Sinds ik in Oostenrijk woon ben ik hecht bevriend geraakt met Günther Aigner, de man achter het platform Zukunft Skisport. Hij woont in Kitzbühel en daarmee is hij niet alleen een vriend maar ook een goede “buur”. Regelmatig gaan we een hapje eten en praten we elkaar bij over sneeuw en klimaat en de toekomst van onze mooie sport. Hij was vandaag even in de Weisssee Gletscherwelt en zo stond ik vor het eerst met hem op de ski.

En op wat voor een ski ik sta. Günther heeft me die Fischer toerski cadeau gedaan in ruil voor mijn schrijven van Nederlandse ondertitels onder zijn fantastische toespraak in Lech am Arlberg. En hij had de ski weer ooit gekocht van Axel Naglich die door het skimerk gesponsord is. Mijn toerski’s zijn dus van Axel Naglich hoorde ik vandaag…. werd ik ff stil van.

Günther onderhoud hier in het gebied twee autonome sneeuwmeetstations. Die moet hij na elke grote sneeuwval handmatig uitmeten en dan leeg laten lopen en weer bijvullen met anti-vries. De sneeuw valt namelijk via een trechter in de anti-vries en ontdooit meteen. De twee stations maken deel uit van het dekkende systeem van het Salzburgerland. Al heel lang wordt gemeten. Günther krijgt er ene onkostenvergoeding voor. Dit is hobby. Voor zijn werk maakt hij gebruik van data van veel meer weerstations natuurlijk.

Onlangs publiceerde hij een grote nieuwe studie naar de winters in Tirol sinds 1895. Wederom: geen trend in de winter. Wel een grote opwarming van de zomers sinds 1975. Günther en ik intensiveren onze samenwerking geleidelijk aan. Geen haast. Als freelancer moet je vooral je eigen ding doen. Met samenwerken en omzet delen moet je altijd voorzichtig zijn.

Wat zien we vanavond in de weermodellen? Het Europese model is nog net niet moedeloos voor een laaglandwinter begin januari. Mensen: vergeet dat poolwervel gedoe een beetje. Het is allemaal los getrapt door één opmerkelijke samenkomst van een SSW in 2008 gevolgd door een ijzige periode 14 dagen later. Sindsdien is het een hype geworden terwijl er amper bewijs is dat er iets te halen is. Jorne en ik duiken in een stapel materiaal dat het KNMI ons heeft geleverd. Als we dat snappen komen we met een consistent verhaal over de stratosfeer. Vooralsnog is het een alternatieve vorm van koffiedik kijken. Dat blijkt wel weer.

Het Europees model eindigt kouder met een grappige variant op het polar low. Exact als het occlusiepunt van een depressie de Noorse kust bereikt en dus in contact komt met continentale kou gaat de boel draaien en komt er veel sneeuwpotentie. In dit geval nog niet voor de Lage Landen. De Alpen zouden weer wat meepikken.

Maar het Amerikaanse model heeft weer een behoorlijk droge tendens. Vanochtend gaven we al aan: de weermodellen spelen met onze emoties. Dan weer een dump in beeld. Dan weer droog.

Ondertussen heeft het regen-event wel alle westelijke rivieren van Duitsland gevuld. Dat is winst. Even pas op de plaats misschien met de modellen. Even genieten van het mooie weer in de Alpen en dan weer verder zien. Of nog eens Jorne’s analyse lezen. Die grote sneeuwdepressie kan nog steeds komen.

Afsluitend nog een paar dingen. Hierboven een eerste update van reageerder Artus uit Champéry cq. de Région Dents du Midi. Hij zit daar alle vakanties en gaat ons regelmatig updaten. Een eerste setje foto’s vandaag. Spoedig zijn ervaringen met de kerst die heel zacht is verlopen in het westelijk Alpengebied. Dan aandacht voor industriesneeuw in de Duitse stad Frankfurt. Onverwacht toch een Witte Kerst! En pik even mee dat De Telegraaf mijn vriend Marcel Crok heeft geïnterviewd over klimaat. “Politici bevangen door collectieve gekte”, luidt de titel van het artikel van Wierd Duk die een soort reddende engel vormt in een ten hemel schreiend armoedig en bevooroordeeld Nederlands journalistiek landschap.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

28 reacties

Gesloten voor reacties.