2018 op 21:41

  @Cleven
  Uw bijdragen hebben daar tot nu toe nog niet bepaald aan bijgedragen. Ik zou bijna zeggen: ga lekker parasailen..

  Hajo · 10 november 2018 op 21:46

  Dit is een site met een samenspel tussen enkele auteurs en een community. Het draait om weer maar ook om sneeuw en kou. En met die laatsten kom je vanzelf bij klimaat uit. Want dat verandert voortdurend. In een mensenleven wel een paar keer op en neer. Dus wil je wel weten of de winters de komende tien jaar kouder of warmer gaan worden. Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *