mamatus

Het Oostenrijkse weerbericht zegt woensdag sneeuw boven 1600m. Dat is echter uiterst onzeker omdat de twee grote weermodellen al op korte termijn hele andere berekeningen hebben. Daarom ook even aandacht voor het weer nu in dit weerbericht. Hierboven een prachtige plaat van Mammatus wolken gisteravond in Duitsland nadat het daar toch nog geonweerd had.

regenkrommenie

Als weerman moet ik verdomd oppassen deze dagen dat ik geen verkeerd beeld oproep. Want lang niet overal regent het evenveel. En toevallig is het net bij ons in Krommenie en omstreken echt een waterballet. Eergisteren 25mm…

regenkrommenie2

En gisteren tot vanochtend ook weer zo veel. In die fase ook in Noord-Brabant en Limburg dikke plens. In een zone dwars over het land is veel minder gevallen. Ook vandaag zien we weer dat patroon. Hoe zat het met de wind? Het sterkste windveld is in de nacht gepasseerd met hier om tien voor zes de hardste windstoot met windkracht 6. Aan de kust zal het ook wel even 7 of 8 zijn geweest.

luchtdruknederland

Waar gaat het naartoe vanaf nu? In het Amerikaanse model zien we de luchtdruk fors stijgen in de Lage Landen. De lijn van de eerste drie dagen zou je alarmistisch kunnen interpreteren als: hellup over een maand knallen onze trommelvliezen eruit. Maar gelukkig is in de natuur alles een cyclus. De grote vraag is of die dip rond de 23e er wel of niet komt. Voor ons, maar zeker ook voor de Alpen. De huidige hoofdrun van het Amerikaanse model (zwarte lijn) komt niet lager dan 1015hPa en dat is nog lichte hoge druk want het omslagpunt  is 1013hPa. Dat laatste getal moet echt iedereen met een beetje interesse voor weer uit zijn hoofd kennen zoals je je eigen telefoonnummer kent. Addertje onder het gras is natuurlijk dat die waarde genormaliseerd is voor zeeniveau. Anders zou je nog schrikken als je barometer op wintersport ineens 700hPa aanwijst en je in de lucht op zoek gaat naar de tornado die er niet is.

gfsgeensneeuw

Hier de kaart bij die hoofdrun. Een corridor tussen het Russische hoog (de Russische beer) en het Azorenhoog (glijbaanhoog) houdt de ergste ellende vanaf het weekeinde al weg bij ons.

woensdagsneeuw

In het Europese model echter hebben we alleen zaterdag even tussenhoog en dan gaan we alweer op weg naar twee beroerde dagen maar wél met mooie sneeuw in de Alpen in Oostenrijk al boven 1600m. Op dit moment niet te zeggen wie er wint.

zaterdaggfsmooi

En hier wil het Amerikaanse model naartoe en ook het Europese model heeft het goed met ons voor ná die tijdelijke dip. Misschien gaan we september dus wel heel rustig uitluiden met zonnige dagen met veel ochtendmist. Fotografen onder u: haal alvast voldoende rolletjes in huis.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.