Zell am see
Lees verder >

Boek nu een prachtige zomervakantie.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Dat skigebied voor de hele Familie

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Met een skipas kunt u 48 gondels en liften naar de 2 landen op de berg brengen.

Grote verschillen in de Alpen en de Lage Landen proeven aan winterkou

check ook eens

83 Reacties

 1. Maarten schreef:

  Over die verkeerschaos van gisteren. Moet zeggen dat ik geen waarschuwingen gezien heb in het skigebied van les Sybelles. Uiteraard was ik als trouwe volger van deze site op de hoogte en ben ik om half 1 vrijdagmiddag weg gegaan. Met sneeuwkettingen om naar beneden ging prima. Helaas bij Nancy een uur achter een sneeuwschuiver gezeten met 40 kilometer per uur. Maar voor de rest prima reis gehad.

  • Jorne schreef:

   Maurienne vallei inderdaad opvallend clean van files gebleven. Nu is de Tarentaise traditie getrouw wel een stuk gevoeliger voor dit soort omstandigheden.

   • Maarten schreef:

    Tarentaise is drukker dan de maurrienne vallei inderdaad. Stonden wel files op de wegen naar boven en beneden in de maurienne vallei zaterdag. Vooral col du telegraph (valloire) en col du Madeleine (sfl).

 2. Joke, Riederalp schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/F769DB0F-E513-444F-A404-AFEA42C37C4E.jpeg
  Laatste dag van het jaar!Wat een top dag!
  Allemaal een goed en een gezond 2018!

 3. Jolanda schreef:

  Mooi,duidelijk bericht, jorne! Al gaat het mij voornamelijk om de kansjes op winter in Nederland, het is iedere keer weer interessant om te lezen hoe het een weer invloed heeft op t ander! Al veel geleerd,de afgelopen jaren! Fijne jaarwisseling voor alle lezers!

 4. Raymond schreef:

  Wat een mooie plaat Joke!
  Allen een mooi en prachtig 2018

 5. Maurice schreef:

  Valtho… het is toch gewoon Val Thorens!

 6. Rick schreef:

  Goedemorgen, dus voor volgend weekend naar Skiwelt ziet er goed uit? Krijgen we regen of sneeuw in het dorp? We gaan van zondag tm woensdag. Beetje sneeuw in heg dorp zou wel leuk zijn! Goede jaarwisseling allemaal!

 7. Hans schreef:

  Schade van de regen en temperstuur vwb Sauerland………AU, AU en nog eens AU !!

 8. Spyfromthesky schreef:

  Nu al 14,3 in Brabant gespot. Moet toch wel een record warmte zijn voor de L.L.?
  Buiten een lekker stevig windje. En er komt nog wat nattigheid uit de lucht.

  Mmmmm. tijd om wat te lezen of een spelletje te doen. Ik neem aan dat we nog vanavond een aparte update krijgt voor de verschillende delen in de L.L. of het wel waard is om rond 24.00 uur je neus nog naar buiten te steken?

  Spyfromthesky (Arnold)

  • Leo schreef:

   Dagrecord wel (let wel; sinds het begin van de waarnemingen; dat is voor veel stations sinds 1951 derhalve), decade niet. Onder meer op 23 en 24 december 1977 op diverse plaatsen 15 tot 16 graden.
   Verder zal er wel geen update komen maar bij deze dan:
   De moeite waard altijd wat mij betreft. Of het verantwoord is welhaast een betere vraag.
   De zuidwestenwind baart me zorgen. Neemt in de middag tijdelijk wat af maar in de loop van de avond weer flink toe. Verder vanavond vrij buiig zo het zich laat aanzien. Niet heel best dus.

   • Spyfromthesky schreef:

    Leo, bedankt. Ik heb één pakketje vuurpijlen gekocht. Ik denk maar dat ik ze een andere keer dan zal afsteken. Wellicht niet verantwoord met veel wind.

    Actueel op België. Er worden al diverse vuurwerkshows afgelast. Dat is voor de veiligheid van het publiek.

    Spyfromthesky (Arnold)

   • Maurice schreef:

    Ik wilde een partytent opzetten maar zoals ik jou hoor ben ik bang voor dat deze met al die wind voor heel wat ‘vuurwerk’ kan gaan zorgen… 😉

  • Sytze schreef:

   Vuurwerk tegen de wind in afvuren…..dan krijg je deze gratis terug met wk 7 aan de kust!!

 9. Geert schreef:

  Zolang de scherpe kou aan de oostkust van de VS standhoudt…zie ik geen winterweer voor de LL. Geen bewezen theorie…maar ik geloof er wel in. Helaas pindakaas

 10. Skiwi schreef:

  Eigenlijk zijn de vooruitzichten voor de komende week ronduit dramatisch onder 1500m (Oost-Alpen) tot 2000m (West-Alpen): BAKKEN REGEN tijdens de meest neerslagintensieve momenten en veel minder sneeuw tussendoor…
  Ik vrees dat er van die fantastische start op de lagere pistes en in de dorpen niet veel meer zal overblijven 🙁

 11. Stefan Kaptein schreef:

  Als ik zo de pluim voor de lage landen zie durf ik er wel een BV aan te wagen. De twee dagen sneeuw voor delen van Nederland is de “winter” geweest voor de lage landen. Mijn BV is dat de “winter” in Nederland hier bij blijft met misschien nog een paar nachtjes nachtvorst maar meer zal het niet zijn. Ik hoop natuurlijk dat ik er naast zit maar de pluim gaat tot 16 januari en tot die tijd is het helemaal niks. Dan zitten we alweer half januari dus wil de winter dan nog echt wat gaan doen begint de tijd wel te dringen. Gelukkig is het dit jaar in de alpen een stuk beter. Maar we hebben gezien wat sterke regen in een nacht kan weg spoelen. De hogere gebieden zitten geramd dit seizoen, maar voor de lage gebieden valt nog genoeg te duimen (sneeuwgrens omlaag duimen). Iedereen een prettig uiteinde en een gezond 2018 met hopelijk nog wat “winterse” perikelen.

 12. Van harte gefeliciteerd @hajo! Blijf gezond en doe gewoon je ding in de toekomst, tegenwind krijg je toch steeds hoor. 🙂 😉

  Zat net op ZDF naar het Vierschansentoernooi te kijken, welgeteld 5 min. en dan heb ik het bakkie weer uitgeschakeld. Kan het niet langer aan om de prachtige met zon overgoten beelden vanuit de Alpen te aanschouwen.
  Terwijl de LL wederom verzuipen door het warme water en de bijhorende spuuglelijke donkergrijze wolkenmassa en weer dik in de dubbele cijfers. Het is inmiddels aanvang januari dus het tij moet nu echt wel heel erg drastisch gaan keren.
  Maar eigenlijk heb ik het alweer gehad met deze winter, ik duim alvast voor een betere editie 2018/19 maar ook dat is allemaal wishfull thinking.

  Fijn oudjaar iedereen en steek het vuurwerk maar snel in de vuilnisbak.

  • Patrick schreef:

   Is zo Kirsten . Ik heb het ook gehad met deze winter . Alweer de naam winter onwaardig .
   Vroeger keek ik echt uit naar de winter . Koud, regelmatig sneeuw , gezellig .
   Nu kan het voor mij niet snel genoeg voorbij zijn .
   Gelukkig ga ik binnen een drie weken nog een weekje naar Oostenrijk .
   Maar ook daar heb je geen garantie meer op winterse dagen met veel sneeuw en koude temperaturen . Gelukkig is er redelijk wat sneeuw gevallen , maar regen doet het allemaal troosteloos uitzien hoeveel er ook ligt .
   Een gelukkig 2018 gewenst aan iedereen.

  • Skiwi schreef:

   Nog niet te vroeg panikeren Kirsten, we zullen wel weer veel te koud weer krijgen in het voorjaar…

 13. Roland Bodegraven schreef:

  Maar mensen…. de winter is pas 10 dagen oud…..

  • Sytze schreef:

   En zo is het! De winter begint nu pas……sta open en op voor eerst natte wn daarna koude horror weken…..

  • 😆 😆 😆

   Ja ja, in the States is het momenteel winter, Scandinavische landen en ook Rusland momenteel anti-winters en dat hebben wij LL-ers nodig om een winter in onze regionen op te bouwen.
   Fijn dat jij ultra optimistisch denkt maar ik zie het niet (snel) nog gebeuren.

 14. Op de UWA Wettermelder facebook groep plaatste iemand zonet deze foto, kijk hoe snel het kan gaan, op slechts 24u van diep winters naar pure herfst/lenteachtige toestanden:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/91247_Vorra_Mittelfranken_24u.jpg

  Foto gemaakt te 91247 Vorra/Mittelfranken

 15. Daniël (Heerhugowaard NH) schreef:

  Nee, winters zullen we de komende honderd jaar niet krijgen. Wel zo nu en dan een laf prikje die net de boel weet te ontregelen op de Nederlandse wegen en spoornet. Jammer maar helaas, op een gegeven moment is het hopen tegen beter weten in. Als zelfs de Alpen tegenwoordig elke keer billenknijpen is dan snappen we allemaal dat het in Nederland helemaal driemaal ruk in het kwadraat is wat winterweer betreft en we geen wonderen hoeven te verwachten. Tis niet anders. Fijne jaarwisseling allemaal!

  • Sytze schreef:

   Daarom stop met hopen-dat stinkt alleen maar. Uiteindelijk krijgt Hajo zijn gelijk…en ja uiteindelijk verzwelgt de zon de aarde etc. Etc…. op een stormachtige jaarwisseling…2018 verloopt toch anders dan wat je verwacht en/of hoopt…leef.

  • Roland Bodegraven schreef:

   @daniėl, mag ik van jou dan de winnende lotto getallen? Ennuh billenknijpen in de alpen? Goed er waren een paar slechte jaren met kerst de afgelopen jaren. Maar vroeger waren er ook warme of droge kerstperiodes (weinachtstauwetter) en toen hadden we geen sneeuwkanonnen en kon er niet geskied worden. Nu wel. Niet zo negatief doen zou ik zeggen en je bedenken dat we nu eenmaal een gematigd zeeklimaat hebben en geen landklimaat.

  • Erwin schreef:

   Die winters met transportkou komen de komende jaren echt wel weer maar nu ziet het er vrij troosteloos uit. Zelfs de laatste EC vind ik weinig hoopvol ondanks het Scandi-Hoogje. Setting is nog steeds verre van optimaal en er dient dus nog flink gesleuteld te worden door de weergoden. Voor dit jaar heb ik er ook een hard hoofd in Daniel maar dat wil niet zeggen dat dat de komende 100 jaar zo zal zijn. Zelfs de komende 10 jaar verwacht ik meerdere koude winters.

 16. ronald b schreef:

  Inmiddels al volop narcissen en sneeuwklokjes gezien in Utrecht!

 17. jeroen schreef:

  al jaren lijkt de winter wat verschoven naar verderop in de maanden, zodat het pas met feb echt winter is. Dit jaar lijkt ie althans in de alpen vroeger begonnen. Afgelopen jaren met kerst was vaak een drama in de alpen, waar het dit jaar ultiem was (komende week even niet dan).
  Het is logisch dat met de huidige temperaturen de narcissen boven de grond komen.
  Misschien morgen het gras nog eens maaien ?

 18. Menno schreef:

  GFS 12h doet precies wat we wel willen voor de alpen (ik kijk dan vooral naar Oostenrijk en ten opzichte van GFS06h), de hevigste neerslag tijdens de koudste momenten, terwijl de neerslag tijdens de warme momenten aan Oostenrijk voorbijschiet 🙂

 19. iwan schreef:

  Zie ik dat goed en gaat ECMWF een ‘scandihoog-probeerseltje’ in elkaar flansen?

 20. Erwin schreef:

  Zojuist buiten onder de overkapping met de heater erop zitten gourmetten.:-)
  Moet niet gekker worden…

 21. Tsfo schreef:

  Wie is da5t die Erwin ?
  Ik lees elke dag mee en hou van het weer en weet ook wel dat wij hier in de LL niet zomaar winter hebben.

  Elke keer zo negatief reageren dat hoeft niet Erwin. Ik snap je wel na 1 reactie het is juist leuk lezen als er in de kaarten gezocht wordt naar positieve bewegingen op weer front. Ook al weten wij dat het 99 van de 100x moeilijk wordt.

  Hopelijk kom jij ook wat positiever uit de hoek in 2018.

  Fijne oudejaarsavond en een goed begin van 2018 allemaal en een goed en gezond jaar toegewenst

 22. Remko schreef:

  Vanaf komend weekend de wind naar het oosten? Het wordt kouder in het noorden, Zweden en zo. Zal het er van komen? Nu nog als tegenhanger een Genua laag dat naar het noorden wil. Van Gerwen zou zeggen: Boem 180. Hij sloot het jaar slecht af, laten de modellen het goede overnemen.

 23. Erwin schreef:

  Laatste EC pluim van dit jaar is toch echt behoorlijk kansloos voor winterweer in de LL.

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Niet helemaal met je eens Erwin. Gemiddelde temp. voor het ensemble duikt naar 4 -5 graden ( rond normaal) met een aanzienlijk deel van de leden in de EC pluim die onder nul gaan. Beste pluim voor winterweer in de Kl in weken

  • Frederic schreef:

   Ik vond hem best ok. Dag of 4 geleden was er geen enkel ensemblelid in windpluim dat oostenwinden voor zo 7 jan liet zien. Wc ohne ende heette dat. Nu bijna allemaal op enkele leden na. Kan dus perfect dat die periode nog verlengd wordt

 24. Jeroen schreef:

  We zullen zien. De kaarten afgelopen week waren ook ineens binnen betrouwbare termijn gedraaid. Dat kan nu ook in ons Wintervoordeel. We wachten gewoon af, een we kunnen pessimistisch of optimistisch zijn, een ding is zeker, beïnvloeden kunnen we het niet. Fijne jaarwisseling over 1,5uur allemaal.

 25. Code rood voor sneeuwval. Een keer iets anders dan wind en regen zoals in de LL.

  http://www.skipass.com/news/157516-alerte-neige-code-rouge.html

 26. Menno schreef:

  Pubrun maar snel vergeten wat betreft scandihoog.. EC for the win in dit geval 😉

 27. Mark (breda) schreef:

  Een gelukkig en koud-sneeuw-ijsrijk 2018 met veel geluk, gezondheid en liefde voor iedereen.

  Alke weermannen bedankt voor jullie inzet in 2017 en op naar een mooi 2018.

  Enne….mn BV voor eind 1e decade januari inval winter staat nog. Wordt spannend!

  Slaap lekker iedereen.

 28. Ab schreef:

  Het nieuwe jaar is gestart en meteen weten de modellen totaal geen raad omtrent het hogedrukgebied dat al vanaf 120h ontstaat bij de meeste modellen. GFS 12z laat hem al gauw zakken erna met een kansloos vervolg. UKMO 00z run komt met een betere ontwikkelde hoog op 144hh vooruit met dan een ooststroming bij temperaturen op 1500m dalend naar -8gr boven de LL. GEM 00z run gaat dezelfde tour op en komt met een mooie scandi hoog in het vervolg richting 10/11jan. Met daarbij een ooststroming en kans op ijsdagen.
  EC 00z is t/m 144h vooruit gelijkwaardig met UKMO en GEM. Daarna laat EC het hoog wat zakken naar het zuidoosten toe, maar toch opvallend dat er op 168h vooruit direct koude bovenlucht tot wel -8 naar de LL tijdelijk wordt aangevoerd met ook dan kans op ijsdagen zelfs met deze setting van EC waar je het niet zou van verwachten op 192h vooruit (9jan.) gezien de vorige runs. https://www.mupload.nl/img/evsw5qwqxae77.gif
  Nee de onzekerheid is erg groot tussen de modellen omtrent de ontwikkelen van het mogelijk hogedrukgebied ten noorden van de LL al vanaf 120h vooruit

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.