Het meer van Zell am See Kaprun produceert deze mooie bak ochtendmist vandaag. Hier in mijn omgeving is het allang weer opgetrokken. Ik za zo tandemvliegen vanaf de Hahnenkamm (en hier zie je hoe jij dat ook met me kunt doen) in een werkelijk adembenemend schitterend herfstweer. De Alpen zijn gewoon helemaal totaal compleet yummi momenteel. Ik laat jullie weten hoe de sneeuw bij de Waldelift waar ik in de herfstvakantie met mijn dochter skiede het heeft gehouden met al deze warmte. Hij is in elk geval dicht voor skiërs weet ik. Daarom is paragliding ook een must. Het verbreed je mogelijkheden enorm en je wordt onafhankelijk van dat witte goedje…. hoe heet het ook al weer? Sneeuw!

Eindje verderop schitterende de sterren die hier vannacht ook boven mijn huisje fonkelden. En dat kleine puntje daar op de top is….

Het weerstation op de Hoher Sonnblick (3106m). Lijkt al OK voor met de toerskietjes. O ja… over toerskiën gesproken… van 22 tot en met 25 november is er op het Kitzsteinhorn een hele gave activiteit hier te boeken: 2 of 3 dagen skipas plus skitouren met gids plus testmateriaal plus plus plus. Dus overweeg je die kant op te gaan als wintersporter…. grijp misschien deze kans.

Naar het oosten toe is het natuurlijk al helemaal strak blauw zoals hier bij Die Tauplitz en Loser.

Helemaal naar het westen bij Les Menuires zien we de wolken van de rondtollende LP die …..

… de Lage Landen tot de nacht op dinsdag in de regen zet….

https://www.youtube.com/watch?v=jBmWECpF_HQ

Waanzin die cam trouwens op de dam. Je kunt hem op 4K resolutie zetten.

Voor we naar de kaarten springen nog even dit bericht uit Loveland in Colorado. Meeste sneeuw sinds 81 jaar bij opening!

Gisteravond sprak ik deze video in op basis van de GFS12u. Is nog steeds wel waardevol als beeld denk ik. En die monsterstorm die toen op de kaarten stond wil je nog wel even gezien hebben.

Uitgangssituatie

Nou hierboven dus de LP. Veel plezier ermee in de Lage Landen. Ik ga lekker vliegen.

Hoog herpakt zich

En dinsdag is het dan weer eerlijk verdeeld. Alpen en thuisfront strak blauw en zacht. In de Alpen dan zeker hardnekkige mist. Moet er niet aan denken dat je met je paraglider vanaf een strak blauwe top in die dalnevel zou vliegen. Dan ben je echt niet meer te redden. Of je moet kompas hebben en heel slim vliegen tot je weer een steek voor je ogen ziet. Gruwelijk. Nee. Het is ook absoluut not done en ten strengste verboden. Je moet altijd 300m afstand hebben van een wolk of mist.

Schitterend Scandihoog

Nou het Amerikaanse model heeft er nog steeds wel zin in rond volle maan. Het denkt dan: wat de maan kan kan ik ook… lekker vol worden. Maar er is nog totaal niet te zeggen hoe het daarna verder gaat. Geen concrete dump in zicht.

Cliffhanger Europees model

Het Europese model doet ook weer mooie dingen vanochtend waar in het vervolg zelfs sneeuw in de Lage Landen bij mogelijk is. Sneeuw uit het oosten. Waanzinnige sneeuwstorm weer op Groenland daar. Zoals ik in de video ook zeg: daar wonen dus mensen. Je moet er bijna niet aan denken. Hun voorvaderen in de Middeleeuwen toen de aarde veel warmer en Groenland groen was daarheen getrokken en toen meteen 500 jaar kleine ijstijd op hun dak. En ik denk als je hen en de Canadezen vraagt of ze al een einde van de kou voorvoelen dat ze dan meewarig het hoofd schudden. Zoals de veelal linkse Canadezen niet maar dan ook niets van global warming willen horen: it’s not happening but please bring it on! Maar niet voor ons wintersporters dus…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

30 reacties

Gesloten voor reacties.