Heerlijk is het hier in het Montafon (zie meteo of alle cams). De bomen geuren al in dit industrie-arme deel van Oostenrijk. Ik moet snel tikken want dit keer wil ik ondanks mijn “zware job” toch echt de eerste lift hebben. Waarschijnlijk zijn de eerste twee uurtjes de mooiste vandaag. Zo warm is het momenteel. Maar als ik de cam van gistermiddag uitkijkend van Hochalpina naar Fredakopf zie in het Silvretta Montafon gebied zie dan zou het nog erg kunnen meevallen. 

pano_stgallenkirch

Hier een kiekje dat ik vanuit de tuin van Haus-Stern kiekte net voor de zon het dal in scheen (dat is nu om 8 uur wel het geval). En ik kan niet genoeg herhalen dat ik nul komma nul depressief raak van een aanblik als op die foto. Ik ben mountain bike gids geweest in Oostenrijk en ben paraglider en smul van deze condities. Als je dan ook nog weet dat er bovenaan die liften een terrein is tientallen malen groter dan Landgraaf en met betere sneeuw en pure zonneschijn. Waar hebben we het dan over. Wat het weer of sneeuw ook brengt de Alpen en zeker ook Oostenrijk zijn “het land van mijn dromen”.

ruud_obertauern1303

Tja tuurlijk is het in deze weken ook een optie om voor hoog, hoger hoogst te gaan. Het Kitzsteinhorn van Kaprun of zoals Ruud hier in zijn geliefde Obertauern waar het dorp op 1800m ligt (zie meteo of alle cams). Dat is precies 900m hoger dan waar wij nu zitten in het lieflijke St. Gallenkirch-Gortipohl. Hij stuurde het plaatje om zijn bruine kop te laten zien. Als vrachtwagenchauffeur en motorrijder is hij normaal spierwit. Wat een topbeslissing van hem dus om helemaal in zijn uppie een week Obertauern te pakken. Wie wil er niet zo gerevitaliseerd en TV-geniek thuiskomen? Nou, dat gaan wij hier in 1,5 dag zon in het Montafon niet redden, maar gerevitaliseerd zullen ook Kees en ik zijn. 

lesmenuires1403

Als we het zo gaan hebben over heftig weer op zondag dan moet ik er meteen bij zeggen dat dit niet geldt voor het westelijk Alpengebied. Daar hoogstens wat wolkenvelden en een dip van de vorstgrens van 2600m vandaag naar 2300m in het weekeinde. Maandag schiet dat dan meteen naar 3400m! En dinsdag gaan we uit van 3000m. Hierboven het ochtendpanorama van Les Menuires (zie meteo en alle cams).

Gaan we met het verhaal voor zondag in Oostenrijk:

Stürmisch und unbeständig. Im Großteil des Berglandes bläst stürmischer Nordwestwind, Orkanböen über 120km/h sind möglich. Dazu überwiegen die Wolken und es schneit und regnet zeitweise. Etwa 20 Zentimeter Neuschnee sind z.B. auf den Salzkammergut Bergen möglich. Die Schneefallgrenze liegt in der Früh bei teilweise 800m, am Nachmittag zwischen 1200 und 1800m. Nur von den Lienzer Dolomiten bis zum Grazer Bergland ist es die meiste Zeit über trocken mit einigen Sonnenfenstern.

Had ik nog zo gezegd dat het niet zou gaan stormen. Dus toch! En zowaar kans op 20cm vers in Die Tauplitz (zie meteo of alle cams). Zo veel zal het hier in het westen van Oostenrijk niet worden. Maar ik ben dus echt optimistisch dat als ik zondag op dit tijdstip zit te tikken dat ik dan mooie live plaatjes en een videootje van dikke vlokken in het dal kan laten zien. Vervolgens zullen we snel omhoog crossen naar Gargellen om daar (dorp 1400m) maximaal van de sneeuw te profiteren. Als de liften maar open blijven! 

ens1403NK

Dit ensemble is representatief voor de hoek tussen Die Tauplitz maar ook nog wel tot aan Zell am See Kaprun (zie meteo of alle cams). En je ziet dat de hoofdrun er extra zin in heeft vanochtend! In eerdere runs was er heel weinig over van de dump zondag. Nu denk ik dat die 20cm van het Oostenrijkse weerbericht echt haalbaar zijn. Ik schat de we hier in het dorp 5cm zien vallen en op de berg in het Montafon maximaal 15. Op het Kitzsteinhorn van Kaprun zullen droomcondities ontstaan en daar ben je dan ook nog een beetje beschermd als het kwik maandag 5 tot 10 graden omhoog schiet. 21 maart zien we dan weer een temperatuurdip met neerslag. En daarna doet de hoofdrun weer “raar” (lees veel te warm). Pak je nu bijvoorbeeld de blauwe controlerun dan zie je gewoon nog veel perspectief voor een serie van dumps en dumpjes.

storm1603 

Hier nog een vette kart van de wind op 1500m zondag. Dat begint al in de nacht op zondag en gaat tot in de nacht op maandag door. Je zal daar in je vakantiehuisje tussen Oostenrijk en Tsjechië in het Boheemse Woud zitten zeg!

ensFra1403

In het ensemble voor de Franse Alpen zien we zelfs in de huidige hoofdrun neergaande temperaturen en mooie dumps vanaf de 20e of 21e. 

2403gradient

Hier zie je waar het grote contrast in de huidige hoofdrun vandaag komt en ook waarom het voor het oostelijk Alpengebied nog wel kan verkeren. Zeker is dat koude en zeer warme luchtsoorten op elkaar gaan treffen in de Alpenregio. En dan krijg je weer yin en yang en wordt het allemaal erg onvoorspelbaar. Ik denk dat je vast kunt houden dat de Franse Alpen en de Pyreneeën sowieso goed zitten en dat het voor de rest duimen wordt.

ensZK1403

Het ensemble voor de zuidkant laat ook nog eens zien hoe onvoorspelbaar alles is vanaf de 20e. Zie eens zo’n rode piek op de 21e en 22e. Dat betekent dus dat er een kansje is van 5% dat de botsing van luchtsoorten midden aan de zuidkant voor een “wolkbreuk” in enige vorm gaan zorgen. En dan verandert op alle andere plekken ook alles weer natuurlijk.

2103schering

Interessant in het Europese model is de sneeuw voor Hamburg op 21 maart ’s middags! Diezelfde sneeuw is eerder ook voor Nederland berekend en dat kan op die termijn altijd nog uitkomen.

kou2203

Wat er aan de hand is dat bij de nadering van de luchtsoorten al heel ver in het noorden een eerste botsing ontstaat. Zeker goed voor natte sneeuw en wie weet in de Wintersport Arena Sauerland (zie meteo of alle cams) zelfs droge sneeuw. Op dit moment is daar nog 1 piste en nog 1 lift open. Als het zo slecht komt voor dit mooie skigebied dat moet volgend jaar wel een droomseizoen worden niet? 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

32 reacties

Gesloten voor reacties.