Nog nooit waren de drie modellen die we volgen voor de langere termijn zo eensluidend als vanochtend: drie keer vriezen tot het gaatje. Hierboven de bruut koude laatste kaart van het Canadese model.

En hier het nieuwe ingekleurde ensemble van het Amerikaanse model. De exit op 11 februari is niet meer. Wel zijn er 4 van de 30 lijntjes die er zaterdag de 13e mee kappen. Eén subtropisch lijntje en verder beukt alles door. Graadje dooi ’s middags maakt echt niet uit. Als het ’s nachts maar blijft vriezen. Als die blauwe sterren uitkomen lopen we op de rivieren en rijden er auto’s op het IJsselmeer.

Nou komt er een Elfstedentocht of niet?

O ja en doe nog even de petitie! en kijk naar het sneeuwballengevecht met de politie.

Ondertussen hebben we hierrr een liveblog waar de nieuwe berichten steeds bovenaan komen.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles hierrr.

Als je wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Dennis · 7 februari 2021 op 09:07

Mooi al die kou! Maar het woord Elfstedentocht kan je beter achterwege laten. Zou wel heel ironisch zijn dat het na al die jaren qua ijsdikte wel zou kunnen, maar dat dat k*tvirus roet in het eten gooit. Eerst maar hopen dat de ijswegencentrales überhaupt banen gaan uitzetten.

Hjs · 7 februari 2021 op 09:58

Idd, heel bijzonder, zou bizar zijn als het zou kunnen en niet door zou kunnen gaan. Zeker een wedstrijd zou prina kunnen met 0,0 meer risico dan lopen in het park, supermarkt etc.
Als Atheist zou ik dit een dan een truc van de duivel willen noemen. Figuurlijk natuurlijk, het blijft een menselijk verzinsel.
Alles nog mijlenver weg natuurlijk, maar kan me niet heugen zulke mooie pluimen te hebben gezien.
Vandaag dag 0 qua ijsgroei, maar min 10/15 nachten, droog zal het snel laten gaan.
Sneeuw hier is mooi, maar zeker geen 20/30 cm. Zie alleen cijfers van 30mm plus in het Oosten. Noord nederland eigenlijk sneeuw vrij. Kijken wat er in de loop van vandaag nog komt.
Al met al, zeer spectaculair!

  Dennis · 7 februari 2021 op 10:27

  In Friesland nu ook sneeuw. Gelukkig nog geen ijsvorming. Daar waait het te hard voor.

Bjorn14 · 7 februari 2021 op 10:03

Hajo, complimenten allereerst voor alles wat je nu doet. Bedankt voor de voorpret, iedereen werd al ruim een week knettergek van mij omdat jij er als eerste over repte. Ben benieuwd of een aantal mensen nog sorry gaan zeggen omdat ze je voor gek verklaarden.

Maar waar we een dagelijkse Hellmannenscore bijhouden? Gaat met rasse schreden richting de 100 zo met deze kaarten!

Bedankt voor de mooie berichten, aan het eind van de winter doe ik een vette donatie, die heb je meer dan verdiend.

  Sjaak · 7 februari 2021 op 10:19

  Hier sluit ik mij bij aan.

  Hajo · 7 februari 2021 op 14:00

  Super leuk!!

Wim · 7 februari 2021 op 10:41

Nieuwe buienradar van de makers van Buienradar, veel mooier.
https://weerslag.nl/ActueleBuienradar

  Leo H · 7 februari 2021 op 10:55

  Inderdaad!

Bianca · 7 februari 2021 op 11:28

Woeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeehoeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Ivo · 7 februari 2021 op 11:41

Briljante video Hajo. Dank.

Stefan Kaptein · 7 februari 2021 op 11:55

De sneeuw hoeveelheden worden overal zwaar overschat. Pak eens eens een lineaal en kijk eens hoeveel 20 cm is. Opgewaaid telt niet, dus eigenlijk is er niet veel meer dan 5 cm gevallen in veel gebieden. Vraag mensen maar eens met hun handen aan te geven hoeveel 10 cm is, dan zal je verrast worden hoe teveel mensen zullen aangeven.

Spyfromthesky · 7 februari 2021 op 12:50

Ik schreef al toen we nog zacht en kruiwagens vol met water hadden, dat als de runs on niet bedriegen zou, dat als er echt een sneeuwinval uit het oosten komt, dat dit dan met kou gepaard zal gaan.

Nu gaan we eens 3 goede dagen vriesweer afwachten en kijken hoe de kaarten ervoor staan. Ja, dan word ik enthousiast. Maar ik kan mijn ogen nauwelijks geloven van het KNMI. Wat een killing temperaturen komen er aan.

Vanmorgen lekker ruim 10 km hardgelopen in een relaxte gebeuren. Dat wil zeggen, mijn mobiel meegenomen om op diverse plekken in de polder van Dordrecht foto’s te maken.

In de 2e wereld oorlog ging de E-tocht ook door op 6 februari 1941. Gaan we nu menen dat corona straks een uniek gebeuren zal blokkeren. Elke schaatstocht die wel wordt georganiseerd, daar zal ik naar uitzien.

De grootspraak van Rutte in het begin van corona dat hij het vergeleek met een oorlog, dan maakt, zie de 2e wereld oorlog het toch ook niet uit. Toen gingen de zaken ook gewoon door.

En als men het publiek wilt verhinderen, dan is dat geen probleem. Alleen degene met een elfstedenlidmaatschap wordt toegelaten. Daar staat een foto en registratiesysteem op.

En als ze creatief zijn, dan laten ze de leden in meerdere plaatsen starten in groepen van 500 of zo.
De wedstrijdleiders met de eerste groepen in Leeuwarden. De andere beginnen gewoon een opstapplaats eerder. Neem Dokkum of zo.

Als men echt en echt wilt, dan kan met creatief met alle maatregelen die er gelden heus wel iets organiseren.

In Dordrecht is er al zeker dat wat ik kan inschatten nu 12 cm sneeuw gevallen.

Spyfromthesky

  Wim · 7 februari 2021 op 13:13

  Inderdaad, killing temperaturen.
  http://wxweb.meteostar.com/sample/sample_C.shtml?text=EHTW

  Dennis · 7 februari 2021 op 15:05

  Gaat niet gebeuren helaas. Sterker nog, er worden helemaal geen officiële toertochten georganiseerd. Iedereen zal het zelf moeten ontdekken. Wordt er niet veiliger op. Mensen gaan toch schaatsen. Ik wel tenminste.

Gesloten voor reacties.