Wat een schitterende plek op aarde: de Weissensee. En dan ook nog gehuisvest zijn bij de familie Jank die hier synoniem staat voor ijsdikte en ijskwaliteit. Lees nog eens mijn interview met Norbert Jank van enkele jaren geleden.

Ook leuk om de scene uit The Living Daylights nog eens terug te zien als Timothy Dalton met een blonde schone een rondje gaat rijden op het meer. Het is echt langs deze weg dat Nederlandse natuurijsschaatsers deze parel hebben ontdekt.

Maar is het alsnog denkbaar dat we in Nederland op de schaats komen? De laatste pluim van het Europese model is best wel hoopvol. Als je dan even over het hoofd ziet dat we eerst naar de dubbele cijfers gaan.

Ook met het Amerikaanse model gaan we naar de dubbele cijfers en ook daar zien we een glijvlucht daarna. Maar zeker geen hoop op natuurijs in het Amerikaanse model. Wels steeds die aanhoudende kansen op sneeuwflatsen. Te beginnen 28 januari en dat is morgen. Als ik mijn 200km ga proberen te voltooien… en het ook hier gaat sneeuwen helaas.

Wel zien we Siberië beestachtig koud zijn en blijven…. (zie hier en hier). Dat moet toch ook onze kant op kunnen komen. Eigenlijk neig ik naar een boude voorspellinging nu voor medio februari! OK gaan we dan: nog voor de maand februari om is komen we in Nederland op de schaats. Of beter gezegd jullie want ik heb geen trip gepland. Skischool beloofd er het hele hoogseizoen te zijn.

Hier dan de frontpassage vanaf vandaag. Het gaat aanhoudend sneeuwen vooral aan de noordkant maar helaas blijft de Weissensee zeker niet buiten schot. Het is eigenlijk te hopen dat de start van de toertocht vervroegd wordt naar 6 uur. Maar ook in de nacht op morgen komt er al lichte neerslag langs. Als de ijskwaliteit maar goed blijft…. echt liever geen tijdelijke regen bijvoorbeeld op het ijs! Mooie stuwing aan de noordkant verder. Dat heeft Jorne gisteren al uitgebreid beschreven. Doe nog je voordeel met zijn analyse.

Het Europese model eindigt ook vanochtend avontuurlijk. Dat wil zeggen echt veel beter dan de avondrun gisteren want er is eigenlijk een Arctische uitbraak aan het einde.

Korte metten met de dubbele cijfers.

En het Amerikaanse model zit op +240 uur exact gelijk met het Europese model. Altijd bijzonder dergelijke eensgezindheid.

En op de valreep van het moment dat ik met m’n vriendin de pistes van de Weissensee ga verkennen is ook de nieuwe pluim van het Europese model binnen. We hebben hier de bevestiging. Al in de tweede week van februari zouden we heel ander weer kunnen hebben. Minimaal weer Wim Hof en mogelijk meer!

Laters!!

Categorieën: Natuurijs

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

58 reacties

Gesloten voor reacties.