valtho

Ik open graag positief, dus allereerst, Hajo van harte gefeliciteerd! En waar moet je zijn voor meer positiviteit ten tijde van een hoge sneeuwgrens? Het hoogst gelegen skidorp van Europa in de vallei van Les Menuires, Valtho. Die daken zullen er wel voor gemaakt zijn, hoop ik. Wat een sneeuwhoeveelheden daar weer. Maar de neerslag daar heeft ook een keerzijde.

verkeer

Want het was zaterdag gisteren! Groot verkeersinfarct in de Tarentaise vallei vanwege veel vertrekkende en aankomende wintersporters. EKlop zat er gister middenin en meldde om 23.30 dat hij al uren op dezelfde kilometer richting Val Thorens staat, dekens werden uitgedeeld. Inmiddels aangekomen? Ja er was voor gewaarschuwd, ja de weg naar Valtho is perfect onderhouden maar dit was onvermijdelijk. Ik hoop dat iedereen daar vandaag de piste op kan!

sfl

Deze heren hebben het ook druk. Het is een afbeelding van 2 dagen geleden maar wilde m jullie niet onthouden, ook vandaag zullen ze op hoogte overal bezig zijn. Zoals gevreesd zijn de dalen er wat minder vanaf gekomen.

Untitled

Nu is het gelukkig overal droog en kunnen heel veel wintersporters vandaag gaan genieten van de zon. Zoals Leo gisteravond meldde zullen de laag gelegen pistes minder zijn vandaag omdat ze en regen hebben gehad en niet de kans kregen om op te vriezen.

furka

Wat is die schade van de regen dan? Hierboven de Arlberg waar onze partners Kleinwalsertal, Montafon en Sankt Anton vlakbij liggen is het onder de streep -20cm. Gemeten in de vrije natuur, de pistes hebben een veel betere basis, daar zijn ze misschien 10cm kwijt, als het niet minder is. De sneeuwvanger van Oostenrijk is natuurlijk ook de regenvanger als er water naar beneden valt, naar het oosten toe dus veel minder regen.

zell am see

En dat is positief want daar liggen ook veel skigebieden waar Nederlanders naartoe reizen. Hierboven Zell am SeeKaprun, de sneeuw in het dal heeft zich gehouden! Ik was lichtelijk verrast, wellicht is er minder gevallen dan voorspeld. Sneeuwgrens wel duidelijk, tot de hoogste bomen die we kunnen zien is er geen 1 wit, erg hoog dus.

graphe3_1000_571_423___

Leo besprak gister al mooi het verloop voor de komende dagen, nog even terug lezen? Klik hier. Kijkend naar het nieuwste GFS ensemble prikpunt Portes du Soleil, staat zijn verhaal nog als een huis. Een dubbele golf van nieuwjaarssneeuw gevolgd door 2 dagen watersportweerman voor Frankrijk en Zwitserland. Lijkt nu wel zeker. Aai heb ik precies een shortski Franse Alpen geboekt 5 januari, achja er ligt genoeg.

graphe3_1000_767_321___

Oostenrijk wat meer in de luwte voor de nieuwjaarssneeuw maar het vervolg een stuk beter. Daar zat nog wat onzekerheid in maar lijkt steeds meer de goeie kant op te gaan. Neerslagpieken komen hier later en lijken mooi samen te vallen met de tijdelijke temperatuurdaling, alleen dat piekje rond de 5e moeten we even weg duimen.

graphe12_1000_767_321___

Sneeuwgrens volgens het ensemble op de nacht van 3 naar 4 januari dalend naar 800m, de hoofdrun wat warmer. Eens vergelijken met de kaarten van het EC.

Webp.net-gifmaker (21)

Het Europese model bij aanvang van de sneeuw net als het GFS rond 1600 meter. Daarna snel dalend en we sluiten hier af met lichte sneeuw tot in ieder dal. Iemand die 20+cm in 6 uur gespot? Ja de meest intense neerslag valt rond een grens van 1000m, GFS dus iets warmer en neerslagarmer. Maar voor Oostenrijk ziet het er goed uit! Misschien m’n shortski maar omboeken naar Oostenrijk. Iemand die de meerkosten van Arlberg tov La joue du loup wil sponsoren voor deze arme student? 😉

rart_18010318_17123100

Doe deze er nog even bij voor het meest intense neerslagmoment. Donkerpaars is echt een mooie kleur!

gust_18010318_17123100

Sam maakte zich gister al terecht zorgen over de wind op 3 januari. Leo bevestigde dit en ook vanochtend zien we dat weer. Tot 14 Bft op de toppen van Zwitserland en Oostenrijk. Beperkte mogelijkheden die dag waarschijnlijk; onder 1000m regen, boven 2000m storm en waar geen bomen zijn slecht zicht. Advies; zoek het in de bomen tussen 1000 en 2000m hoogte. Advies 2: de ochtend zal waarschijnlijk regen zijn maar sneeuwgrens duikt omlaag dus ontbijt rustig en ga later de piste op, je zal het skigebied voor jezelf hebben. Timing kan nog verschillen.

gfs-0-138 (1)

Vanaf dan onzekerheid, EC doet wel ongeveer hetzelfde. De WC laat even een gaatje vallen en direct ziet het Azorenhoog haar kans schoon om wat hoge druk naar het noorden te stuwen. Geholpen door wat hogedruk vanaf Groenland weten ze iets te bewerkstelligen. Depressie boven West-Europa duikt zuidelijk en zet Spanje in de sneeuw.

gfs-0-186 (2)

Dit is het resultaat, tja meer dan een schouderklopje is het niet waard voor het Amerikaanse model. Het zorgt wel gelijk voor wat koude aanvoer maar niks bijzonders, de eerste dooiaanval gaat ook direct lukken in deze run. Let ook op die bubbel kou boven Spanje en de oostenwinden in de zuidelijke Alpen, zo even naar kijken.

tmp2_18010806_17123100

Mooi om te zien dat de hoge druk wel gelijk laat zien waartoe het in staat is. Direct koude nachten voor West-Europa.

rart_18010800_17123100

Dan nog die koude Spaanse depressie, zorgt toch voor mooi donkerpaars in de Alpen. Retour d’est?

240-777

Zomaar 80cm in korte tijd? Ja het kan daar ontzettend los gaan! Neerslagtotalen voor de Franse Alpen ook indrukwekkend te noemen.

graphe3_1000_585_491___

En de hoofdrun staat niet alleen voor deze retour d’est, in de gaten houden maar.

graphe6_1000_521_47___

Hierboven Nederland dan nog, op dat kuiltje rond 8 januari na helaas weinig bijzonders, 2 of 3 pietertjes die leuke dingen laten zien.

PLUIM_06260_NWT

Europese model hetzelfde beeld. Er zijn af en toe leuke pogingen zoals rond de 8e, dus potentie is er! Trouwens iedereen al wakker geknald door Thunderkings, rotjes en gillende keukenmeiden? Vanavond zou moeder natuur ook zomaar eens een knaller af kunnen steken, een klap onweer is niet ondenkbaar. Alvast een prettige jaarwisseling en laten we hopen dat het droog blijft.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

83 reacties

Gesloten voor reacties.