Na de schitterende tussenhoogdag gisteren in de Alpen trekt nu de grote sneeuw vanuit het westen binnen. In het Centraal Massief sneeuwde het vanochtend vroeg al. Tot vanavond blijft het met een zeer lage sneeuwgrens sneeuwen. In de komende uren trekt het de Franse Alpen binnen. Vanaf laten we zeggen 4 uur komende nacht hebben we een neerslagpauze. Dan herhaalt zich morgen exact hetzelfde patroon op dezelfde uren zij het dat de sneeuwgrens tijdens deze wisseldag even naar 1400m stijgt om in de namiddag en avond al weer naar 1000m te dalen.
Gisteravond heb ik onderaan het weerbericht gememoreerd dat exact op dit moment de El Ninjo aan het instorten is en dat we komende winter met een diepe diepe La Ninja zullen zitten. Actueler is de SSW in de stratosfeer die nu toch een duidelijke uitwerking bij ons lijkt te krijgen. Al de hele winter zitten Turkije en Iran met meer kou en meer sneeuw dan normaal. Volgende week om deze tijd is dat gedaan. Zie de temperaturen hierboven op de kaart. Surf alvast even rond bij Corendon!
Het weer is altijd yin en yang en dus hangt die opwarming boven Turkije rechtstreeks samen met het miniwintertje wat wij de komende week gaan beleven. Hierboven zie je een kaart van het sneeuwdek in Europa op 20 februari. De grens tussen koud en warm is een tienduizend kilometer lange sneeuwslurf van Kazachstan naar de Atlas in Marokko. De buitenste ring die je herkent aan de sneeuw in Zuid-Rusland en Oekraïne markeert een uiteindelijke opbolling van de kou over Rusland met zelfs potentie voor transportkou onze kant op. Dat is echter nog niet eens meteofiction. Dat is een fantasie in mijn hoofd die nog meteofiction (oplossing in het totaalbeeld van alle modellen, hoofdruns en ensembles) moet worden. Je gaat ook een beetje denken aan een 2013 scenario met ons recordkoude voorjaar.
Welnu: iedereen die vandaag of zaterdag van of naar de Franse Alpen rijdt kan zijn of haar borst nat maken. Op de bergwegen naar de skigebieden zal het geen feest zijn. Het sneeuwt echt de hele dag onophoudelijk door en ’s avonds is de sneeuwgrens alweer flink aan het dalen.
Pas zondagmiddag houd de sneeuwval op aan de Franse kant. De sneeuwgrens zit dan al weer ruim onder 1000m. Op dat moment sneeuwt het dan in het oostelijk Alpengebied met een zwaartepunt aan de zuidkant. Deze kaart kijkt tot en met dinsdagavond. Op dat moment heb je ook wat stuwing aan de noordkant maar omdat de luchtdruk stijgt vallen de hoeveelheden daar tegen. Einde van de week is de zuidkant dan opnieuw aan de beurt terwijl de noordkant mooie opklaringen houdt. Eindelijk dan heeft de zuidkant de weg gevonden naar goede sneeuwhoogtes en mooie witte plaatjes…
Zuidkant Alpen wijst de wegHet is een beetje zoeken waar nu de meeste sneeuw is gevallen. Het drielandenpunt tussen Italië, Slovenië en Oostenrijk is duidelijk in de prijzen gevallen en niet voor het laatst! De komende 48 uur is het echter vooral de westelijke kant van de Alpen waar een bak neerslag gaat vallen heel tijdelijk tot 1500m ook even als regen. Daarboven komt een meter sneeuw. 😉
Geplaatst door Wintersportweer op donderdag 11 februari 2016
In de Lage Landen hebben we eigenlijk nog maar één dag met neerslag voor de boeg en dat is komende zondag. Op die dag is hier en daar ook natte sneeuw mogelijk. Verder gaan we eigenlijk een hele mooie winterse tegemoet met volop kansen voor zon en daarmee in februari ook al hogere middagtemperaturen. Kijken we naar de daupunten gaan die wel een hele reeks dagen onder nul vanaf maandagavond. Dan ga je toch een ijsvloertje krijgen! De bekende ijsclubs kunnen de handen weer uit de mouwen gaat steken.
Een overgang naar een winterse situatie kun je altijd ook al springplank naar meer beschouwen. Je ziet in de pluim al een Pietertje dat het tot eind februari echt mooi laat vriezen. In concrete graden celsius en geen dauwpuntgeneuzel. Dat kan altijd meer worden. Heb je een keer een cluster lijnen te pakken heb je een concreet scenario waar je geld of anderszins op kunt inzetten. De extreme opwarming in de hoofdrun vanochtend vanaf 19 februari lijkt in elk geval niet realistisch.
Terwijl wij dus een rustige winterse fase krijgen steken de Alpen wel twee weken vooruit constant in bewolking en meestal ook lichte, matige of zware sneeuwval. Alleen tussen de fronten door zullen er korte opklaringen zijn. Vanaf maandag 22 februari lijkt de meeste neerslag voorbij en wordt het goed zonnig in de skigebieden. Hoge bewolking blijft echter aanwezig. Met de temperaturen zit het snor. Niet te warm niet te koud. In een grijs verleden – op 5 januari – riep ik ooit: Alpen zorgenvrij. Dat is wat ik probeer te doen: niet panikeren. De grote lijnen zien. En rust brengen waar mogelijk.
113 reacties
Gesloten voor reacties.