Vanuit de Zillertal Arena wens ik iedereen een zeer voorspoedig 2013! Bovenstaande plaat schoot ik gisteravond op het balkon van het Edelweisshaus in Königsleiten. Zelf ook nog een paar mooie pijlen afgeschoten om de boze demonen te temmen. Daarbij hoopten onze voorouders natuurlijk altijd op een niet te barre winter. Pas anno nu met onze huizen met CV en onze leuke sneeuwhobby’s zijn we in een positie om überhaupt te willen duimen voor barre kou, sneeuw en ijs.

Natuurlijk hopen we allemaal vurig dat we net als vorig jaar nog even mooi op de schaats gaan met z’n allen. Daar is op dit moment echter geen enkel zicht op. We gaan eerder even verder de zachte kant op begin januari. Daarbij stel ik voor dat we vandaag ook even stilstaan bij het feit dat we op het noordelijk halfrond als geheel een zeer koude en  sneeuwrijke winter beleven. In sommige van de bovenstaande blauwe gebieden waar nu sneeuw ligt terwijl het er gemiddeld niet hoort te liggen en in de gebieden ten noorden daarvan die geteisterd worden door extreme koude hebben mensen geen CV en ook niet de luxe om te duimen voor kou. Voor mij is het bovenstaande toch ook weer een teken van mijn stelling dat de nieuwe Kleine Kleine IJstijd in winter 2005-2006 is begonnen. Met natuurlijk regionaal grote afwijkingen. Zoals de zeer zachte sneeuwarme winter vorig jaar in de Verenigde Staten en misschien dus ook wel wat wij nu in West-Europa beleven. Vooralsnog zien we geen rode stippen bij de Alpen en zitten we nog heel goed. Dat lijkt nu toch wel even “fout” te gaan met name voor het Westelijk Alpengebied. 

Eerst nog even de sneeuwval die nu al ruim een week op de radar staat. Vanochtend is de lucht in Les Menuires al zwanger van het naderende front. Hetzelfde front dat in de LL een verregende nieuwjaarsnacht produceerde. Vanmiddag begint het er te sneeuwen boven 1400m en in de nacht intensiveert dat bij een naar 600m dalende sneeuwgrens. In Oostenrijk sneeuwt het vanaf de nacht op woensdag boven 400 tot 900m. Daarna herstelt de luchtdruk zich en ook het zonnige weertype. Hoe het daarna verder gaat is intussen zeer interessant.

We weten het al een paar dagen: er komt een “foute” glijbaan die kou en sneeuw naar Roemenië gaat blazen. We praten ruwweg over de periode woensdagavond tot 10 januari. En ik wist niet beter of in de hele Alpen zou het strak blauw en zeer zacht worden. Maar het Oostenrijkse weerbericht geeft al twee dagen heel wat anders op: vanaf woensdagavond stevige noordwestenwind en wisselende neerslag. Sneeuwgrens steeds tussen 800 en 1200m. En maandag zeggen ze zelfs 600m. En vanaf vrijdag dus ook grotendeels bewolkt. Terwijl in de Franse Alpen en West-Zwitserland en ook aan de zuidkant grand beau heerst bij hoogstens een matige noordoostenwind.  

Ik maar piekeren op de kaarten hoe het toch kan dat het GFS model berekent dat ook Oostenrijk volledig in de warme zonnige sector komt, terwijl het Oostenrijkse weerbericht dit zo tegenspreekt. De kaart hierboven voor de nacht op zondag kan het “speelveld” een beetje duiden. Je ziet hoe vanuit het oosten de dichte lijntjes van gelijke sneeuwgrens naar het westen blijven priemen. Minstens over heel Oostenrijk heen. Het is een beetje die koelkast werking van de Alpen die de kou gewoon blijft aantrekken. In combinatie met koude nachten en het opsluiten van een “koude lens” door de sterke noordwestelijke wind. Nordföhn dus met aan de zuidkant ook meteen veel zachtere temperaturen dan aan de noordkant.

Logisch
Het lijkt me echt een kwestie van afwachten en misschien moet straks ook de Oostenrijkse weerdienst haar verlies erkennen, als het hier toch ook strak blauw wordt. En ja zoals Wijnand gisteren al schreef: in de Franse Alpen wordt het té mooi weer. Vorstgrens naar 3000m. En aanhoudend tot 10 januari. En daarna kouder…. tja da’s geen voorspelling maar gewoon logisch, om met Cruyff te spreken.   


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.