Wat doen de Britse dames op Fistral Beach goed? Inderdaad ze trekken een trui met lange mouwen aan op het moment dat de zon te fel brandt en smeren niet meer helpt! Deze foto is trouwens van 5 juli jl. en komt uit deze schitterende fotogalerij met allerlei foto’s van wat de Britten inmiddels the july heatwave noemen. In dit bericht zie je een andere fotogalerij van vooral Britse kerels die zich willens en wetens vuurrood hebben laten verbranden met en witte smiley op hun bast en dat soort ongein. Maar er is inderdaad een zeer bijzondere weersituatie in Groot-Brittannië waar we hier nog te weinig bij stil hebben gestaan.

grootbrittannie1307

Juist vandaag gaat het land op recordkoers om met een temperatuur van 32°C of zelfs 33°C de warmste julidag sinds 2006 te scoren toen het 36,5°C werd in Wisley, Surrey (bron). Hierboven zie je dat het Amerikaanse model dit inderdaad ook berekent voor het einde van de middag. Om 11.30u lokale tijd was het kwik al netjes gestegen tot 27°C dus dat lijkt wel goed te komen. Spannend! Het record van 2006 is wel heel ver uit beeld. Net zo ver als het Nederlandse warmterecord weg bleef toen een zekere weerman daar een mooie boude uitspraak over deed. Wat heel bijzonder is is dat de GFS06u dien net uit is weer een stuk warmer is voor Groot-Brittanië dan de GFS00u waarbij de dertiger van vandaag een eendagsvlieg zou blijven. De nieuwe run geeft tot het gaatje op 29 juli nog 4 tropische dagen (>30°) en verder uitsluitend zomerse dagen (>25°).

pluim1307

Groot-Brittannië is gewoon het epicentrum van het hele hogedrukgebeuren momenteel en dus blijft Nederland achter. Dit wordt in belangrijk mate bepaald door het Noordzeewater dat kouder is momenteel dan de Atlantische oceaan aan de Britse zuidkust (zie fraaie kaarten KNMI). Ik zeg er wel bij dat het er al weer een stuk fraaier uitziet dan gisteren (lees terug) toen ik mijn army boot op woensdag een trap omlaag liet geven. Als je vandaag naar de pluim kijkt dan was Sjaco’s idee voor een wedstrijd over de zomerse dagen op rij vanaf maandag zo gek nog niet. In de huidige berekening gaat het vrijdag de 19e pas “mis”. In feite erg goed nieuws voor de Nijmeegse Vierdaagse van 16 tot 19 juli. De vrees voor een herhaling van 2006 toen de tocht werd afgelast nadat er bij 34°C twee doden vielen is ongegrond.[dc_slider slider=”20184″ captions=”true”]Op 10 juli gaf ik in mijn weerbericht aan dat alleen het GEM model koos voor een scandihoog. Vanochtend waren dat ineens 3 modellen. Overduidelijk een scandihoog met een noordelijke tot noordoostelijke aanvoer over grote afstanden. Nog niet eens puur droog en onbewolkt want een koudebel boven Finland zorgt voor instabiliteit die voornamelijk rond de Oostzeekust wordt geactiveerd (tip: interessant artikel over oostzeeklimaat). Bewolking daarvan gaat ook over Nederland schuiven zij het niet meer zo deprimerend als gisteren nog berekend en omdat het meeste uitregent in het Oostzeegebied worden zelfs de Alpen een stuk droger. De GFS06 geeft nog meer hoop op vele zonnige dagen zon omdat in die berekening het meer een Brits-Nederlands hoog wordt dan een scandihoog.  

1307txgn260_201307 

Tja en met die gunstige prognose ziet het ernaar uit dat de tweede helft van juli het maandgemiddelde wel weer uit het slop gaat trekken. Nu 0,5°C te koud. Maar of het genoeg zal zijn om op de valreep boven de 17,9°C gemiddeld uit te komen? Zelfs met de hele gunstige GFS06u wordt dat kantje boord. Kortom een zevende te koude maand op rij is mogelijk. Voor Nederland dan. Niet voor Groot-Brittannië! Afsluitend nog een mooie visualisatie op de kaart van de actuele Britse temperaturen van het MetOffice: klik hier – hoogste waarde 13u 29°C.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

25 reacties

Gesloten voor reacties.