Zuid-Afrikaanse sneeuwengel

Wij wintersporters kunnen een paar dagen fraai zomerweer heus wel waarderen (gisteravond bij zonsondergang heerlijk gevlogen boven de duinen van Wijk aan Zee), maar van berichten over een ijzige winter op het zuidelijk halfrond worden we ook vrolijk. Dankzij een tip van Ab zien we dat Zuid-Afrika een langlaufparadijs is geworden. In 2007 kleure Johannesburg al even wit en daarvoor was dat voor het laatst in 1981.

Telkens zien we die periode van ruwweg 30 jaar. En dat is precies de helft van de faselengte van de PDO. Alles wijst op een geleidelijke overgang naar koudere condities. Dat het in Zuid-Amerika voor de derde winter op rij helemaal mis is, berichtte ik al op climategate.nl. In Australië was het afgelopen week bibberrr koud op plekken waar het normaal ’s winters joepie is. Brisbane is in dat kader al omgedoopt in Brrrisbane.

Maar in de krant lazen we toch net dat er steeds meer hittegolven zouden komen….

Amerika zucht onder een geweldige droogte en hitte, waar de activistische klimaatwetenschapper James Hansen van NASA, deze week schandelijk op inhaakte met een leugenachtige publicatie over het toenemen van hittegolven door global warming. Hij vergeleek de warme periode 1980-2010 met de koude fase 1950-1980 en concludeerde op basis daarvan dat er nu meer hittegolven zijn dan ooit eerder in de laatste 10.000 jaar!?! Terwijl volgens alle statistieken de jaren 30 in de VS veel heter en droger waren dan de huidige zomer.

Jammer dat de Nederlandse media het weer klakkeloos overnamen….

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.