Groeten uit Werfenweng. Ik vlieg hier morgenochtend mijn test voor de tandemopleiding. Duimen mag. Kiekje is vanaf bioboerderij Leitenhof – waar ik verblijf – naar de Hochkönig wat ook een van de mooiere vliegbergen van Oostenrijk is. Maar morgen vlieg ik rond die andere geniale vliegberg mét skilift: de Bischling (1835m) van Werfenweng. Een van de absolute vlieg hotspots van Oostenrijk.

Om te beginnen zie je dat ik zo gek nog niet gemikt heb voor mijn testvlucht. Het is een moeilijke week. Vandaag bijvoorbeeld niet vliegbaar door de harde wind. Maar morgen dus die rustige warme droomdag tussendoor. Verder ruim voldoende neerslag in de Alpen zo je ziet.

Zo niet in Nederland. Kurkdroog tot het gaatje. En zoals ik gisteren al schreef een mooie kans om 35ºC te gaan aantippen. Dat is toch al heel bijzonder? Waarom is het nodig nu al over 40ºC te reppen? Vanaf maandag in elk geval kans op de hittegolf.

Als ik het goed heb zien we nu voor het eerst het stippellijntje van de hoofdrun echt aansluiten bij 1976. En potentieel breken we er dus doorheen. Leo merkte terecht op dat de waargenomen droogte het verschil is tussen de blauwe lijn (het normale neerslagtekort) en de zwarte. Andere weermannen schenen op dat punt publiekelijk geblunderd te hebben.

Synoptisch zien we dit de komende periode. Iemand met echte weerpassie let daarop en niet op een getalletje. Wat zien we weer voor moois bijzonders. Bijvoorbeeld een zeer groot Moskoulaag. Ongekend eigenlijk. Hoe vaak hebben ze in het Balticum en Finland aflandige wind mét regen uit het oosten? Min of meer tegelijk krijgen we een depressie uit het westen die net onderlangs de Benelux lijkt te gaan trekken. België doet toch al maar half mee met de Nederlandse recordpoging. Maar zijn werden derde op het WK. Nederland gaat voor de woestijncup!

Vervolgens Italië en Oost-Europa in de drup. En nog steeds dat bizarre regengebied over Moskou.

Maar het Amerikaanse model (run van 00u) gooit echt regen in het eten. Azorenhoog gesloopt door “normale” oceaandepressie en een paar dagen regen vanaf de 28e. Laten we dit een “regenaanval” noemen analoog aan de dooiaanval in de winter. En met die laatste weten we dat de eerste en tweede die tijdens een mooie vorstperiode worden berekend meestal niet doorgaan. De Postma doctrine rules!

PS Ik ga nu naar de VVV van Werfenweng om mijn autosleutel in te leveren. Ze zijn hier van de “Sanfte Mobilität” oftewel SaMo. De electrobus E-lois haalt je zo op als je belt en in het centrum staan Segways en andere fun electrovoertuigen klaar. Kost 10 euro per verblijf. Je leest het goed. 10 euro per verblijf! Video volgt! Klimaat of niet…. het lijkt me wel wat… en ook eens navragen of ze straks als de Nieuwe Kleine IJstijd toeslaat ook elektrische snowmobiles in het pakket opnemen haha… en ik bedoel dit positief hoor. Serendipity is het mooiste wat er is. Dus ook van de klimaatgekte komt veel leuks en goeds.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

48 reacties

Gesloten voor reacties.