Ontdek de Alpen in al hun facetten!

Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen. Met de kids of met jouw vrienden! Pret voor iedereen!

Waar je na het skiën nog op stap kan met de Lama's! Een heerlijke belevenis voor jong en oud!

Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen.

Grote sneeuwval begonnen in Centraal Massief en Turks voorjaar brengt ons winter

check ook eens

113 Reacties

 1. Roland Bodegraven schreef:

  Mooie rit dus morgen naar Lech 🙂 Kan niet wachten om met mijn dochter voor het eerst in de bergen te zijn. Ze zit al de hele week te roepen dat ze Olaf (sneeuwpop uit frozen) gaat maken!!

  • Helene schreef:

   Wat een feest der herkenning! Wij gaan met de twee ukken van net 5 skien, het is hun eerste bewuste wintersport en ook hier zijn ze dol op Olafje 🙂

 2. Stefan Kaptein schreef:

  Het wordt nu toch steeds duidelijker dat de noorkant van de alpen deze hele winter naast de sneeuwpot piesen. De westalpen en nu ook de zuid alpen worden onder de sneeuw bedolven. Maar bekijk de diverse sneeuw hoogtes aan de noordkant maar en je ziet dat het met 1 meter sneeuw op 3000 meter (Kaprun) wel gedaan is. In de dalen ligt hooguit 15 tot 30 cm. Gelukkig zijn de piste diensten tegenwoordig in staat om te toveren met de sneeuw die ze hebben. Maar bedenk dat er ook nog een laag kunstsneeuw ligt dus mijn conclusie is dat de noorkant een magere winter heeft qua sneeuw. Temperaturen zijn ook verre van winters. Als we bij iedere sneeuwval blij mogen zijn met een sneeuwgrens van 1200 tot 1500 meter dan moeten we concluderen dat we met een echte WC winter te maken hebben. Hoop op volgend jaar dat we dan weer eens een echte winter hebben die de naam winter echt mag dragen.

  • Hajo schreef:

   Herstel: Echte El Ninjo winter. Wat dat ook moge betekenen want we hebben er pas 5 een beetje serieus op de radar. Veel meer onderzoek nodig. 😉

   • Stefan Kaptein schreef:

    Maakt mij niet uit hoe die winter heet, maar mijn conclusie blijft dat als Amerika dichtvriest en de Aziaten vriezen ook aan elkaar vast, dan hoeven wij hier in Europa weinig te verwachten. Iets met yin en yang of was het nu babi en pangang. Iets oosters 😉

  • Roland Bodegraven schreef:

   Behalve de Arlberg 🙂 in Lech, as we speak, 140cm dal en 195cm op de berg. Bij de camping in Wald am Arlberg (1000m) 40cm in het dal en 165cm op de berg. Mij hoor je niet klagen.
   Trouwens… Hans ter Braak lijkt mij toch ook meer dan voldoende sneeuw te hebben. Brixen ligt gewoon te ver naar het Oosten aangezien de overwegende stroming in Europa toch echt W/NW is.

   • Snowman schreef:

    Ten westen van Innsbruck is het niet optimaal nee. Vorarlberg doet goed mee.

   • Stefan Kaptein schreef:

    Dat is precies wat ik dus zeg. Maar het gaat mij niet alleen om Brixen hoor. Alle noordkant plaatsen zijn gewoon minder bedeeld. En dat krijg je bij een constante west aanvoer. Deze hele winter is er nauwelijks een echte noord tot noordwest stroming geweest. En dat is toch echt nodig om de noordkant flink in te zepen zeg maar. Desondanks kan er goed geskied worden hoor, dus ook ik geniet gewoon van wat er ligt en wat er misschien nog gaat komen volgende week. Gelukkig gaan de Aziaten ontdooien dus wie weet krijgen we nog een leuke verrassing. Jammer dat die allen twee maanden te laat komt (en dan vooral voor de LL).

  • Ebbe schreef:

   @stefan
   Haha jij bekijkt vanuit brixen in thale … Kijk eens naar andere noordkant bijvoorbeeld arlberg liggen bakken sneeuw .. 150 cm in dorp lech en 220 cm op de berg … En zo zijn er nog paar dorpen .. Naar oosten toe wordt dan wat minder maar de condities zijn fantastisch .. Je was zelf eind januari ook heel enthousiast en in je filmpje melde je fantastische condities en dat is alleen maar beter geworden …
   Ik ben met je eens dat er maar 4 dagen in totaal Noordstuwing is geweest en temps behoorlijk fluctueren door wc … Maarrrrr het had zo veel minder kunnen zijn .
   Probeer eens arlberg paar dagen je weet niet wat je mee maakt in een dorp te lopen met 140 cm sneeuw in dal en 200 cm op de berg .. Je nieuwe ski’s zullen niet te houden zijn

   • Stefan Kaptein schreef:

    @Ebbe de Arlberg is voor mij echt de westkant van de alpen. Ik kijk niet alleen vanuit Brixen im Thale, dat denkt iedereen steeds. Ik bekijk het hele plaatje en ik zeur helemaal niet en ben nog steeds enthausiast over de condities die er nu in de alpen heersen. Ik concludeer alleen dat de noordkant nog steeds marginaal is qua sneeuw en dat een warm water scenario voor vele noorkant gebieden snel desastreus kan uitpakken. Niet dat dat scenario nu in de pen zit. 1 Meter sneeuw op de gletsjer in Kaprun is echt het toonbeeld van een gebrek aan dumps in de noordalpen.

   • Derso schreef:

    Ja klopt ook wel, echte dumps hebben ze niet gehad. Desalniettemin is nu toch wel prima skiën geloof ik? Hoor zoveel negativiteit over gebrek aan sneeuw, maar volgens mij hebben de mensen het nu top!

  • qlubtempo schreef:

   Stefan ben het eigenlijk nu wel een keer met je eens. De Oostenrijkse mega dump voor de noordkant die nooit kwam, of vooralsnog niet kwam. Ook ik heb misschien niet goed opgelet met de keuze van mijn bestemming. Teveel gelet op perfect hotel met kinderopvang aan de piste. Zo kwam ik terecht in Zauchensee. Er ligt daar nu inderdaad 1 meter sneeuw, maar hoeveel is daar straks op 12 maart nog van over met toenemende zonkracht.

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Eens…. ook met Stefan. Over 2 weken zullen veel zuidhellingen ten oosten van Innsbruck het heel zwaar gaan krijgen onder de 1.500 meter als de vooruitzichten uitkomen. De noordhellingen is een ander verhaal zeker ook omdat deze relatief vroeg weer kunnen opvriezen….

    Oeps.. ik dacht even de link van Gerlos (1.250 meter) te plaatsen met de opmerking dat deze over een week al weer groen zou worden maar dat is nu al aan de gang…:

    http://nl.bergfex.com/gerlos/webcams/c1426/

    Ps. De piste naar het dalstation van Gerlos zelf is de komende weken nog prima af te skien dankzij een dik pakket kunstsneeuw..

    • Wessel schreef:

     En dan nog niet gekeken naar het Inntal en Zillertal die met de minuut groener worden, of eigenlijk al groen zijn. Nou zijn dit wel de twee laagste dalen, maar in een normale winter ligt er in het Inntal/Zillertal gewoon 15cm/40cm sneeuw. Kom daar sinds ik klein ben (ben nu 18) en deze sneeuwhoeveelheden lagen er de afgelopen jaren (op een enkele dramatische winter na) gewoon. Maar het overgrote deel van de Apen is rijkelijk bedeeld, voor de NO had het alleen net wat meer mogen zijn. Maar ik ga volgende week gewoon genieten zoals iedereen die gaat!

     • Jannes schreef:

      Ben t helemaal eens met je dat de sneeuw niet over houdt, maar het Inntal en Zillertal zijn in een “normale winter” dus echt niet gewoon bedeeld…

      Ik kom ook sinds jaar en dag daar, slaapadres in Galzein in Inntal op 900 meter en skiën in Hochfügen en met uitzondering van afgelopen twee jaar (niet geweest) in een groen Inntal, Zillertal onderin regen en bovenin wel mooie sneeuw altijd. Bijna altijd kwamen wij voor of na de sneeuw, die daar door de lage ligging en föhngevoeligheid zo weg is. Regelmatig zowat in korte broek kunnen skiën daar in Hochfügen haha. Ging meestal rond carnaval 😉

     • Wessel schreef:

      Je hebt idd dat het wel vaak groen is, ik ga altijd naar Mayrhofen want net iets dieper in het dal ligt en net wat meer sneeuw heeft dan de rest van het Inntal en Zillertal. Er ligt dan wel niet elk jaar een dik pak sneeuw, maar wel 6 fantastische gebieden en een schitterende omgeving. En dat warme zonnetje is ook wel lekker 😉

      btw een leuk alternatief wat je doet! met slapen net buiten het Zillertal, en dan skiën in Hochfügen!

     • Jannes schreef:

      Genieten zul je sowieso, veel plezier!

      Ja we hebben daar zo’n vast adresje, je kent het wel… Lekker gemutlich bij locals en ook in de zomer leuk!

    • Michael schreef:

     Ik kom ieder jaar in gerlos en vrijwel altijd is deze zuidhelling groen in het drop in maart en februari, niks bijzonders.

     • Asten (Harmelen) schreef:

      @ Michael… dat deze helling snel groen is klopt (zodra het zonnetje schijnt is dat stuk een snelkookpan lijkt het wel). Het geeft wel aan dat de helling (die een paar dagen eerder ook al groen was) nou niet bepaald bedekt is geweest met een dikke laag sneeuw. Boven ligt genoeg en de vooruitzichten voor de langere termijn zijn beter dan vorig jaar (eventuele hogedruk wordt nu na een paar dagen weer gevolgd door lagedruk en neerslag). Toen was het van 14 maart tot en met 22 maart zelfs ’s nachts niet beneden nul. Ook toen nog prima geskied… vooral boven bij Konigsleiten en bij Hoch Krimml… Dat zal dit jaar (vanaf 12 maart deze keer) niet anders zijn 😉

    • Ebbe schreef:

     Asten ik kom 30 jaar in Gerlos al ligt er een Meter sneeuw in het dal is de zuidhelling snel groen die helling ligt echt recht op de zon … mensen ga nu eens zelf ter plaatse op de latten staan en dan oordelen ! Ook in de Oostalpen is het prima skiëen … Ok ok het kan altijd beter en meer sneeuw en klopt er is voor de noord oost Alpen niet zo veel gevallen als we zouden willen en helemaal in vergelijking met andere gebieden maar volgens mij en berichten die ik van vriendjes heb gekregen is Saalbach fantastisch en flachau ook en obertaueren en filzmoos dus ik weet het niet hoor waar iedereen zich zo druk om maakt .. Met de Kerst dat was pas iets en geen sneeuw en toch heb ik kunnen skiëen in Gerlos en konigsleiten en nog goed ook op kunstsneeuw maar wie het kleine niet eert is het grote niet Weerd !
     Iedereen die nog gaat heel veel plezier en geniet ervan boven de 1500 m zal het allemaal super zijn

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Eens hoor Ebbe… het is gewoon een erg sneeuwzeker gebied… 40 jaar geleden al in Konigsleiten op de latten. Helaas was er toen nog een aansluiting naar Hoch Krimml..

      Het ging mij er om dat de buffers t.o.v. veel andere jaren gering zijn. Zillertal Arena zal daar gelukkig maar in beperkte mate mee te maken hebben. Je zult mij dan ook nooit over de omstandigheden horen klagen of het moet een week regenen.. 😉

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Géén aansluiting naar Hoch Krimml uiteraard…

     • Stefan Kaptein schreef:

      @Ebbe, als je goed leest dan zie je dat de berichten van de mensen zo zijn geformuleerd dat ze alleen de situatie beschrijven zoals die is. Er is gewoon goed te skien in de meeste gebieden. Zeker als je weet hoe het rond de kerstdagen was, en toen kon er ook geskied worden. Ik maak mij dan ook geen zorgen en probeer een duidelijk beeld te scheppen van de winter zoals die tot nu verlopen is. Dat is kou in Amerika en Azie en daardoor warmte in Europa. Het kan zo zijn dat deze redenatie te kort door de bocht is, maar dan zie ik graag een reactive van de experts. Verder zie ik alleen maar mooie beelden op de webcams, en dat stemt bij optimistisch voor de mensen die er nu zijn en die er nog heen gaan, waaronder ik de gek. Het is nu niet nodig om negatief te doen over de kwaliteit van de meeste pistes want die is gewoon goed te noemen. Ik refereer naar mijn bijdrage van een tweetal weken geleden toen ik nog in Skiwelt was. Maar sneeuw is altijd welkom, ik heb er nooit genoeg van.

   • Stefan Kaptein schreef:

    Voor zon ben ik niet zo bang (zuidhellingen natuurlijk wel) maar meer voor warm water. Er is niks zo fataal voor sneeuw als een flinke bak warm water. Heb ooit een verse laag van 30 cm in een nacht en dag weg zien spoelen. Kaiserwetter geen probleem, warm water is drama.

    • Ebbe schreef:

     Stefan helemaal mee eens .. Dat is pas funest .. Warm water tot 2200 m … Daar gaan we niet voor .. Beetje sneeuw nog en lage dauwpunten

   • Snowqueen schreef:

    Geen zorgen hoor, Zauchensee heeft een aantal pittige noordhellingen en ze zorgen met kunstsneeuw voor goede pistes..In het ergste geval kan je nog naar Obertauern,moet je wel een Salzburger Skicard kopen. Ik kom er al jaren, leuk gebiedje

 3. Hajo schreef:

  Sneeuwt lekker door in Centraal Massief. Hier: Le Lioran!

  lelioran1202b

  lelioran1202

  • Levi schreef:

   Kan ik alleen maar beamen, sinds dinsdag namiddag sneeuwt het aan één stuk door hier in Le Lioran. Deze ochtend de wagen vrijgemaakt en er lag toch een 50 a 60 cm op. Vandaag is de sneeuw wel zeer nat, want hiet vriest hier op 1200m net niet. Hierdoor liggen de pistes vrij zwaar.
   Wel van verschoten in positieve zin van de pistes. Na de gietende regen van maandag en dinsdag tot 16h, lagen de pistes er woensdag al terug goed bij!

 4. Vincent schreef:

  Voor de wat meer westelijke noordkant(Vorarlberg/West-Tirol) is het voorlopig gedaan met de echte sneeuw(los van wat losse centimeters her en der)? Situatie blijft dan toch kiele kiele. Het sneeuwdek wat er nu op veel plekken ligt aan de noordkant lijkt mij nog niet berekend op een aantal forse regenbuien of twee zon, dan is het snel klaar. Maar wie weet.

  • Roland Bodegraven schreef:

   1,5 tot 2 meter moet voldoende zijn toch

  • Ebbe schreef:

   Ik ben eind januari in voralrberg geweest lech en was top en toen lag er minder sneeuw dan nu .. Begrijp al die negatieve reacties niet .. Je moet er zijn geweest om te oordelen . Dus mensen het is gewoon boven de 1000 m goed tot zeer goed … niemand heeft een reden zich druk te maken er ligt overal voldoende tot meer dan voldoende sneeuw !

  • Ewald schreef:

   Voor wat betreft Montafon in Vorarlberg zie ik het toch nog rooskleurig in voor onze krokusvakantie van 21-28 februari.
   Op de berg 1.5 meter en op 900 meter hoogte ligt 50 cm.
   Ook de dalafdalingen zijn gewoon open; en dat is voor het eerst sinds wij in het Montafon zijn.
   De eerdere keren was het in het dal > 10 graden maar het skiën was desondanks prima; dat gebeurt daar toch vooral boven de 1500 meter.

 5. wendy schreef:

  Vanaf 20 feb graag veeeel zon in Les Menuires enne geen sneeuw onderweg graag. Vorig jaar vastgelopen voor Les Menuires en terugweg lag er een rotsblok in de weg dussss we willen nu gewoon heerlijk weer hahaha

 6. Roland Bodegraven schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/3621355569.jpg
  Voldoende sneeuw en Grand Beau in Zurs

 7. Ilekso schreef:

  @Hajo Ik las ergens, kan de bron helaas niet meer vinden 🙁 , dat men een la nina verwacht na deze el nino. Als dat scenario zich vol trekt, valt er dan voor de Alpen volgen seizoen wat te zeggen, of is het net zo ongewis als el nino voor Europa is?

 8. Patrick schreef:

  Zeurpietjes….

 9. Stefan Kaptein schreef:

  Ik zie de eerste reacties alweer voorbij komen met zeurpieten. Volgens mij worden en door mensen alleen maar feiten en conclusies weergegeven. Het is fantastisch skiën in de noord alpen en er ligt genoeg sneeuw om goed te skiën. Ik geef mijn visie op het verloop van deze winter en hoe ik de omstandigheden op dit moment zie. Niks negatiefs maar gewoon de realiteit. Volgende week weer lekker naar Brixen im Thale. Genieten van mijn nieuwe Fischer RC4 slalom rammers.

 10. Geert schreef:

  Die Turken hebben tenminste winter als het winter moet zijn…en lente als de langere dagen er aankomen. Hier zit ik echt niet te wachten op een recordkoud voorjaar. In maart en april mag die rotkou bij de Aziaten blijven.

 11. Jannes schreef:

  Haha mensen het is bijna weekend, take it easy hè 😉 Van mij hoeft een record koud voorjaar ook niet, maar we nemen het maar zoals het is. Moet eigenlijk nog een laagje openhaardhout opstoken, nu maar in de vuurkorf!

 12. gertjo schreef:

  geert wat doe je op deze site?

  • Hajo schreef:

   Geert is normaal stierlijk vervelend, maar nu neem ik het ff voor hem op: hier uitspreken dat je niet van een koud voorjaar houdt moet kunnen. Ik zou zelf ook de pest hebben in een matig koud voorjaar. Een recordkoud voorjaar is wel leuk!

   • Geert schreef:

    Ja, als je voor je mening uitkomt ben je al snel stierlijk vervelend. Toch zal ik mezelf nooit verloochenen. En ik zou ook niet weten waarom een recordkoud voorjaar leuker is dan een matig koud. Toch bedankt dat je het voor me opneemt in deze stelling…al moest er een duidelijke negatieve prik aan voorafgaan.

  • Bas schreef:

   Een koude winter is prima, maar wat heb je aan een koud voorjaar?

   • Spyfromthesky schreef:

    @ Bas

    Ik noemde het al een paar dagen geleden in het stukje van Leo. Ik sprak niet van winter, maar van koud voorjaarsweer.

    Het is 12 februari en echt kansloos om op een tocht te kunnen hopen in de LL.
    En die ellendige koude rot regen mag voorlopig wegblijven. Al maanden veel te nat in de LL. Ok, zal wel weer kloppen met die te droge periode daarvoor.

    Nee, ik heb het liever nu wat warmer, maar nog meer heb ik het liever wat droger.
    Deze winter en de vorige winter behoorde toch wel tot de meest kansloze en zeer warme winters.

    Maar het lijkt wel of de normen bijgesteld worden van een koude winter. Vroeger met een slechte winter, toen stond je toch al vaak op het ijs.

    Nu vinden we het bijna al een prestatie als we op het ijs komen.

    Maar wat vooral opvalt is dat de duur de lengte van het aantal dagen waarop je kunt schaatsen al flink is afgenomen, ook al hadden we de laatste jaren het geluk van één dag dat er toertochten waren of hooguit twee of drie dagen.

    Ik ben het dus ook met Geert en jou eens.

    Spyfromthesky (Arnold)

 13. smette schreef:

  Binnen 3 weken naar Skiwelt, de reacties hier maken me wat nerveus.
  Omboeken en voor Frankrijk of de zuid-alpen kiezen?

  • Stefan Kaptein schreef:

   Geen redden om nerveus te worden hoor. In Skiwelt is gewoon goed te skien. En nogmaals, met de kerst lag er geen sneeuw (op wat kunstsneeuw baantjes na dan) en toen is er ook gewoon geskied, dus onder deze omstandigheden gaat dat gewoon lekker lukken. Ik zie geen rede om te twijfelen, gewoon doen. Er kan altijd sneeuw bij maar op 40 cm op grasalpen (zoals Skiwelt is) kan je goed uit de voeten. Veel plezier.

   • Peter schreef:

    @Stefan
    Wat zijn je ervaringen met Skiwelt Wilder Kaiser eind Maart? Ik heb geboekt in de week van 21-Maart en vraag me beetje af wat ik kan verwachten.
    Weet natuurlijk dat dit heel afhankelijk is van het weer en de hoeveelheid sneeuw, maar wat zijn je algemene ondervindingen?

    • Frederic schreef:

     bij mijn weten zijn dat ongeveer de laatste weken dat je daar kan skiën. Skiwelt ligt gewoon veel te laag om het skiseizoen lang te laten lopen. Wil je dan goede condities in zo’n laag gelegen gebied moet je echt hopen op dikke sneeuwval TIJDENS je vakantie, en liefst minstens om de 2 dagen.

     • Peter schreef:

      Thanks @ Frederic!
      Kan ik dan bij jou zo’n weerbericht reserveren in die week? 😉

     • Eric schreef:

      Wat een onzin weer…vorig jaar rond die tijd was het er nog kouder dan december. Met als hoogtepunt de pasen met diep en diep winterse omstandigheden…..Maar @frederic die weet het allemaal heel goed want die komt er vast wekelijks.
      Skiwelt is gewoon tot 3 april open en je kan er gewoon prima skieen alleen niet op meters sneeuw rond die tijd maar veel is er niet nodig.

      sorry voor de toonzetting want daar zal wel weer over gevallen worden maar helaas spreekt hier een ervaringsdeskundige

    • Stefan Kaptein schreef:

     Het kan alle kanten op rond die tijd. Ik heb wel meegemaakt dat er nog ruim 1 meter sneeuw boven lag en dat er fantastisch te skien was tot in het dal en dat het gewoon jammer was dat de liften gesloten warden i.v.m. einde seizoen. Probleem waar we nu tegenaan lopen is gewoon de magere hoeveelheid sneeuw aan de noordkant van de alpen. Je mist een echte buffer om wat klappen op te vangen. Maar ook dat is gewoon weer afhankelijk van wat er gebeurt. Heb je twee meter sneeuw en gaat het een week warm water regenen, dan is die twee meter ook geen garantie. En zo kan je met de 60 cm die er nu boven ligt nog heel lang doen als het gewoon koud blijft en er zo af en toe een opfrisser komt. Resume……….als ik het weet, dan zat ik niet hier maar stond ik als waarzegger op de kermis, of was een staatslot aan het halen met het winnende nummer.

     • Peter schreef:

      Thanks @ Stefan!
      Normaal gezien ging ik deze winter niet skiën door omstandigheden, maar nu heb ik toch nog iets kunnen boeken in skiwelt. Ik bekijk het wel tegen die tijd. Zal blij zijn als ik al enkele pistes kan doen! Wie het kleine niet eert… 😉
      En indien er toch niet meer te skiën zou zijn, dan ga ik toch gewoon genieten van mijn vakantie daar met andere bezigheden! 😉

     • Frederic schreef:

      Hopen op kou en sneeuw dus einde maart 🙂

  • qlubtempo schreef:

   Blijft een persoonlijke keuze, in 3 weken kan er een hoop gebeuren. Maar als er daadwerkelijk een westcirculatie komt….tja

  • Frederic schreef:

   geen flauwekul @Smette. Gewoon gaan! Dekke toch 🙂

 14. GerdaDen Haag/Nootdorp schreef:

  Op een aantal normale reacties na is het hier weer echt ” gezellig “….. Leest leuk zo over weer en wintersport …… Niet dus….lees eens terug hoe jullie op elkaar reageren..en dan maar even opnieuw en dan normaal graag….

  • Roy schreef:

   Het was ooit een kleine club Gerda maar deze is zo groot geworden en daarmee ook zeer divers in reageerders. Ik probeer er nu uit te filteren wat ik wel of niet wil lezen. Dat scheelt ergenis en wakker je het ook niet onnodig verder aan. 🙂

  • Bas schreef:

   @Gerda Valt toch reuze mee? Iedereen heeft een mening en daardoor krijg je discussies, niets mis mee volgens mij.

 15. Koning Winter schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/8432939378.jpg[/img]
  Update vanuit Ischgl.
  Vandaag is het prachtig bijna net zo mooi als gisteren. Toen waren er helemaal geen wolken te zien. De temperatuur is lekker winters nu. Ikzelf vind het niet te koud maar anderen klagen soms over koude handjes.
  Vannacht heeft het goed gevroren waardoor de sneeuw kanonnen volop konden produceren. Gisteravond kon je al goed het resultaat zien. Het was namelijk de Rodelavond en de sneeuw was overal prima!
  Na de verse sneeuwlaag van eergisteren van plusminus 20 cm op de berg was het gewoonweg fabuleus hier. Nog twee dagen genieten en dan weer naar onze eigen minilaagland winter. Jong en lui geniet er net zo van als wij er veel plezier en sneeuw gewensd. Groeten uit het Paznauntal.

  • Arjan Ischgl schreef:

   Mooi dat jullie aan het genieten zijn. Nr 7 al lekker afgeknald, 1 van mijn favorieten in Ischgl.

   • Koning Winter schreef:

    @arjan
    Jazeker hebben wij de 7 genomen. Was goed te doen en relatief rustig. Na de sneeuwval van woensdag was het laatste deel afgesloten en moeste wij die dubbele verouderde stoeltjeslift in.
    Dit mocht overigens de pret niet drukken.
    Vandaag na zo’n 15 jaar maar weer eens op het snowbord gestapt.
    Mijn kinderen 10 en 12 jaar wilden dat eens proberen. Je begrijpt het al. Papa met moeite heelhuids onderaan en zij zonder kleerscheuren alweer halverwege in de stoeltjeslift.
    Ten aanzien van het weer kan ik het volgende melden op dit tijdstip:
    De zon is nu achter de wolken verdwenen maar het is nog wel erg lekker. Wel koud nog maar als er sneeuw komt dan later.
    Keep you all posted!

 16. Filzmooser schreef:

  @Hajo/Ronaldo/Frederic en wie ik nog vergeet.

  Ik heb een vraag en ik hoop dat jullie daar antwoord op kunnen geven….
  Op welke hoogte moet je minimaal zitten om redelijk verzekert te zijn van sneeuw in Oostenrijk.

  • Roland Bodegraven schreef:

   1000+

  • Frederic schreef:

   Moeilijke vraag. Hangt van zo veel dingen af. Sowieso al van wanneer je precies gaat? Westelijke of oostelijke helft Oostenrijk? Stuwingsgebieden of inneralpien?

   • Filzmooser schreef:

    Ik gooi wat in de groep… Kerstvakantie en de Krokusvakantie.
    Van Vorarlberg tot Salzburgerland.

    • Frederic schreef:

     kerstvakantie is altijd risico. Denk maar aan afgelopen jaar. Maar vanaf 1500 meter gaat sowieso wel minstens een korte periode koud genoeg geweest zijn om kunstsneeuw te maken. en alles net wit te laten worden.
     richting februari zakt die grens dan tot idd 1000 meter. Alles daaronder kan in een worstcasescenario volledig groen zien. Vanaf maart stijgt het weer tot 1500 meter begin april.

    • Ronaldo schreef:

     Hoi Filzmooser,
     denk er eens aan om een Salzburger super ski pas te kopen. Kun je naar Filzmoos (waar het altijd goed is) maar je kunt ook uitwijken. Met de Amadé pas kun je al zoveel zoals je weet. Maar dan pak je Obertauern en Kaprun ook mee. En het prijsverschil is echt niet van dien aard dat je de rest van de week op droog brood moet gaan zitten kauwen.

     • Filzmooser schreef:

      Verleden jaar ook heerlijk wezen skiën op de Reiteralm en Fageralm…..
      Maar bedankt voor de TIP…

 17. Frederic schreef:

  @Stefan. Uiteraard krijg je van mij reactie. Die link tussen temps in VS en Europa is pure fabel. als je het op jarenlange termijn bekijkt is het zelfs eerder omgekeerd.
  Kijk nu bvb naar afgelopen december en begin januari. Oosten van VS veeeel te warm, Europa veeel te warm. He, een positieve samenhang. Maar dan hoor je er natuurlijk niemand over. Enkel wanneer het net wel zo is (koud in VS, warm in Europa). Dan komt iedereen af, zo van: ‘zie je wel. Het is altijd zo!’ Niet dus.
  Het gaat net zo met het verhaal over de volle maan. 10x komt er helemaal geen weersverandering als het volle maan is, en 1x komt het wel. En dan gaat het weer van: ‘zie je wel, ik wist het dat die volle maan een invloed heeft.’
  Trouwens, onlangs las ik een artikel dat de maan wel degelijk een invloed heeft op ons weer … Woeoeoeoeh, spannend … In een later artikel bericht ik er nog wel eens over. 😉

  • Stefan Kaptein schreef:

   Bedankt voor je reactie Frederic. Duidelijk verhaal. Maar ik dacht toch dat de straalstroom is een golfbeweging zich om de aarde beweegt. koude uit het noorden stroomt in het oosten van Amerika naar het zuiden en buigt dan via de Atlantische Oceaan weer omhoog richting Europa (warmte uit de azoren en Afrika meepikkend, WC) en om dan vanuit Siberieweer omlaag te duiken Azie in waar het ook koud was, en dan aan de westkant van Amerika weer richting het noorden en zo is het cirkeltje rond. Daarom kwam ik bij deze conclusie.

   • Frederic schreef:

    Was het maar zo simpel @Stefan. Soms is het wel degelijk zo hoor. Maar de straalstroom kan ook kleinere / grotere bochten maken, of in zijn geheel noordelijker / zuidelijker liggen, of gewoon veel minder sterk ontwikkeld zijn, …

 18. Helene schreef:

  Wat betreft de discussie over de situatie aan de NO kant van de Alpen; ik volg al weken de situatie in Die Tauplitz (Salzkammergut/Steiermark in Oostenrijk) op de voet. Volgens hun site ligt er nu boven 2 m sneeuw, hoewel ik dat soort gegevens altijd met een korreltje zout neem. Ik kijk ook altijd naar het overzicht van geopende pistes. Die pistes zijn sinds begin januari nagenoeg allen open, en sinds een week of 2 is ook de dalafdaling naar Bad Mitterndorf permanent open. Dus ik heb alle hoop op een krokusvakantie met genoeg sneeuw.

  IJs en weder diende natuurlijk.

  Ehhm, dat is niet zo’n goed gekozen gezegde in deze context, bij nader inzien. 😀

 19. Martijn schreef:

  We mogen hopen op nog genoeg sneeuw aan de noordkant en dan vooral voor de gletsjers aankomende zomer

 20. Frank schreef:

  vanaf 27 feb weer in Obertauern, valt er al wat te vertellen van het weer vanaf de 27ste of is dit nu nog te ver weg?

 21. Guido (België ) schreef:

  Update vanuit Val Cenis van deze morgen al hevige sneeuwval en het blijft maar sneeuwen denk dat het morgen een zware rit wordt naar huis.

 22. Danny schreef:

  Hoi,

  Jammer dat dit gewoon een kopie is van een bepaald weermodel en daardoor vaak verandert. Als dit wel werkelijk zou uitkomen, fantastisch! Ik kom 20-02 aan, dus als dit uitkomt heb ik het goed getroffen.

  Maar wat ik al zeg, je kunt zo’n 14-daagse totaal niet letterlijk nemen, zoals we allemaal weten ;-).

  http://www.weerplaza.nl/wintersport/italie/groden-wolkenstein/wolkenstein/22386/weersverwachting

  Groetjes.

 23. Skiwi schreef:

  Voilà, de laatste skidag in Seefeld zit er weer op. Was net niet zo goed als gisteren, zeker na de middag, maar toch zeker nog een topdag!
  Eindafrekening van deze week is dan ook dik positief: gestart met een paar dagen föhnweer (grotendeels warm, zonnig en droog, ’s nachts telkens een paar centimetertjes vers), dan een “sneeuwdag” (weliswaar met slechts een 15cm accumulatie) en afsluiten met 2 kaiserwetter dagen.

  Kortom, mijn “voorstress” (tegenhanger van voorpret) was grotendeels ongegrond… 😉

  Morgen terug naar huis en dan kan het aftellen en de voorpret (voorstress?) voor mijn “ski safari” (St. Anton am Arlberg – Ischgl – Serfaus-Fiss-Ladis op 4 dagen) in maart beginnen…

  • Skiwi schreef:

   Ik moet wel zeggen dat ik op de 38 jaar dat ik in Seefeld kom er nog maar zelden zó weinig sneeuw heb weten liggen: als er de komende dagen en weken niet een deftig pak bijvalt, dan wordt het hangen en wurgen om het seizoenseinde te halen.
   En zo moet ik dus @stefan-kaptein eigenlijk wel bijtreden: het is in Tirol (en naar ik hoor zeggen ook in Salzburger Land) onder 1500m gewoonweg een rotslechte winter. Had dit 20 jaar geleden voorgevallen (toen er nog nauwelijks kunstsneeuw was), dan had je in veel gebieden gewoonweg bijna niet kunnen skiën…

 24. Vincent schreef:

  Aanstaande zondag mogelijk een pak sneeuw in de LL en volgende week zaterdag(wisseldag) een flink wat sneeuw aan de noordkant van de Alpen. Is dat een juiste interpretatie van een leek van GFS12?

 25. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  @Allen,ik vermaak me weer kostelijk hier met de talloze disccussies ,dank daar voor mensen!!Verder beleven de alpen gewoon een standaard winter.Geen reden tot geklaag gewoon genoeg sneeuw om te skien en warme periodes worden afgewisseld door koudere ,niets mis mee dus. I love the alps!!!!!Gelukkig gaat sauerland ook een mooie periode in want in ga er woensdag heen.Alle mensen die nog gaan skien komende krokus ,GENIET ervan de alpen zijn zooooooo mooi en zeker nu er overal sneeuw ligt 🙂

 26. René schreef:

  Voor allen over plaatsen met te (relatief te) kort sneeuw, de beste oplossing is dan kort vooraf boeken zodat je zeker weet dat je in een sneeuwrijke plaats zit.
  Zeker als je flexibel bent qua schoolvakanties.

 27. Jan schreef:

  Jan
  12 februari 2016 om 18:37

  Stefan, Arlberg is noordkant Alpen. De Franse Alpen zijn de westkant volgens mij.
  Beantwoorden

  • Stefan Kaptein schreef:

   Nou vooruit dan, trek een vericale lijn tussen Vorarlberg en Innsbrück, alles links van die lijn beschouw ik west alpen ( zijn over het algemeen ook een stuk hoger) en rechts van die lijn noem ik de noord alpen. De horizontale lijn voor de noord / zuid verdeling hoef ik niet uit te leggen toch?

 28. Yaseen schreef:

  HiRLAM geeft voor het zuidoosten (natte) sneeuw in de nacht naar zondag.

 29. Dennis o schreef:

  Ik word WEL zenuwachtig van die computermodellen. Vanochtend sauerland vanaf 19 februari hele week snachts min 6 en op de dag rond het vriespunt. Nu al vanaf het weekend 20 februari plus 6 en dan de hele week. Volgens het computermodel dan maar toch

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.