Weer een zonnige, warme dag in de Alpen vandaag, al komt er vanuit het westen steeds meer hoge bewolking opzetten. Het is de voorste begrenzing van het koufront dat er morgen passeert. De voorbije dagen werd het duidelijk dat de meeste neerslag daarop onder de 2000 meter als regen gaat vallen. Maar toch zijn er nog steeds detailverschillen tussen de weermodellen, zowel voor de sneeuwfase van morgen, als voor die van komende vrijdag/zaterdag.

MS_1347_ens 00

De GFS-oper laat de neerslag zowel morgen als komend weekend onder de 2000 meter als regen vallen. In Frankrijk stelt het morgen allemaal niet veel voor. De meest intense neerslag valt ten oosten van Innsbruck. Een gevolg van het tijdstip waarop het front doortrekt. Daar pas later in de namiddag waardoor het land nog wat sterker kan opwarmen. En grotere temperatuursverschillen geven stevigere buien. Iets waar de Lage Landen vandaag ook mee te maken hebben. Maar verderop in het bericht meer daarover.

rart_14040915_14040700

De Canadese en Europese weercomputer laten de koude wat meer over Oostenrijk trekken, zodat er ook woensdag nog heel de dag enkele buien kunnen vallen. Veel zal het niet voorstellen, maar dat zijn dan wel onvervalste sneeuwbuien met een sneeuwgrens onder de 1000 meter.

tcdc_14041018_14040700

Donderdag wordt dan weer een warme zonnige dag, met meer wolken in Salzburgerland en Steiermark.

hgt0_14041206_14040700 b

Vanaf vrijdagmiddag neemt de bewolking weer snel toe wanneer een nieuw koufront vanuit het noordwesten nadert. Daar zit in ieder geval meer neerslag, en meer koude op. Ook hier weer kiest GFS vanochtend voor de zachtere variant (zie ook het ensemble hogerop) doordat de luchtdruk boven Midden-Europa hoger blijft. Maar het tijdstip waarop het front doortrekt is in ieder geval gunstiger. ’s Avonds in Frankrijk en ’s nachts in Oostenrijk. Sneeuwgrens dan sowieso onder de 2000 meter.

rart_14041206_14040700

Alle andere weermodellen zien het veel rooskleuriger. Daar blijft de hogedruk meer op de oceaan liggen, zodat er in de nacht op zaterdag flink wat sneeuw kan vallen. De sneeuwkaart ziet er in ieder geval lekker uit, …

hgt0_14041206_14040700

… net zoals de vorstgrenskaart. Sneeuw tot onder de 1000 meter? We wachten nog even af. Maar dat zou net op tijd zijn voor mijn skitrip richting Zillertal Arena (zie meteo) vanaf komend weekend.

PL0712

Afsluitend nog even naar de Lage Landen kijken, want daar staat vandaag het een en ander te gebeuren. Ooit al zo’n complexe kaart gezien? Komt niet zo veel voor, dat is duidelijk. De komende 36 uur krijgen we maar liefst 4 neerslagzones over ons heen: een thermische vore, een dubbel koufront, en een hoogtetrog. Het meest gevaarlijke is het kleine rode lijntje boven Normandië: een thermische vore. De lucht boven West-Europa warmt vandaag nog 1 keer flink op, waardoor de lucht begint op te stijgen en aan de grond vanuit alle richtingen aangevuld wordt. Ook van over de oceaan dus, en dat is vochtige lucht. Warm, vochtig, en opstijgende lucht? Er hangt dus onweer in de lucht. Vanaf de late namiddag gaan er verspreid in Nederland en België enkele stevige buien vallen, …

BeNeLux_2014040700_cape_15

 … met lokaal ook onweer, al zijn de CAPE-waardes niet echt hoog omdat het door de aanwezige bewolking vandaag niet super warm wordt. Nee, het onweer zal vandaag vooral van de snel naderende hoogtetrog moeten komen die de windshear met de hoogte snel doet toenemen. Afhankelijk van hoe warm het vandaag nog wordt, kunnen de buien stevig uitpakken. Maar grootschalige gebeurtenissen zitten er vandaag niet in. De grootste onweerskans in de westelijke helft van de Lage Landen, maar ook hier zijn de weermodellen het niet over eens. Het wordt dus weer een mooi momentje nowcasten samen. Tot later! 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

7 reacties

Gesloten voor reacties.