Helaas is onze Koning terug gekomen uit Griekenland want anders hadden wij allemaal een prachtig excuus gehad om een paar dagen te gaan wandelen in de Alpen. Vanuit een winterse situatie met hele mooie sneeuw al vanaf 1500m warmt het de komende dagen flink op bij een schitterende herfstzon. In Zell am See Kaprun bijvoorbeeld van 10ºC vandaag naar 16ºC aanstaande donderdag.

Over mooie sneeuw gesproken. Deze Duitse skivlogger met vele volgers lust pap van de heerlijke sneeuw op het Kitzsteinhorn. Geniet van zijn video. Dus het hoeft niet eens wandelen te zijn als je toch in de auto stapt zo direct.

Naar het zuiden kijkend zien we wolken tegen de hoofdkam kleven. Dat is het begin van de nu aanzwellende warme golf, niet te verwarren met een warmtegolf.

Hier zie je de hogere bewolking vanochtend op de kaart. Helaas doen de Lage Landen niet me met het mooie weer. Wij hangen net onder het front en krijgen vanaf dinsdagavond tientallen millimeters regen te verwerken.

Hier de kaart komende dinsdag nog voor de regen uit. Noorwegen krijgt veel sneeuw. Dat gaan we in het nieuws terug zien. Want een depressie met de kern bij Nova Zembla duwt arctische kou recht tegen de zuidelijke stroming in. Een bijzondere situatie! Vanaf 1000m vriest het trouwens al aanhoudend tot het gaatje over twee weken in de Amerikaanse berekening voor het Noorse gebergte.

Hoe anders in de Alpen op 1000m. Daar geen sneeuw meer te bekennen ook als het na de huidige mooie dagen weer koeler en bewolkter wordt.

Hier de 20ºC die Nederland kan gaan halen woensdag samen met een bak regen. Verder niet veel bijzonders te zien. Beetje uitkijken naar herfststormen. Dat is mijn tip voor de weermodellenspeurders.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.