Wat een schitterende plek op aarde: de Weissensee. En dan ook nog gehuisvest zijn bij de familie Jank die hier synoniem staat voor ijsdikte en ijskwaliteit. Lees nog eens mijn interview met Norbert Jank van enkele jaren geleden.

Ook leuk om de scene uit The Living Daylights nog eens terug te zien als Timothy Dalton met een blonde schone een rondje gaat rijden op het meer. Het is echt langs deze weg dat Nederlandse natuurijsschaatsers deze parel hebben ontdekt.

Maar is het alsnog denkbaar dat we in Nederland op de schaats komen? De laatste pluim van het Europese model is best wel hoopvol. Als je dan even over het hoofd ziet dat we eerst naar de dubbele cijfers gaan.

Ook met het Amerikaanse model gaan we naar de dubbele cijfers en ook daar zien we een glijvlucht daarna. Maar zeker geen hoop op natuurijs in het Amerikaanse model. Wels steeds die aanhoudende kansen op sneeuwflatsen. Te beginnen 28 januari en dat is morgen. Als ik mijn 200km ga proberen te voltooien… en het ook hier gaat sneeuwen helaas.

Wel zien we Siberië beestachtig koud zijn en blijven…. (zie hier en hier). Dat moet toch ook onze kant op kunnen komen. Eigenlijk neig ik naar een boude voorspellinging nu voor medio februari! OK gaan we dan: nog voor de maand februari om is komen we in Nederland op de schaats. Of beter gezegd jullie want ik heb geen trip gepland. Skischool beloofd er het hele hoogseizoen te zijn.

Hier dan de frontpassage vanaf vandaag. Het gaat aanhoudend sneeuwen vooral aan de noordkant maar helaas blijft de Weissensee zeker niet buiten schot. Het is eigenlijk te hopen dat de start van de toertocht vervroegd wordt naar 6 uur. Maar ook in de nacht op morgen komt er al lichte neerslag langs. Als de ijskwaliteit maar goed blijft…. echt liever geen tijdelijke regen bijvoorbeeld op het ijs! Mooie stuwing aan de noordkant verder. Dat heeft Jorne gisteren al uitgebreid beschreven. Doe nog je voordeel met zijn analyse.

Het Europese model eindigt ook vanochtend avontuurlijk. Dat wil zeggen echt veel beter dan de avondrun gisteren want er is eigenlijk een Arctische uitbraak aan het einde.

Korte metten met de dubbele cijfers.

En het Amerikaanse model zit op +240 uur exact gelijk met het Europese model. Altijd bijzonder dergelijke eensgezindheid.

En op de valreep van het moment dat ik met m’n vriendin de pistes van de Weissensee ga verkennen is ook de nieuwe pluim van het Europese model binnen. We hebben hier de bevestiging. Al in de tweede week van februari zouden we heel ander weer kunnen hebben. Minimaal weer Wim Hof en mogelijk meer!

Laters!!

Categorieën: Natuurijs

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

58 reacties

Gesloten voor reacties.