Ongeveer de tiende keer in mijn leven in Loser maar de eerste keer in een lodge van Hagan Lodge. Helemaal gezellig deze ruime woningen. Apart bericht volgt spoedig. Nu weinig tijd omdat ik over twee uurtjes aan de start sta van de Loser Freeride. Maar de weerkaarten zijn interessant en dus die eerst nog even.

Schitterend weer in de Alpen op dit moment. Op naar de temperatuurpiek morgen. Medio februari doet de zon dan ook al een flinke duit in het zakje. Maar dan komt de volgende depressie al weer langs… Schotland krijgt eerst de volle laag en dan gaat het al los net over de oostgrens… maar de Ardennen doen volop mee. Ook op zeeniveau nog wel wat natte sneeuw. In de Alpen dan woensdag sneeuw aan de noordkant.

Hier de berekening voor Loser. Waarbij de wind aan het einde de meest verrassende factor is. Waar komt dat vandaan?

Ahhh ok. voor een breed warmtefront uit jaagt de wind om de Karpaten heen naar de Zwarte Zee. En de oostelijke skigebieden en het hooggebergte pikken dat windveld nog even mee. De Franse Alpen hebben dan allang weer grand beau!

Ensemble noordkant Alpen

Op dit moment doet het ensemble voor de noordkant denken aan het weer wat je eigenlijk aan de zuidkant verwacht: aanhoudend zacht en zonnig en dan af en toe een dagje koud met sneeuw. Mij hoor je er niet over klagen. Wel is het gewoon een totaal ander seizoen dan het vorige. Wat een sneeuw toen…. en hoe voorjaarsachtig nu aldoor.

Hier in het oosten zien we in Loser op 850m toch gewoon een dik pak sneeuw. Schneeloch. Landklimaat. Goede keus Ralf en dank voor de aanmoediging!

Ensemble Nederland

In de Lage Landen gaan we al wennen aan ensembles die rond 10ºC bivakkeren en zie je al een koudegolf als het naar 5ºC gaat. Wat een flutwinter.

Ensemble Noorwegen

Maar niet in Noorwegen. Wat een gigantische bak sneeuw daar zeg. We praten over Fjord Norway. In de buurt van de immense Sognefjord. En wat een temperatuurverloop op 834m. Dit is echt sicko. Als het niet hoogseizoen was en ik de skischool niet beloofd had beschikbaar te zijn …. Wie van jullie is wel flexibel en stapt op vliegtuig naar Bergen?

Hierboven zie je me een suf bochtje draaien in Filzmoos op de blauwe piste. Helaas geen tijd of mogelijkheid gevonden te trainen op jumps offpiste. Maar mijn waanzinnig sterke HEAD A-Star poederbakken wel veel aan gehad om klaar te zijn voor de amateurwedstrijd. Als ik straks een paar jumps drop dan zijn dan mijn eerste van het seizoen… Normaal heb ik trouwens op de piste liever mijn mooi getailleerde HEAD Cyclic 115 aan als ik al een dagje poederbak wil skiën. Maar dat terzijde …


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.