Fréderic meldt vanochtend uit de Zillertal Arena: Gisteren een paar warme (onweers)buien over ons heen gekregen. Vandaag wakker geworden met natte sneeuw. Sneeuwgrens ligt slechts zo’n 100 meter hoger. Zie foto. Wordt een leuk dagje daarboven. Tja in Königsleiten op 1600m zit je nu eenmaal in één van de sneeuwzekerste dorpen van Oostenrijk. De sneeuwgrens pendelt vandaag tussen 1300 en 1700m. En dit is dus maar de opmaat voor wat er vooral in de nacht op dinsdag gebeurt. Sneeuwgrens naar 400m! En woensdag blijft het sneeuwen! Donderdag zonnig en koud. Vrijdag en zaterdag zonnig en zachter.

 enso

Of deze late dumps Oostenrijk (ook die die ik in de Portes du Soleil meemaakte) in nu een voorproefje is van wat ons te wachten staat komende winter? Mega-dumps aan de noordkant? Misschien moet ik al even verwijzen naar de hype die momenteel aan het ontstaan is over de El Ninjo die zich momenteel ontwikkelt. In het WePowder forum staan wat leuke dingen over de ontbrekende correlatie tussen El Ninjo en sneeuwval in de Alpen. Kortom: we gaan ons weer niet bezondigen aan een seizoensprognose. Wel durf ik aan te stellen dat het aan de noordkant minder bar zal zijn dan dit jaar. Rara waarom durf ik dat te roepen?

t850_1304

Snel terug naar de actualiteit. Kijk eens hoe mooi de bovenlucht op 1500m afkoelt in de nacht op dinsdag en ook dinsdag overdag! Niet alleen in de Alpen trouwens! In Nederland passeert de neerslag maandag aan het voorfront van die pluk koude lucht. Als de kou boven onze hoofden zit is het juist weer opgeklaard… maar er zullen zeker mooie cumulussen zijn!

fraAlpwarm

 

Tja, zie hoe tijdens de sneeuwval in Oostenrijk het kwik in de Franse Alpen juist flink oploopt! Tot +10C op 1500m aan toe!

sneeuwaosta1904

 

Maar… de Franse Alpen zijn aan de beurt als het in Oostenrijk weer zonnig is volgend weekeinde. Vooral de Italiaanse kant trouwens. Valle d’Aosta (zie meteo en alle webcams) lijkt de winnaar. Courmayeur blijft nog open tot 2e paasdag dus dat is mooi! Aan de Franse kant zal de sneeuwgrens boven 2000m liggen helaas. Aan de Italiaanse kant op 1500m.

foehn2204

Als we het Europese model verder ook vertrouwen (Amerikaanse model biedt veel steun vandaag) dan gaan we op tweede paasdag over naar echte Föhn. 

foehn2204temps

 

Sneeuwgrens dan ook aan de Italiaanse kant rond 1700m. En in Oostenrijk warm op de hogere pistes maar wel lekker aardig zonnig. Dan weet ik waar ik het liefste zou zitten. De komende dagen gaan we genieten van Fréderics live berichtgeving uit Königsleiten en de rest van de Zillertal Arena (zie meteo of alle cams)! Ik schat dat ze 20cm verse pow krijgen. Of zijn kids het barre weer leuk zullen vinden?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.