20150130 sneeuw thuis 3

Voor de zesde keer dit winterseizoen is mijn tuin en omgeving volledig wit gekleurd. Hier een foto van mijn straat. Geen selfie met Duvel in de hand deze keer, haha, daar is het nog wat te vroeg voor momenteel.

20150130 sneeuw thuis 1

En hier dan een beeld de andere kant op. Je ziet aan de foto’s dat het nu nog steeds licht aan het sneeuwen is hier.

radar

En ook volgens het sneeuwradarbeeld doet het dat op meerdere plaatsen momenteel. Als ik zo de reacties lees onder Hajo’s avondbericht, is de sneeuw deze keer op meerdere plaatsen blijven liggen. Oef eindelijk. Bij deze een oproep om al je mooie plaatjes te delen hier in de reacties.

Hier alvast een voorzet van reageerder Wim uit Hardenberg. Ik zei net al dat het bij mij ondertussen al de zesde keer is dit seizoen, maar ik besef maar al te goed dat het op vele plaatsen in de Lage Landen vandaag pas de eerste keer is. Sommige plaatsen hebben zelfs nog geen enkel klein sneeuwdekje gehad. Voor die plaatsen is er minder goed, maar ook beter nieuws. Het was te verwachten dat het op de plaatsen die redelijk dicht bij de kust liggen net iets te zacht ging blijven om het echt tot een wit tapijtje te laten komen. En dat zal ook de komende dagen zo zijn. Maar het goede nieuws is dat er de komende dagen nieuwe kansen komen. Reageerder Dan heeft voor mij al de GFS00-kaarten bekeken en heeft in de reacties al een mooie samenvatting gemaakt:

gfs ooh kwakkelt vrolijk verder met ’s nachts lichte vorst en overdag een paar graden boven nul, met vanavond sneeuw in noord NL . Zaterdag en zondag vooral België en zuid NL met sneeuwkansen. Na volgend weekend te onzeker en het melden niet waard.

Dank je wel Dan. Ik moet er wel meteen een nuance bij inbrengen. De neerslag die overdag valt, gaat sowieso niet blijven liggen. De nachtelijke sneeuw doet dat dan weer wel. Ook hier weer, hoe dieper het binnenland in, hoe groter die kans. In een reactie enkele dagen geleden heb ik 40 tot 50km als grens gesteld. Dat lijkt me nog steeds plausibel, al zou ik er volgens de nieuwe GFS eerder 100km van moeten maken. Met Dan’s laatste zin ben ik het wel niet helemaal eens. Waar er dan precies sneeuw gaat vallen, is nu inderdaad nog te onzeker, maar de algemene evolutie is dat niet.

gfs-0-90

Begin volgende week trekt een kleine depressiekern over Midden-Frankrijk naar de Middellandse Zee en later naar de Balkan. Daar neemt het de rol over van de oorspronkelijke Iris-depressie (paarse kleuren) die stilaan opvult.

gfs-0-180

Dat doet de wind bij ons voor minstens enkele dagen naar de noordoosthoek draaien.

graphe6_1000_482_94000244140625_168_27999877929687___

Dat kan dan het startschot zijn voor een een langere winterse periode waarin de vorst aanscherpt. Maar zoals je in dit GFS-ensemble kan zien, zeker is dat alleminst. Ik heb even de pluim voor mijn woonplaats genomen (het oosten van Vlaams-Brabant). Die voor ZO-Nederland is nog net iets kouder, die voor de rest van Nederland is wat zachter. Daar zijn er meer invloeden van over de relatief warme Noordzee. Zo, hier laat ik het even bij. Zo meteen heb ik nog wat dingen te doen. Straks, net voor het middaguur, kom ik nog met een tweede bericht. Waarschijnlijk over de Alpen, en misschien nog iets over de visie van het Europese EC-model over de Lage Landen. Stay tuned! En delen die foto’s!

Categorieën: Lage Landen

Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

180 reacties

Gesloten voor reacties.