mamatus

Het Oostenrijkse weerbericht zegt woensdag sneeuw boven 1600m. Dat is echter uiterst onzeker omdat de twee grote weermodellen al op korte termijn hele andere berekeningen hebben. Daarom ook even aandacht voor het weer nu in dit weerbericht. Hierboven een prachtige plaat van Mammatus wolken gisteravond in Duitsland nadat het daar toch nog geonweerd had.

regenkrommenie

Als weerman moet ik verdomd oppassen deze dagen dat ik geen verkeerd beeld oproep. Want lang niet overal regent het evenveel. En toevallig is het net bij ons in Krommenie en omstreken echt een waterballet. Eergisteren 25mm…

regenkrommenie2

En gisteren tot vanochtend ook weer zo veel. In die fase ook in Noord-Brabant en Limburg dikke plens. In een zone dwars over het land is veel minder gevallen. Ook vandaag zien we weer dat patroon. Hoe zat het met de wind? Het sterkste windveld is in de nacht gepasseerd met hier om tien voor zes de hardste windstoot met windkracht 6. Aan de kust zal het ook wel even 7 of 8 zijn geweest.

luchtdruknederland

Waar gaat het naartoe vanaf nu? In het Amerikaanse model zien we de luchtdruk fors stijgen in de Lage Landen. De lijn van de eerste drie dagen zou je alarmistisch kunnen interpreteren als: hellup over een maand knallen onze trommelvliezen eruit. Maar gelukkig is in de natuur alles een cyclus. De grote vraag is of die dip rond de 23e er wel of niet komt. Voor ons, maar zeker ook voor de Alpen. De huidige hoofdrun van het Amerikaanse model (zwarte lijn) komt niet lager dan 1015hPa en dat is nog lichte hoge druk want het omslagpunt  is 1013hPa. Dat laatste getal moet echt iedereen met een beetje interesse voor weer uit zijn hoofd kennen zoals je je eigen telefoonnummer kent. Addertje onder het gras is natuurlijk dat die waarde genormaliseerd is voor zeeniveau. Anders zou je nog schrikken als je barometer op wintersport ineens 700hPa aanwijst en je in de lucht op zoek gaat naar de tornado die er niet is.

gfsgeensneeuw

Hier de kaart bij die hoofdrun. Een corridor tussen het Russische hoog (de Russische beer) en het Azorenhoog (glijbaanhoog) houdt de ergste ellende vanaf het weekeinde al weg bij ons.

woensdagsneeuw

In het Europese model echter hebben we alleen zaterdag even tussenhoog en dan gaan we alweer op weg naar twee beroerde dagen maar wél met mooie sneeuw in de Alpen in Oostenrijk al boven 1600m. Op dit moment niet te zeggen wie er wint.

zaterdaggfsmooi

En hier wil het Amerikaanse model naartoe en ook het Europese model heeft het goed met ons voor ná die tijdelijke dip. Misschien gaan we september dus wel heel rustig uitluiden met zonnige dagen met veel ochtendmist. Fotografen onder u: haal alvast voldoende rolletjes in huis.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.