Sinds ik in Oostenrijk woon ben ik hecht bevriend geraakt met Günther Aigner, de man achter het platform Zukunft Skisport. Hij woont in Kitzbühel en daarmee is hij niet alleen een vriend maar ook een goede “buur”. Regelmatig gaan we een hapje eten en praten we elkaar bij over sneeuw en klimaat en de toekomst van onze mooie sport. Hij was vandaag even in de Weisssee Gletscherwelt en zo stond ik vor het eerst met hem op de ski.

En op wat voor een ski ik sta. Günther heeft me die Fischer toerski cadeau gedaan in ruil voor mijn schrijven van Nederlandse ondertitels onder zijn fantastische toespraak in Lech am Arlberg. En hij had de ski weer ooit gekocht van Axel Naglich die door het skimerk gesponsord is. Mijn toerski’s zijn dus van Axel Naglich hoorde ik vandaag…. werd ik ff stil van.

Günther onderhoud hier in het gebied twee autonome sneeuwmeetstations. Die moet hij na elke grote sneeuwval handmatig uitmeten en dan leeg laten lopen en weer bijvullen met anti-vries. De sneeuw valt namelijk via een trechter in de anti-vries en ontdooit meteen. De twee stations maken deel uit van het dekkende systeem van het Salzburgerland. Al heel lang wordt gemeten. Günther krijgt er ene onkostenvergoeding voor. Dit is hobby. Voor zijn werk maakt hij gebruik van data van veel meer weerstations natuurlijk.

Onlangs publiceerde hij een grote nieuwe studie naar de winters in Tirol sinds 1895. Wederom: geen trend in de winter. Wel een grote opwarming van de zomers sinds 1975. Günther en ik intensiveren onze samenwerking geleidelijk aan. Geen haast. Als freelancer moet je vooral je eigen ding doen. Met samenwerken en omzet delen moet je altijd voorzichtig zijn.

Wat zien we vanavond in de weermodellen? Het Europese model is nog net niet moedeloos voor een laaglandwinter begin januari. Mensen: vergeet dat poolwervel gedoe een beetje. Het is allemaal los getrapt door één opmerkelijke samenkomst van een SSW in 2008 gevolgd door een ijzige periode 14 dagen later. Sindsdien is het een hype geworden terwijl er amper bewijs is dat er iets te halen is. Jorne en ik duiken in een stapel materiaal dat het KNMI ons heeft geleverd. Als we dat snappen komen we met een consistent verhaal over de stratosfeer. Vooralsnog is het een alternatieve vorm van koffiedik kijken. Dat blijkt wel weer.

Het Europees model eindigt kouder met een grappige variant op het polar low. Exact als het occlusiepunt van een depressie de Noorse kust bereikt en dus in contact komt met continentale kou gaat de boel draaien en komt er veel sneeuwpotentie. In dit geval nog niet voor de Lage Landen. De Alpen zouden weer wat meepikken.

Maar het Amerikaanse model heeft weer een behoorlijk droge tendens. Vanochtend gaven we al aan: de weermodellen spelen met onze emoties. Dan weer een dump in beeld. Dan weer droog.

Ondertussen heeft het regen-event wel alle westelijke rivieren van Duitsland gevuld. Dat is winst. Even pas op de plaats misschien met de modellen. Even genieten van het mooie weer in de Alpen en dan weer verder zien. Of nog eens Jorne’s analyse lezen. Die grote sneeuwdepressie kan nog steeds komen.

Afsluitend nog een paar dingen. Hierboven een eerste update van reageerder Artus uit Champéry cq. de Région Dents du Midi. Hij zit daar alle vakanties en gaat ons regelmatig updaten. Een eerste setje foto’s vandaag. Spoedig zijn ervaringen met de kerst die heel zacht is verlopen in het westelijk Alpengebied. Dan aandacht voor industriesneeuw in de Duitse stad Frankfurt. Onverwacht toch een Witte Kerst! En pik even mee dat De Telegraaf mijn vriend Marcel Crok heeft geïnterviewd over klimaat. “Politici bevangen door collectieve gekte”, luidt de titel van het artikel van Wierd Duk die een soort reddende engel vormt in een ten hemel schreiend armoedig en bevooroordeeld Nederlands journalistiek landschap.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

28 reacties

danisnow · 26 december 2018 op 22:37

Hoi Hajo, ik ga vrijdagavond vertrekken voor een week in Les Arc. Als ik de weerberichten van de afgelopen dagen bekijk en nu ook dit bericht lees begin ik echt te hopen dat ik een volle week kaiserwetter ga krijgen
Is dat waarschijnlijk ook zo?

Ilona van Dam · 26 december 2018 op 22:46

Geen helm Hajo? Oei oei oei!

Michel · 26 december 2018 op 22:48

“Het is allemaal los getrapt door één opmerkelijke samenkomst van een SSW in 2008 gevolgd door een ijzige periode 14 dagen later.”

Ik kan het mis hebben, maar volgens mij hadden we vorig jaar ook een SSW gevolgd door ijzige kou eind februari / begin maart.

Neemt niet weg dat iedere SSW weer een andere uitwerking kam hebben.

Ik kijk in ieder geval uit naar de uitwerking van deze SSW en hopelijk PolarVotex split. Hopelijk vallen de puzzelstukjes ook nu op zijn plaats!

  jeroenamsterdam · 26 december 2018 op 23:05

  Michel, eind februari en begin maart warmt de stratosfeer altijd op. Dan kan je het woordje ‘sudden’ wel weglaten.

   Michel · 26 december 2018 op 23:32

   De SSW was begin februari en het was wel degelijk een SSW. De uitwerking duurt doorgaans een paar weken. Daarnaast is het opwarmen van de stratosfeer wel iets anders dan een plotselinge opwarming

Henrik · 26 december 2018 op 22:49

Tja winterweer zit er in voorlopig in NL niet in helaas, de pluim in vrij kansloos wat mij betreft. En de SSW leidt idd niet per definitie tot winterweer, de kans is geloof in 1 op 7. Kans op noordelijke hogedruk en blokkades is groter maar dan moeten die uiteraard wel goed komen te liggen winter op onze postzegel hier.

De SSW is nu aan de gang maar het ziet er niet naar uit dat het gaat komen tot een split van de poolwervel. Dat valt dus tegen. Impact hiervan op ons weer zal dus ook niet veel zijn dus als daar onze hoop op os gevestigd wordt het een lastig verhaal.

Ik hoop dat we in de komende runs een serieuze trend gaan zien in de kaarten die dichterbij komt en die je terug gaat zien in een koud cluster in de pluim. En dat het niet blijft bij een paar losse flodders in meteofiction. Anders ben ik bang dat we de eerste helft van januari ook kunnen afschrijven qua winterweer.

Eric | · 26 december 2018 op 23:01

HAHAHAH het lijkt er wel op dat je het er om doet….. verteld het ook tegen je gast neem aub geen helm mee…dan kunnen namelijk die Nederlanders weer ff lekker reageren…… Ik lijk …. wel die altijd ook zo aan het zeuren is met skiën.

Vullen jullie de naam maar in over wie ik het heb…. Hij schijnt te kunnen scheppen maar ook weer weinig van gezien….toch kwam ik hem tegen in de lift en daar gaf hij toch een berg commentaar…. als jullie het echt willen horen en zien allemaal …klik dan maar op de link……

https://youtu.be/p07RJxxw2No

  Roy · 26 december 2018 op 23:36

  Haha ik snap wel dat je daar de tijd voor hebt die lift gaat ook maar 1 meter per seconde!! Wel fraai uitzicht achterom 🙂

Roy · 26 december 2018 op 23:45

As Promised: Het (voorlopig) laatste avondsnackje van Weerman Ronaldo voor wie het door de drukke Kerstdagen gemist heeft.

Beste WSWM volgers,

Na Leo en Frederic ben ook ik gestopt met het schrijven van weerberichten bij WSWM. Reeds een paar weken geleden heb ik het team al op de hoogte gesteld. Voordat er gespeculeert gaat worden: financiën hebben niet de grondslag tot mijn vertrek. De toekomtsvisie van WSWM en beleidsveranderingen die Hajo doorvoert bij WSWM hebben bij mij de doorslag gegeven. Er is veel gezegd en veel geschreven, soms zijn er harde woorden gevallen maar het is Hajo’s winkel en als je je niet meer kunt vereenzelvigen met het beleid (helemaal als het hobbymatig is en je niet afhankelijk bent van enige vorm van inkomsten) wordt het tijd om afscheid te nemen. Tevens staat mijn privéleven nogal op z’n kop sinds begin december waardoor alles, behalve mn directe familie, zo onbelangrijk voor mij zijn op dit moment.
5 jaar lang is WSWM een onderdeel van mijn leven geweest. Ik heb enorm veel plezier beleeft aan het schrijven voor deze geweldige communitie maar aan alles komt een eind. Als een hobby niet meer voelt als een hobby maar wordt ervaart als verplichting en stress, dan wordt het tijd om toedeloe te zeggen. Sommigen van jullie, veelal vaste reageerders heb ik al persoonlijk midddels een e-mail (check nog eens jullie mail adressen want bij sommigen kreeg in bouncers) op de hoogte gesteld.
Het is niet anders en wellicht kom ik nog een keer met een gastblog. Maar voor nu is het over. Hajo en Jorne zullen de kar trekken deze winter.
Ik wens jullie allemaal veel wintertenen toe en een enorm hoge energierekening.  Pas dan kunnen we de winter van 2018-2019 als geslaagd beschouwen.
Het gaat jullie goed!

Groet,
Ronaldo

  Hajo · 26 december 2018 op 23:52

  Ik heb met Ronaldo afgesproken dat er na de feestdagen een bericht komt over zijn vertrek. Maar prima om dit hier al te delen. Wswm heeft geen geheimen.

Hajo · 26 december 2018 op 23:49

Blijkbaar is niemand op de hoogte van het feit dat toerskiërs zelden of nooit een helm dragen. Veel te zwaar groot en zweterig om mee naar boven te nemen. En ik zit in die lift met Günther als laatste stukje van onze toer naar dat meetstation. Zien jullie bij hem en helm? Zie je ooit bij enige toerskier een helm? Draag je thuis op de fiets altijd een helm? Ik draag op de piste 90% van de tijd een helm en in wedstrijden altijd. PS wie van jullie skiet met backprotector? Als je voor helm pleit moet je ook backprotector in je behaal betrekken.

  Eric | · 26 december 2018 op 23:56

  Klopt volledig maar ik heb nooit tourskiers gezien die dan in een sleeplift zitten, die lopen toch altijd….lift, piste harder dan 40 = helm zeker een wswm 🙂

   Hajo · 27 december 2018 op 00:04

   De uitzondering bevestigt hier de regel.

Ronaldo · 26 december 2018 op 23:52

Hoi allemaal. In het vorige bericht van Jorne deze mededeling gedeeld: Beste WSWM volgers,

Na Leo en Frederic ben ook ik gestopt met het schrijven van weerberichten bij WSWM. Reeds een paar weken geleden heb ik het team al op de hoogte gesteld. Voordat er gespeculeert gaat worden: financiën hebben niet de grondslag tot mijn vertrek. De toekomtsvisie van WSWM en beleidsveranderingen die Hajo doorvoert bij WSWM hebben bij mij de doorslag gegeven. Er is veel gezegd en veel geschreven, soms zijn er harde woorden gevallen maar het is Hajo’s winkel en als je je niet meer kunt vereenzelvigen met het beleid (helemaal als het hobbymatig is en je niet afhankleijk bent van enige vorm van inkomsten) wordt het tijd om afscheid te nemen. Tevens staat mijn privéleven nogal op z’n kop sinds begin december waardoor alles, behalve mn directe familie, zo onbelangrijk voor mij zijn op dit moment.
5 jaar lang is WSWM een onderdeel van mijn leven geweest. Ik heb enorm veel plezier beleeft aan het schrijven voor deze geweldige communitie maar aan alles komt een eind. Als een hobby niet meer voelt als een hobby maar wordt ervaart als verplichting en stress, dan wordt het tijd om toedeloe te zeggen. Sommigen van jullie, veelal vaste reageerders heb ik al persoonlijk midddels een e-mail (check nog eens jullie mail adressen want bij sommigen kreeg in bouncers) op de hoogte gesteld.
Het is niet anders en wellicht kom ik nog een keer met een gastblog. Maar voor nu is het over. Hajo en Jorne zullen de kar trekken deze winter.
Ik wens jullie allemaal veel wintertenen toe en een enorm hoge energierekening. Pas dan kunnen we de winter van 2018-2019 als geslaagd beschouwen.
Het gaat jullie goed!

Groet,
Ronaldo ik mn naam weer langs zag komen. “

  Ronaldo · 26 december 2018 op 23:58

  Ok… een overkill is ook weer niet nodig. 🙂 Wilde mn statement gewoon ook ff delen onder dit bericht.

   Claus · 27 december 2018 op 01:17

   Ronaldo, ook jij gaat heel erg gemist worden, evenals Leo en Frédéric. Ook jij dank voor al je fijne berichten. En hoe ik ook begrip kan opbrengen voor de situatie waarin Hajo zich bevindt, en ik de inzet van de overgebleven mensen ook waardeer, ik vind het nu al een gemis en verarming hier op deze plek. Juist de verschillen maken het leuk en zwakken / vlakken een uitgesproken mening wat af over de hele breedte. Ronaldo, sterkte met hetgeen je aandacht vraagt.
   Voor jou en ook voor beide andere afzwaaiende weermannen groot waardering en respect van een trouw lezer en bezoeker. Het doet gewoon een beetje pijn om zoveel vertrouwds in enen te moeten missen in de aanloop naar en gedurende onze winter in de LL en onze geliefde jaarlijkse skivakantie. Het ga jullie goed.

   Roy · 27 december 2018 op 01:21

   haha ik had het al aangekondigd onder het bericht van Jorne dus is het waarschijnlijk net langs elkaar heen gegaan! Is niet erg. Nu gaat het in ieder geval niet stilletjes voorbij! 🙂

  Hajo · 27 december 2018 op 00:02

  Bedankt Ronaldo voor je inzet al die jaren en je bereidheid om het voor weinig te doen. Je hebt je fantastisch ontwikkeld op eigen kracht tot internationaal gerespecteerd expert op het gebied van tropische strormen. We hebben samen gelachen en gehuild. Je neemt een goede gevoelsmatige beslissing en je gaat zonder hard feelings. Dank daarvoor. En vooral spreek je als enige uit dat je mogelijk nog wel eens een gastblog schrijft. Die deur is voor iedereen open. Ook voor leo en frederic. Sterkte met alles en hoop je snel te zien.

   Hans · 27 december 2018 op 02:12

   Mooi gesproken!

Moes · 27 december 2018 op 02:41

Pfff, lees hier de laatste tijd meer afscheidsberichten dan weerberichten 🙁

  Hajo · 27 december 2018 op 06:24

  Ik meen me te herinneren dat je zelf ook afscheid had genomen.

   Hans · 27 december 2018 op 09:11

   Scherp! Hajo…………zo op de vroege ochtend.

   Jannes · 27 december 2018 op 09:46

   Haha of niet, maar een echt trol laat zich blijkbaar niet kennen 😉

Ab · 27 december 2018 op 05:47

Grote verschillen in de ochtend runs tussen GFS 00z en UKMO, ICON 00z runs.
Want al op 120u verschilt het al veel doordat bij GFS minder hogedruk activiteiten wordt berekend boven Groenland/IJsland en een sterkere depressie boven de oceaan vergeleken met ie andere 2 modellen. Daardoor geen goede WA bij GFS en wordt het hoog gauw platgewalst begin januari met dan een zuidwesten wind.
Anti-winters dus voor de LL.
Bij zowel UKMO als ICON daarentegen wel meer hogedruk activiteiten op die zelfde termijn met daar een stuk noordelijke gelegen hoog en de stroming dan noord wordt op 144h vooruit met aanvoer van koude bovenluchten richting West Europa.
Bij ICON zelfs net genoeg WA om het hoog uit te laten breiden richting Scandinavië op 180h vooruit begin januari.
Nee grote verschillen zo op midden lange termijn.
Tot gauw weer wintervrienden 😉

  Hajo · 27 december 2018 op 06:25

  Dank Ab! Neem ik zo mee in weerbericht.

Ab · 27 december 2018 op 07:47

EC 00z run erg koud t/m 192h vooruit gezien het hoog noordelijk komt te liggen en de eerdere WA wel lukt op 120u vooruit vergeleken met GFS.
Nee grote verschillen zo tussen de weermodellen onderling en dan de oper runs

paco37 · 27 december 2018 op 08:03

Ab,

Thnx voor altijd je berichten omtrent L.L.
Kijk altijd uit naar je Realistische onderbouwing.top!!
Ronaldo thnx voor je mooie berichten en hoop je af en toe nog eens te lezen hier.
Vooral voor nu veel sterke met gezin en familie.
Leo top dat je af en toe reageert!
Hajo en Jorne thnx voor jullie tijd en kennis, ga zo door en met misschien een beetje winter in januari een fantastische site om te volgen.

Groeten,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *