Dat de bovenlucht nog steeds koud is bewees deze prachtige cumulus die opsteeg uit Champéry tegen het decor van de Dents du Midi met vast wel stijgsnelheden van rond de 20m/s. Maar er kwam geen sneeuw meer uit vandaag! Dat zou donderdag wel weer eens anders kunnen zijn waarbij ik eerlijk zeg dat het het beneden in het dorp zal regenen. Hoe mooi deze dump geweest is, is voor mij duidelijk als ik de platen van Eric uit Brixen er naast leg en dan ook nog berichten van de zuidkant lees à la:

Sjors
Vlieg vanmiddag terug uit Milaan. 9 dagen zon en warmte gehad van de 11. Zeer goede omstandigheden, ondanks de warmte t/m vrijdag. Zaterdagmiddag begon het flink te regenen, die s’avonds om 9 uur over ging in harde, fijne sneeuw. Dit duurde de hele zondag met een totale hoeveelheid van zo’n 40 cm vers erbij in Madonna. Gisteren, onder een strak blauwe lucht nog een dagje in Piani di Bobbio (boven het Como meer ( 1350-2000m) en een verse laag van 50 cm. Gewoon TOP! Beneden palmbomen en volle terrassen aan de waterkant, met de besneeuwde bergen op niet meer dan 10 km afstand. Al met al een top seizoen. Blijkbaar op de goede momenten op de goede plekken.

Nou dat laatste geld zeker voor mij. Hoeveel mazzel kun je hebben. Ik werk me het hele seizoen suf en doe of short-ski’s met vele uren werk of een week met het gezin met dito drukte. Nu eens bijna een hele week in mijn uppie en dan dit! Nu ja in mijn uppie is een groot woord: ik ben hier met ruim 240 journalisten van over de hele wereld die samen de SCIJ vormen: de Ski Club International des Journalistes. In de categorie 45+ ben ik derde geworden op de reuzenslalom vandaag achter een Bulgaar en een Zwitser. Dit terzijde. 

brixen2503

Nu snel naar de platen van Eric uit Brixen. Hij knijpt natuurlijk af en toe in zijn arm om het te geloven net als ik dat hier in de PdS doe!

brixen2503b

Nog eentje.

brixen2503c

En de laatste. Bizztravel heeft trouwens nog volop last-minutes naar Oostenrijk. Zie hierrr.

ErwinMancheStJeand

En deze is van Edwin Manche uit St. Jean d’Arves e-upload met de Sneeuwhoogte App van Bizztravel. Zoals je weet heeft Bizztravel in de hele Maurienne zeer veel accommodatie. Op dit moment zijn er diverse last-minutes van een hele week wintersport voor minder dan 100 euro inclusief skipas.

westAlpen2503

Wat zien we in de modellen? Ik hou het even op de GFS06u vanavond… in de Franse Alpen en West-Zwitserland en ook aan de Italiaanse kant in het Valle d’Aosta komt Retour de l’Est sneeuw. Vooral donderdag lijkt er zeker aardig wat neerslag te komen. Sneeuwgrens gaat daarop naar 1200m en dat betekent hier in het dal of hele natte sneeuw of regen. De 29e als ook Sneeuwkoorts.com in Les Deux Alpes begint is het begin van een zonnige warme fase met natuurlijk koude nachten. Heerlijk dus. Het event stond vandaag samen met alle andere grote seizoensafsluitende skiweken op telegraaf.nl. Zie hierrr. Het schitterende weer zou aan kunnen houden tot het einde van Sneeuwkoorts. Daarna komt veel neerslag bij een van 1900 minimaal naar 1300m dalende sneeuwgrens. Of en wanneer de grote klap komt is in het ensemble niet te zien. De ensemblegemiddelde neerslag ligt een stukkie boven 0 en dat zie je niet vaak omdat een piek/20 meestal toch dicht op de nullijn ligt.

ensoost2503

In Oostenrijk zien we dezelfde boog gespannen worden. Geleidelijke opwarming. En dan een duikeling van temperatuur waarbij vroeg of laat ook weer veel sneeuw gaat vallen. Als we de hoofdrun mogen geloven kan de sneeuwgrens hier weer onder de 1000m gaan zakken. Ons tripje naar Königsleiten (zie rechter kolom) lijkt heel mooi en zacht te beginnen en komt dan net wel of net niet al in de nieuwe neerslag. Van mij hoeft het niet want het begint met een sneeuwgrens van ruim boven 1500m. Dan zie je het ook daar regenen. Nee, laat de zon schijnen tot en met 4 april. En ga dus nog mee naar de Zillertal Arena!

wierdo

Toegift: vandaag gezien in de Portes du Soleil.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.