Als we ons sstraks allemaal afvragen waarom we in de Lage Landen het nieuwe jaar in gaan zonder enig zicht op winterkou en schaatspret dan toch wel omdat een groot deel van de Verenigde Staten op de valreep op een witte kerst wordt getrakteerd. Hierboven de sneeuwval in Portland Maine aan de oostkust. Als de kou daar zit en straks ook tot in New York dan hebben wij slechte papieren.
#SNOW covered roads in #Portland #Maine along I-295 at this hour If you’re heading out on the roads today, be prepared for #winter #weather #WeatherAuthority pic.twitter.com/IkWQ7dOWKl
— David Dane (@davidsdane) December 22, 2017
Watching the snow fall. #dogsoftwitter #WinterIsHere #pnw #snow #lazyday #boxerdog #boxermix #muttnation @dogcelebration pic.twitter.com/awKam64Sqj
— Double Trouble Mutts (@Trixie_Charlie) December 22, 2017
De grap van de huidige koudegolf is dat hij gepaard gaat met opmerkelijk warm weer in Alaska. Yin en yang zoals we hier weten.
De afwijkingen ten opzichte van gemiddeld zijn spectaculair voor de hele komende twee weken.
Eigenlijk is het gisteren begonnen en is de kou voor het eerst ver naar het zuiden gevloeid.
Vervolgens zet de kou dor naar het westen. Eens kijken naar de spectaculaire ensembles.
De Rocky Mountains begrenzen de koudeuitbraak aan de oostkant. Op 2000m – wat daar een gemiddelde dalhoogte is – heb je dan deze temperaturen.
In Chicago is het dan al spectaculair te noemen. Dagenlang strenge tot zeer strenge vorst. En met de hoofdrun die als WARME UITBIJTER met moeite de nul raden Celsius benadert. Ensemblelijntjes duiken tot -35ºC aan toe.
New York is toch een beetje als de Lage Landen: de vorst kan er zelfs mey westenwind maar moeilijk standhouden. Hier eerder regen dan sneeuw. We praten ook helemaal niet over een recordsiuatie of Polar Vortex zoals in eerdere winters. We moeten het alleen even laten zien omdat….
…. dubbele Arctische uitbraak nu eenmaal erg zeldzaam is. Op basis van bovenstaande kaart denk je nog van: ja maar langs de oostkust van Groenland staat toch ook een harde noordenwind….
Dat klopt ook! Kijk maar op de grondkaart hierboven. Om te beginnen zien we echter dat die noordenwind om IIJSland heenkrultt en we zien dat hij oook tegen de Noorse Fjorden afbuigt.
In werkelijkheid staatt die stroming aan de grond in het gebied waar de jetstream op 10km hoogte een knik maakt…. als in de pitotbuis die je bij natuurkunde hebt geleerd zuigt de westcirculatie de zijstroom aan.
Op hoogte is er alleen een sterke westcirculatie. Geen ruimte voor laaglandwinter in Europa. Wat het voor de skigebieden betekent ze ik nog even uiteen in een apart bericht.
17 reacties
Reacties zijn gesloten.