Hierboven een actueel beeld van het Kitzsteinhorn gletsjerskigebied van Kaprun als onderdeel van het wintersportparadijs Zell am See Kaprun. Opmerkelijk is dat de sneeuw van afgelopen zondag nog niet eens helemaal is afgeragd. Dat geeft aan dat we nog in een tamelijk rustige fase van het seizoen zitten. En wat voor een fase! Misschien de zonnigste week van het seizoen. Hoewel? We krijgen toch echt maandag een dumpje en dan vooral in het westelijk Alpengebied. Dinsdag en woensdag waarschijnlijk ultrazonnig en donderdag gaat een zone met bewolking de Alpen schampen. 

ensLesMenuires

Hierboven het ensemble voor Les Menuires waar de neerslagpiek maandag het hoogst is. Denk aan een centimeter of 15 sneeuw. Daarna wordt het aanzienlijk zachter in de Alpen. Vortsgrens naar 2000m. Maar in een droge fase met koude nachten hoef je je geen zorgen te maken: gewoon heerlijk skiweer. Hoogstens in de namiddag een iets hogere kans op lawines, maar op de lange duur juist gunstig voor de stabilisatie van het sneeuwdek. Wat je namelijk niet wilt is meteen een dikke dump na een extreem koude fase. Dan valt die sneeuw op rijpkristallen en zijn lawines voorgeprogrammeerd (denk: Friso).  De voortekenen voor de hele eerste week van februari zijn ook weer terug geflipt naar een verwachting van mogelijk een serie van dumps en of dumpjes in de Alpen bij temperaturen die weer terug zijn bij de normale lagere waarden.

De echte winnaar komende week is Fjord Norway. OK: op zeeniveau zal het klaterregenen, maar op een korstondig moment waarop de sneeuwgrens misschien naar 1000m stijgt, zal er boven 400m een enorme bak sneeuw vallen. Was ook hoog nodig natuurlijk na de Siberische fase daar.[dc_slider slider=”10206″ captions=”true”]Het is bekend dat GFS de neiging heeft de sneeuwval in Scandinavië te overschatten. Toch kunnen we heus wel uitgaan van een toename van de sneeuwhoogte aan de fjorden van ruim een meter. Wie gaat er trouwens mee in maart of april een paart daagjes poederen in Voss op basis van vliegtuig en huurauto?

mattenschanze 2401

Daarbij stellen we vast dat we dit dit seizoen in de Alpen nog niet hebben gezien terwijl het vorig seizoen keer op keer op keer met bakken uit de hemel kwam. Maar heus… vorig seizoen klaagden mensen ook dat er in sommige weken helemaal geen zon was en dat tijdens de sneeuwstormen veel liften dicht waren. Wat dat betreft is het huidige seizoen in de Alpen echt een topper als we de regens eind december even vergeten. Niets is mooier dan geregeld een dumpje en dan weer dagenlange zonneschijn. Dat geldt natuurlijk ook voor het Sauerland dat er vanochtend zo bij ligt als op de foto. 

EC ens 2401_00

Gisteren ben ik afgeweken van een vast principe uit de weerkunde: laat je niet gek maken door 1 modelrun. Dat deed ik dus gisteren wel een beetje met de 06u run. Weet je wat ik kijk meteen even wat de 06 vandaag doet. Zo terug. Grappig de 06 duikt op 9 februari weer de winter in. Nu ja, vandaag niet dezelfde fout als gisteren maken. Het ensemble van het Europese model biedt houvast. Ook hier onmiskenbaar een neergang van de temperatuur richting tweede week van februari. Voor Sauerland absoluut geniaal. Voor de Lage Landen is er maar één devies: even alle winterwaan loslaten en alle sneeuw en ijs gaan zien smelten. 

Dit is pas een boude weer-actie!

Het weerpro bericht van vandaag vindt je hierrr!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.