Vanuit de Zillertal Arena wens ik iedereen een zeer voorspoedig 2013! Bovenstaande plaat schoot ik gisteravond op het balkon van het Edelweisshaus in Königsleiten. Zelf ook nog een paar mooie pijlen afgeschoten om de boze demonen te temmen. Daarbij hoopten onze voorouders natuurlijk altijd op een niet te barre winter. Pas anno nu met onze huizen met CV en onze leuke sneeuwhobby’s zijn we in een positie om überhaupt te willen duimen voor barre kou, sneeuw en ijs.

Natuurlijk hopen we allemaal vurig dat we net als vorig jaar nog even mooi op de schaats gaan met z’n allen. Daar is op dit moment echter geen enkel zicht op. We gaan eerder even verder de zachte kant op begin januari. Daarbij stel ik voor dat we vandaag ook even stilstaan bij het feit dat we op het noordelijk halfrond als geheel een zeer koude en  sneeuwrijke winter beleven. In sommige van de bovenstaande blauwe gebieden waar nu sneeuw ligt terwijl het er gemiddeld niet hoort te liggen en in de gebieden ten noorden daarvan die geteisterd worden door extreme koude hebben mensen geen CV en ook niet de luxe om te duimen voor kou. Voor mij is het bovenstaande toch ook weer een teken van mijn stelling dat de nieuwe Kleine Kleine IJstijd in winter 2005-2006 is begonnen. Met natuurlijk regionaal grote afwijkingen. Zoals de zeer zachte sneeuwarme winter vorig jaar in de Verenigde Staten en misschien dus ook wel wat wij nu in West-Europa beleven. Vooralsnog zien we geen rode stippen bij de Alpen en zitten we nog heel goed. Dat lijkt nu toch wel even “fout” te gaan met name voor het Westelijk Alpengebied. 

Eerst nog even de sneeuwval die nu al ruim een week op de radar staat. Vanochtend is de lucht in Les Menuires al zwanger van het naderende front. Hetzelfde front dat in de LL een verregende nieuwjaarsnacht produceerde. Vanmiddag begint het er te sneeuwen boven 1400m en in de nacht intensiveert dat bij een naar 600m dalende sneeuwgrens. In Oostenrijk sneeuwt het vanaf de nacht op woensdag boven 400 tot 900m. Daarna herstelt de luchtdruk zich en ook het zonnige weertype. Hoe het daarna verder gaat is intussen zeer interessant.

We weten het al een paar dagen: er komt een “foute” glijbaan die kou en sneeuw naar Roemenië gaat blazen. We praten ruwweg over de periode woensdagavond tot 10 januari. En ik wist niet beter of in de hele Alpen zou het strak blauw en zeer zacht worden. Maar het Oostenrijkse weerbericht geeft al twee dagen heel wat anders op: vanaf woensdagavond stevige noordwestenwind en wisselende neerslag. Sneeuwgrens steeds tussen 800 en 1200m. En maandag zeggen ze zelfs 600m. En vanaf vrijdag dus ook grotendeels bewolkt. Terwijl in de Franse Alpen en West-Zwitserland en ook aan de zuidkant grand beau heerst bij hoogstens een matige noordoostenwind.  

Ik maar piekeren op de kaarten hoe het toch kan dat het GFS model berekent dat ook Oostenrijk volledig in de warme zonnige sector komt, terwijl het Oostenrijkse weerbericht dit zo tegenspreekt. De kaart hierboven voor de nacht op zondag kan het “speelveld” een beetje duiden. Je ziet hoe vanuit het oosten de dichte lijntjes van gelijke sneeuwgrens naar het westen blijven priemen. Minstens over heel Oostenrijk heen. Het is een beetje die koelkast werking van de Alpen die de kou gewoon blijft aantrekken. In combinatie met koude nachten en het opsluiten van een “koude lens” door de sterke noordwestelijke wind. Nordföhn dus met aan de zuidkant ook meteen veel zachtere temperaturen dan aan de noordkant.

Logisch
Het lijkt me echt een kwestie van afwachten en misschien moet straks ook de Oostenrijkse weerdienst haar verlies erkennen, als het hier toch ook strak blauw wordt. En ja zoals Wijnand gisteren al schreef: in de Franse Alpen wordt het té mooi weer. Vorstgrens naar 3000m. En aanhoudend tot 10 januari. En daarna kouder…. tja da’s geen voorspelling maar gewoon logisch, om met Cruyff te spreken.   


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.