Nu de Alpen heel geleidelijk mooi wit (kiekje Zell am See met sneeuwbui over Kaprun op foto hierboven) worden weer is het uitkijken naar de echte grote verlossende dump. Die gaat natuurlijk vroeg of laat komen. Voor de voorjaarsvakantievakantie zou natuurlijk wel tof zijn. Maar goed, de jaren met weinig sneeuw de hele winter lang en héél veel sneeuw in april zijn er ook geweest. Het best beslagen ten ijs kom je altijd nog als je met álles rekening houdt. Toch is er reden voor optimisme ….

Ik moet nog even een mea culpa doen voor mijn inschatting gisteren dat de Italiaanse kant groen blijft. Die was namelijk op dat moment al wit! Zie de kiek uit S. Christina in Val Gardena hierboven. Zal nu ook wel even wit blijven en de pistes sowieso. Het is echt lastig om over sneeuw in de Alpen te schrijven tegenwoordig gezien hoe goed de kunstsneeuw altijd nog is.

Het was leuk dat een reageerder op Facebook de moeite nam om eens op Delpher te kijken en stokoude krantenartikelen over sneeuwgebrek op te duikelen. Er was ook iemand die hier weer tegen in ging met een serie foto’s van de gletsjersmelt sinds 1850 die inderdaad een continue teruggang doet voorkomen…. ik antwoordde deze persoon echter zo met een DM:

Hoi Wintersportweerman hier. Klopt het dat jij een fotoserie van gletsjersmelt hebt gepost als soort van tegenwicht tegen berichten dat er niet veel nieuws onder de zon is met groene bergen in de winter? De denkfout die je maakt is dat gletsjers een hele andere tijdschaal kennen dan besneeuwde bergen. Het is honderden jaren versus luttele weken. Om de vergelijking juist te maken had je foto’s en schetsen van die gletsjer moeten tonen, ten tijde van de Romeinen, in de vroege middeleeuwen, in de hoge middeleeuwen, in de Kleine IJstijd etc. Dan zou je direct zien dat de gletsjers ook nu nog langer zijn dan vaak in de laatste 11.000 jaar. En dat dit ook een golfbeweging is van wel eens zus en wel eens zo.

DM op Facebook

Nu goed… terug naar het weer!! Ik laat even in twee modellen de frontpassage zien van zo 17, 18 januari. Beide hebben ook flink wat sneeuw in de Lage Landen dan. Zij het bij ons van het “vuile” type.

Interessant zo zo’n sneeuwfront recht uit het westen!!

Idem in het Amerikaanse model. Niks Scandihoog, wat de enige kans zou zijn op een nieuwe vorstperiode, maar dus wel die potentie voor een flinke dump in de Alpen.

De getoonde berekeningen zijn een typisch voorbeeld van waar electroverse.co het de hele tijd over heeft (zie bijvoorbeeld actueel artikel), dat een weer afkoelende aarde een meer meanderende straalstroom heeft omdat er minder energie is om die straalstroom continu strak rond de aardbol te jagen. En dat dus meer extremen wijzen op een afkoelende in plaats van een opwarmende aarde. Ach, ook dat is maar een benadering want als je eerlijk bent zijn extremen toch wel de norm in het weer. Vooral sinds we wereldwijde communicatie hebben en we alles van ieder plekje overal op de aardkloot meteen aan de weet komen.

Nou wij gaan gewoon maar weer eens afwachten. De winter is nog jong! We hebben nog steeds erg veel sneeuw op de grond in massa maar niet in uitbreiding. Sterker nog: op dit moment is het de hele aardbol rond te groen voor de tijd van het jaar. Dat zegt dus niets over temperatuur want verder naar het oosten kan ijzige kou heel goed samen gaan met nul sneeuw. Er waren in de ijstijd ook geen ijskappen in Siberië bijvoorbeeld. Laters!

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

DP · 10 januari 2023 op 15:39

Goeie reactie. Leuk om meer te weten over de gletsjers en hun afmeting over de eeuwen heen.

Gesloten voor reacties.