Hierboven een actueel beeld van het Kitzsteinhorn gletsjerskigebied van Kaprun als onderdeel van het wintersportparadijs Zell am See Kaprun. Opmerkelijk is dat de sneeuw van afgelopen zondag nog niet eens helemaal is afgeragd. Dat geeft aan dat we nog in een tamelijk rustige fase van het seizoen zitten. En wat voor een fase! Misschien de zonnigste week van het seizoen. Hoewel? We krijgen toch echt maandag een dumpje en dan vooral in het westelijk Alpengebied. Dinsdag en woensdag waarschijnlijk ultrazonnig en donderdag gaat een zone met bewolking de Alpen schampen. 

ensLesMenuires

Hierboven het ensemble voor Les Menuires waar de neerslagpiek maandag het hoogst is. Denk aan een centimeter of 15 sneeuw. Daarna wordt het aanzienlijk zachter in de Alpen. Vortsgrens naar 2000m. Maar in een droge fase met koude nachten hoef je je geen zorgen te maken: gewoon heerlijk skiweer. Hoogstens in de namiddag een iets hogere kans op lawines, maar op de lange duur juist gunstig voor de stabilisatie van het sneeuwdek. Wat je namelijk niet wilt is meteen een dikke dump na een extreem koude fase. Dan valt die sneeuw op rijpkristallen en zijn lawines voorgeprogrammeerd (denk: Friso).  De voortekenen voor de hele eerste week van februari zijn ook weer terug geflipt naar een verwachting van mogelijk een serie van dumps en of dumpjes in de Alpen bij temperaturen die weer terug zijn bij de normale lagere waarden.

De echte winnaar komende week is Fjord Norway. OK: op zeeniveau zal het klaterregenen, maar op een korstondig moment waarop de sneeuwgrens misschien naar 1000m stijgt, zal er boven 400m een enorme bak sneeuw vallen. Was ook hoog nodig natuurlijk na de Siberische fase daar.[dc_slider slider=”10206″ captions=”true”]Het is bekend dat GFS de neiging heeft de sneeuwval in Scandinavië te overschatten. Toch kunnen we heus wel uitgaan van een toename van de sneeuwhoogte aan de fjorden van ruim een meter. Wie gaat er trouwens mee in maart of april een paart daagjes poederen in Voss op basis van vliegtuig en huurauto?

mattenschanze 2401

Daarbij stellen we vast dat we dit dit seizoen in de Alpen nog niet hebben gezien terwijl het vorig seizoen keer op keer op keer met bakken uit de hemel kwam. Maar heus… vorig seizoen klaagden mensen ook dat er in sommige weken helemaal geen zon was en dat tijdens de sneeuwstormen veel liften dicht waren. Wat dat betreft is het huidige seizoen in de Alpen echt een topper als we de regens eind december even vergeten. Niets is mooier dan geregeld een dumpje en dan weer dagenlange zonneschijn. Dat geldt natuurlijk ook voor het Sauerland dat er vanochtend zo bij ligt als op de foto. 

EC ens 2401_00

Gisteren ben ik afgeweken van een vast principe uit de weerkunde: laat je niet gek maken door 1 modelrun. Dat deed ik dus gisteren wel een beetje met de 06u run. Weet je wat ik kijk meteen even wat de 06 vandaag doet. Zo terug. Grappig de 06 duikt op 9 februari weer de winter in. Nu ja, vandaag niet dezelfde fout als gisteren maken. Het ensemble van het Europese model biedt houvast. Ook hier onmiskenbaar een neergang van de temperatuur richting tweede week van februari. Voor Sauerland absoluut geniaal. Voor de Lage Landen is er maar één devies: even alle winterwaan loslaten en alle sneeuw en ijs gaan zien smelten. 

Dit is pas een boude weer-actie!

Het weerpro bericht van vandaag vindt je hierrr!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.