[fbphotos id=321307434570135]

Vandaag hang ik mijn tweede boude voorspelling van het seizoen aan de wilgen: 9 januari is een te vroege datum voor een overgang naar schaatsweer in Nederland. Mijn eerste van 14 november voor begin december kwam behoorlijk goed uit. En nu sta ik dus weer quitte met de weergoden. Hoewel de weermodellen dus al enkele malen sterk de winterse kant op hebben gefantaseerd, moeten we gewoon erkennen dat het nog even doorgaat met wat we nu al een tijdje kennen: herfst in de Lage Landen en een overmaat aan sneeuw in de Alpen met in de dalen soms nog een paar uurtjes regen voor de sneeuw terugkomt!

Schitterende webcamplaat Zuid-Tirol
Vannacht is er weer een front langs de Alpen getrokken waaruit het ook in Zuid-Tirol eindelijk eens heeft gesneeuwd. Zie deze schitterende klikken-op-eigen-risico webcam uit Alta Badia van vanochtend 8 uur. Vanochtend sneeuwt het misschien nog licht in Kärnten en Stiermarken. Verder wordt het vooral een zonnige dag in de Alpen. Zie ook deze mooie ochtendfoto die Guus uit La Plagne heeft ingezonden via de Sneeuwhoogte App.

Hierboven 3 kaarten van Meteoexploration.com met de sneeuwverwachting en sneeuwgrens in de Alpen vanaf aankomende middernacht tot de middernacht van donderdag op vrijdag. De eerste kaart toont de sneeuwval morgen uit een koufront met een snel onder 1000m dalende sneeuwgrens. Donderdag de volgende golf die in het westelijk Alpengebied de sneeuwgrens weer even doet oplopen tot boven de 1000m om vervolgens al weer snel te zakken (middelste kaart). De derde kaart toont de accumulatie maar nog niet inclusief de sneeuw van vrijdag als het gewoon lekker door sneeuwt.

[fbphotos id=321309551236590]
Bron: wetter3.de

Bovenstaande set kaarten toon ik om te laten zien hoe de storm (isobaren dicht bij elkaar!) vandaag in Holland samenhangt met de sneeuw morgen in de Alpen. En let daarbij ook eens op wat de kern van de depressie in Noorwegen doet. Die tolt langs de arctische kou die daar gemakkelijk over de landtong omlaag stroomt en zorgt voor veel sneeuw – ook in het binnenland aan de achterkant van de Noorse “hoofdkam” die wordt gevormd door de Fjordenkust. De depressiebaan van west naar oost markeert dan altijd de grens markeert tussen winter aan de noordkant en herfst aan de zuidkant. Zolang de depressies die route blijven kiezen wordt het in de Lage Landen (LL) geen winter. De Alpen zijn enig en alleen door hun hoogte een soort vooruitgeschoven post van Scandinavië in het voor het overige door de warme golfstroom onwinterse West-Europa.

Hoe gaat het verder en is er toch nog een beetje hoop op echt winterweer voor de LL?

[fbphotos id=321306574570221]
Bron: wetter3.de

Bovenstaande kaarten voegen nog wat toe aan het eerdere verhaal. De eerste toont de mate waarin het vrijdag doorsneeuwt in de Alpen (bovenop de accumulatie die je bovenaan dit artikel ziet). Het knietje van het hoog is duidelijk aanwezig en zorgt dat waarschijnlijk Oostenrijk als winnaar uit de bus komt.

Zaterdag lijkt een droge dag te worden in de Alpen. Zondag schiet het volgende sneeuwfront tegen de Alpen en in de nasleep daarvan wordt op maandag 9 januari wat natte sneeuw in Limburg berekend. Zie de middelste kaart. Een schamele troost voor mijn BV2!

Grand beau
De derde kaart? Dinsdagavond 10 januari is het alweer raak in de Alpen. Het houdt maar niet op! Of toch wel? Neem nog even deze kaart mee voor 12 januari. Grand beau! GFS berekent dit voor 11 t/m 14 januari. Erg onzeker nog vooral ook wat het kwik gaat doen. Het zou ook weer zo zacht kunnen worden als tijdens het laatste grand beau. Toch is het voor de diehard last minute boekers het overwegen waard die dagen te gaan.

Aankomend weekeinde
Toch is juist ook het aankomende weekeinde een toppertje. Als je vrijdagmiddag rijdt, ga je achter het sneeuwfront aan en heb je goede condities in Duitsland. Zaterdag koud en flink zonnig en dus die dikke laag poeder erbij tot in de lagere dalen. Zondag gaat het dan geleidelijk weer sneeuwen maar heb je tenminste nog een aardige ochtend. Ik zeg: doen!

Sneeuwdek wintersport Europa nu & straks 0301

Klik voor grotere kaart

En winter in Nederland?
Het enige lichtpuntje is dat je op bovenstaande kaarten over elkaar heen kunt zien dat Europa als geheel de komende 8 dagen wel weer een fors stukje winterser lijkt te gaan worden. En die springplank heb je toch wel nodig! Ach doe eens gek: we gooien er meteen een derde boude voorspelling (BV3) in: voor 20 januari hebben we de eerste ijsdag in Nederland te pakken. En die komen zelden alleen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

22 reacties

Gesloten voor reacties.