Iemand die zich Gijzel noemt stuurde meteen vanochtend al bovenstaand plaatje door met de Bizztravel Sneeuwhoogte App vanuit Les 2 Alpes. Wauw! Meteen maar een webcamverzameling gemaakt uit de Franse Alpen, Wallis, Piemonte, Tessin, Lombardije en Graubünden. In Oostenrijk (Oost-Tirol, Kärnten en Lungau) moet het nog beginnen.[fbphotos id=”565472043487005″]Plaatsnamen staan bij de plaatjes. Meest bijzonder? Groningen! en het plaatje uit Tessin (Ticino) waar je sneeuw ziet op 250m NAP. Geen wonder dat Milaan San Remo grote mannen aan het huilen heeft gebracht gisteren.

De meteoroloog Fosco Spinedi van Meteo Schweiz zegt (H/T Bram): “Het is voor het laatst in maart 1975 geweest dat het zo stevig heeft gesneeuwd medio maart in het zuidelijke kanton Tessin. Erg grappig is dat in 2003 economen de Zwitserse overheid afraadden om nog ene cent te steken in enkele lager gelegen skigebieden in Tessin vanwege de klimaatverandering (bron). Dat was toen. Nu is nu. Lees het schitterende boek De menselijke maat van geoloog Salomon Kroonenberg. Dat jaartal 1975 is wederom geen toeval. Het is het vorige dieptepunt van de PDO-oceaancyclus en nu is er met de inslapende zon veel meer koude st… aan de knikker.

pluim1803_00

Heftig koude pluim voor De Bilt. Hoofdrun ver onderin maar er gaat een hele dikke bundel lijnen mee en die koude bundel loopt door tot begin april. Voor mijn bv7 en voor mijn skitrip van morgen tot de 29e ben ik helemaal voor. Kijk trouwens hiernaast in de rechter kolom of je niet alsnog zin hebt in dat weekje Zillertal Arena voor 650 euro all-in.[dc_slider slider=”12597″ captions=”true”]We zitten inmiddels in de fase met de weerkaarten waarvan de oudere meteorologen van Meteoconsult aangaven dat ze “zulke kaarten nog nooit hadden gezien” (zie artikel). Ik heb nu zelf ook eens aandachtig gekeken en inderdaad dit is echt wierd. Volg eens het 1025hPa lijntje op bovenstaande 500hPa kaart en zie dat zowat alles boven 60° noorderbreedte één groot hogedrukgebied vormt momenteel. Daarbij is de temperatuur rond de noordpool en de zeeijsbedekking helemaal normaal momenteel, maar wat dan natuurlijk abnormaal is dat de wind dan overal onder de 60e breedtegraad uit het oosten waait en dat wij in West-Europa ineens voor een maandje geen zeeklimaat meer hebben maar een landklimaat. Met natuurlijk wel een warme Middellandse Zee die voor het sneeuwgeweld zorgt dat we momenteel waarnemen. 

temps2503

De 06u run van het Amerikaanse model is ook weer binnen en die zit exact op 1 lijn met het Europese model. Gewoon vanaf vannacht tot woensdagochtend 27 maart elke nacht nachtvorst en overdag zelden warmer dan 3°C. Hierboven de koudste kaart uit de serie. Precies gelijk aan het Europese model.

lopende_maand_maart2013

Dat betekent dat de daggemiddelden de komende 9 dagen allemaal rond het vriespunt zullen liggen en dan zitten we op 27 maart op een lopend maandgemiddelde van 2,7°C. Zelfs als de laatste 4 dagen van maart dan 8°C gemiddeld zouden zijn kom je in het maandgemiddelde niet hoger dan 3,35°C. Om mijn onwaarschijnlijke zevende boude voorspelling van 3,2°C maandgemiddeld te scoren moeten die laatste vier dagen op 7°C dag/nacht-gemiddeld blijven steken dan wel moeten enkele van de nu komende nachten extra koud uitpakken.

 scneeuwaccu1803_06

Nu we zien dag GFS06u en het Europese model zelfs tot +240u heel mooi gelijk opgaan kunnen we zeker bovenstaande kaart voor +168u serieus nemen. Wel zeg ik er meteen bij dat het Europese model de sneeuw in de Lage Landen in zijn geheel in België dropt en niks in Nederland. Maar dat weten we dat het zonder dwingend gebergte altijd last minute werk (-48u) is te zien waar de sneeuw gaat neerdalen in het laagland. In de Alpen is het toch weer impressive wat er valt. Dinsdag is er even neerslagpauze. Woensdag trekt er in de Franse Alpen weer een zwak front binnen dat snel doortrekt naar Oostenrijk. Dan weer mooi weer pauze tot en met vrijdag. Het weekeinde zou dan weer in het teken staan van een zuidkantdump zoals gisteren en vandaag. 

850hPa2303

Hier even de kaart die de Föhn van volgende week zaterdag laat zien. Wel degelijk fors oplopende temperaturen aan de noordkant. Dat gebeurt trouwens vandaag en de aankomende dagen ook al in veel dalen in Oostenrijk. Volgend weekeinde zou dan ook in de Franse en West-Zwitserse Alpen het kwik flink stijgen terwijl dat met de huidige dump maar heel beperkt gebeurt daar. Ook aan de Italiaanse zuidkant zal de sneeuwgrens volgend weekeinde minstens 800m hoger liggen dan nu. Interessant is dat we volgens het GFS model tussen 31 maart en 2 april een hele neerslagrijke fase in de Alpen zouden kunnen krijgen met zelfs weer een flink dalende sneeuwgrens. Afwachten! 

Hier nog even het actuele weeralarm voor de zuidelijke gebieden van de Oostenrijkse meteorologische dienst. Echte dumps zijn in dat gebied nog nauwelijks geweest dit seizoen in tegenstelling tot eerdere seizoenen. 

Weg Frankrijk

Allemaal mooi en aardig. Geweldig voor het einde van het skiseizoen. Maar er komt ook ellende van. Lawines. Voor we daarnaar kijken eerst nog een plaatje uit Noord-Frankrijk. Het is een stukje van de weg van Brancourt naar Fresnoy in de buurt van Arras (klik voor kaart). Er zijn bij die sneeuwstorm enorme sneeuwduinen opgewaaid en men vreest nu voor overstromingen als de dooi te snel inzet (bron). Welnu: opdat punt kan men een beetje hoop hebben van de maar heel geleidelijk oplopende temperatuur in Noord-Frankrijk.

Pic-du-Midi-640x303

Juist de laatste dagen alweer een reeks lawineongevallen. Wrang is dat de adjunct-directeur van het skigebied Pic du Midi in de Pyreneeen op zijn vrije dag in een lawine is omgekomen. Zijn airbag kom hem niet helpen want hij stuiterde met lawine en al over 3 rotskliffen (bron)! Heel mooi is het nieuws dat in Bonascre een man met een schedelbasisfractuur na 6 minuten levend onder een lawine vandaan is gehaald (bron). In de zuidelijke Franse Alpen is het lawinegevaar voorlopig 5 uit 5. Meer ongevallen zullen volgen. Hier nog een overzicht van alle 23 lawinedoden in Frankrijk dit seizoen.

In Oostenrijk dit weekeinde verschillende lawines die verschillende mensen meesleurden maar niet doodden. Hierboven een van deze lawines. Deze is in het Tennengebrgte in Werfenweng waarbij een vrouw van 47 de lawine lostrapte die een 64 jarige man meesleurde. Weer een gevalletje onvoldoende opletten waar je staat tov je mede-toerskiers. (bron). Naar het lichaam van de vrouw die in het Karwendel gebergte al ruim een week onder een lawine ligt, wordt waarschijnlijk niet verder gezocht tot aan de grote sneeuwsmelt (bron). En dat is dan het derde lichaam deze winter waarvan ik weet heb, dat pas de sneeuwsmelt weer aan het daglicht zal brengen.

Zonder meer tragisch het voorval van vader en zoon wandelen op een flank van de Mont-Blanc. Lees hieronder mee:  

British man dies after seeing son fall to death in Alps tragedy  

A father who witnessed his 12-year-old son fall 1,000ft in the icy Alps slipped to his own death as he was on the phone alerting the emergency services to the accident.   The pair, from Buckinghamshire, had been hiking in the Mont Blanc massif region of France when they lost their way on a treacherous snowy route.  

They were at an altitude of around 5,000ft when it is thought the son lost his footing and slipped down a steep ice filled gully. His 48-year-old father then frantically called the local emergency services, but it is thought he too fell to his death before he could give their exact location.   Their bodies were located on Sunday morning by helicopter after rescuers used a photograph the man had earlier sent to his wife using his smart phone, to pinpoint the area in which they had been walking.   The route they had been exploring is popular in the summer months, but local experts said the pair were ill equipped for the icy conditions and had only been wearing regular hiking boots rather than the recommended crampons (bron).  

Geen lawine, maar niet minder tragisch en toch ook wel onbegrijpelijk. Nu in deze winterse condities met je zoon van twaalf wandelen op de Mont-Blanc? 

Livigno Trepalle

Terwijl ik dit allemaal schrijf is het zwaartepunt van de sneeuwval opgeschoven naar Livigno. Al weken lang stond deze meter op 40cm. Nu al 85cm. Benieuwd of de 100cm vandaag gehaald worden. In het Val Gardena (zie cams) ook al hele mooie sneeuwval.

saint-dalmas1803

En in ons lievelingsdorpje Saint Dalmas in de Alpes du Haute Provence is het alweer aan het opklaren. Yummie! Hier weer die link naar die fraaie fullscreen 360° HD cam


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

94 reacties

Gesloten voor reacties.