De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

Groetjes uit Obertauern en de storm die blaast het sprookje niet uit

check ook eens

13 Reacties

 1. Maxski schreef:

  Veel plezier daar mannen.

 2. Erwin schreef:

  Hierbij nog een keer de vertaling van het Duitse artikel dat Soesja plaatste in vorige bericht. Aangezien het anders amper meer gelezen wordt door dit nieuwe bericht van Hajo, hier nogmaals.

  De weerontwikkeling in de komende dagen is redelijk zeker – het wordt instabiel en winderig, waarbij op zondag en maandag ook stormachtige windvlagen wordt verwacht – onder “gunstige” condities zijn ook stormachtige windvlagen in de nacht op maandag en tijdens de dag uitgesloten. Met de wind volgt ook de verzachting, die met voortdurende onstabiel en winderig weer invloed zal hebben op de eerste december dagen. Spannend is de ontwikkeling van het weer vanaf 5 december.

  Vooral het Amerikaanse weermodel (GFS) dat het hogedruksysteem herhaaldelijk verplaatst richting Scandinavië en de Atlantische frontale zones in het verdere verloop laat blokkeren. Tegelijkertijd is het mogelijk om met een laag over de Barentsz / Kara Zee in combinatie met de hogedruk-systeem boven Scandinavië koelere luchtmassa’s naar het Zuiden te laten stromen en met een lichte verschuiving van het hogedruk systeem de as van oost naar west, kunnen koude luchtmassa’s naar Duitsland kunnen worden getransporteerd. Later intensiveert de frontale zone over de Atlantische Oceaan maar moet nu via een omweg via Groenland en de Noordzee nemen om verder te kunnen verplaatsen naar het Oosten. Dit heeft een directe impact op de hogedruk, die verder kan versterken en een meer westelijke positie tussen Engeland en Scandinavië kan gaan innemen. In het verdere verloop gebeurt wat er keer op keer is aangegeven in de afgelopen dagen. De hogedruk wijkt nog verder naar het westen en positioneert zich op 10 december in Groenland. Het lage druk systeem bevindt zich op dat moment op de Barentszzee met een centrale druk van 955 hPa en leidt in combinatie met de hoog boven Groenland ijzige arctische luchtmassa’s naar het Zuiden, waar de 11 of 12e December deze Duitsland zouden kunnen bereiken.

  Dat zou een serieuze en misschien meer langdurige winterinval tot resultaat kunnen hebben, omdat de constellatie van deze weersituatie in deze situatie bijna “perfect” is. Hoe groot is de kans dat dit gebeurt? In de afgelopen dagen, tekent zich iedere keer weer en grote omslag van de algemene weersituatie af, wat zou kunnen betekenen dat de winter in 2e decade december deze kant wordt opgetrokken. In dit opzicht is de uitvoer van het Amerikaanse weermodel nog niets bijzonders aangezien deze berekeningen zich moeten herhalen (consolideren) en uiteindelijk waarmaken. Hoe onzeker de ontwikkeling vanaf 6 december wordt, toont ook de controle run. De neerslag prognose voor de periode van 3 -12 december kan worden beoordeeld als gering tot zeer weinig. In dit opzicht, zou er sprake zijn van hogedruk weersomstandigheden in Duitsland. Hoe warm of koud hangt nu af van de exacte positie van het hogedruksysteem .(Evaluatie van gisteren). De temperatuur laat een langzame afkoelende trend zien, hoewel een echt koude periode steeds weinig steun krijgt.. Aldus is het temperatuurbereik op 8 december tussen -2 / + 10 graden (gemiddelde: + 4 / + 5 graden) en op 12 december tussen -4 / + 10 graden (gemiddelde: + 4 / + 5 graden boven het Noorden en Westen en + 2 / + 3 graden boven het Zuiden en Oosten van Duitsland). Met andere woorden, het valt nog te bezien hoe duurzaam de simulatie van de Amerikaanse weermodel is en hoe het kan evolueren in de komende uren en dagen.

  We worden de laatste dagen vaker gevraagd of de zgn. Warming in stratosferische hoogte (SSW) tot 2 december wellicht meer invloed op het weer heeft.. Te onderscheiden zijn: opwarmingen in de Major en Minor Warming (en verdere uitleg. Wat zijn Major en Minor opwarmingen). En simpel gezegd: Nee, het heeft geen effect. Waarom? Dit is een tijdelijke Minor Warming, die het maximale niveau op 28 ,29 november moet hebben bereikt. Dergelijke Minor opwarmingen komen tijdens de winter vaker voor, maar spelen pas echt een rol als de temperatuur van -70 / -80 graden in de richting van -5 / + 4 graden stijgt en in een relatief korte tijd – dit heet een Major Warming.

  Een klein – inderdaad bijna “revolutionaire” – verandering is momenteel wel in de modellen die de winter op lange termijn voorspellen van toepassing. Aanvankelijk werd gesimuleerd op een afwijking van het gemiddelde van + 1 tot +3 graden op lange termijn (te warm/ aanzienlijk te warm t.o.v, gemiddeld ) tijdens de wintermaanden december 2015 en januari en februari 2016. Nu wordt voor december en februari met een afwijking van + 0,5 / + 2 graad gerekend. De forecast voor deze winter (lange termijn) is dus iets koeler geworden hoewel de prognose nog steeds te warm blijft. Maar hier komt dus langzame beweging in…. Spannende tijden zijn het zo!! . Om deze reden, volgt om 20:50 u een updaten van de nieuwe winterprognose

 3. Erwin schreef:

  Tim, Hajo en Ronaldo. Have fun!!!!

 4. Bas schreef:

  Veel plezier daar mannen! Goed bezig.

 5. Ook al is nog maar op gang aan het komen, ik heb het nu reeds helemaal gehad met die storm(en).
  Graag een ander plaatje draaien s.v.p.

 6. nils schreef:

  Lekkah jongens! N Joy

 7. Roy schreef:

  Ah Leuk! De GFS18h bevestigd Hajo’s verhaaltje hierboven tot in de puntjes! Zelfs nog wat kouder en dikkere sneeuw in de berekening met sinterklaas.

 8. Ab schreef:

  A.s woensdag schijnt de nieuwste GFS operationele run uit te komen op kaartengebied. En je kan hem nu al zien op ensamble gebied nog niet op de weerkaarten. Maar mij valt op dat de nieuwe hoofdrun (zwarte lijn) er totaal anders uitziet dan de huidige GFS 00z run in de nog huidige GFS pluim qua verwachting van bijv de 2m tempr. Hier bijv de GFS pluim voor prikpunt ZO NL. Duidelijk een groot verschil en bij de nieuwe grotere spreiding en onzekerheid en ook meer winterse opties dan de huidige. https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/7266148384.gif en https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/4341379287.gif

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.