Hier de finish van de NK skimo. Wat is dat nu weer? Het is de afkorting “ski mountaineering”. Een sport dus die draait om snel een berg oplopen in een goede techniek en dan wel of niet ook afdalen. Eerst even een blik op het weer, dan nog war meer hierover. Het sneeuwt dus aan de Oostenrijkse noordkant. Mooi ook. Sneeuwgrens? Gaan ze zo kijken.

Hier de live sneeuwval van de finish area. Op de hoogte van Sunny Mountain dus dikke droge sneeuw. Ook hier beneden in het dorp op 1180m.

Maar de sneeuwgrens wordt dus berekend op 870m en dat is net 20 meter hoger dan mijn woonplek verder naar het oosten in Tirol …

En ja hoor. Niets over van de mooie plaatjes van gisterochtend. En als we de berekening hierboven verder volgen wordt het ook niet meer kouder en hebben we gewoon het voorjaar weer terug na de regen….

Hier dan de grafiek voor de omgeving en de hoogte van Kappl. Vandaag sneeuw. Morgen sneeuwgrens omhoog. Dan twee mooie maar zeer warme dagen voor het NK Freeride. Lawinegevaar enkel in de namiddag. Kunnen ze de events altijd nog naar eerder op de dag gooien maar dan heb je natuurlijk nog lastige sneeuwkorsten. Het wordt technisch lastig skiën en dat ligt me wel….

Maar vandaag dus eerst het NK Skimo. Zie voor wat deze sport is bovenstaande video. Juist dit jaar is voor het eerst een WK georganiseerd. En dus ok een NK. De winnaar wordt officieel Nederlands Kampioen. We zien de volgende deelnemers:

De laatste naam op de lijst ken ik goed. Dat is Alke van Hotel Esprit Montagne in La Chappele d’Abondance in de Portes du Soleil. Die is heel veel onderweg op toerski’s. Dus zal geduchte concurrentie bieden. Cq ik ben kansloos tegen hem. Want ik heb niet getraind. Eergisteren voor het eerst deze winter een paar honderdhoogtemeters gepakt op een pad dat vergelijkbaar stijl is met het NK hier in Kappl. Er hoeft niet afgedaald te worden. Hoop dat dat er komende jaren wel bij komt. Omhoog. Vellen af. Omlaag knallen en weer naar boven. Mooie ontwikkelingen. Eens kijken of een podiumplaats mogelijk is. Ik ga uit van niet. Daarvoor te weinig in hoge hartslagzone getraind. We’ll see. Enorm veel zin in!

PS Wist je dat Nederlandse walvisvaarders al in de 18e eeuw ijsvrije zee aantroffen rond de Noordpool? En dat Prins Charles gezegd heeft dat hij wenst dat de mensheid wordt getroffen door een killervirus? En dan de Washington Post heeft gesuggereerd dat Corona bij machte is het klimaat te redden doordat het onze economie platlegt?

 

 

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.