Is het toeval dat we met het Congres Climat Météo Montagne exact in het restaurant het laatste diner samen hebben waar ik twee jaar terug met een clubje freeriders belandde toen we eens met de half Nederlandse freeride kampioen Kevin Guri mochten skiën. Het restaurant Le Chalet des Neiges is namelijk van zijn vader Oliver.

Brings back memories. Zijn vader vertelt me net dat Kevin ook fanatiek is gaan paragliden zoals je ook op zijn Facebook pagina kunt zien.

Een deel van de groep van Franse meteorologen is met pistenbully’s de berg op gegaan.

Ik ging voor een nog exclusievere VIP experience. En je gelooft het niet maar ik heb echt per toeval in een suffe online prijsvraag dat plekje op eitje nr 43 gewonnen. Ik dacht voor ee jaar maar ze halen het nooit meer weg. Nou hopen maar dat Les Menuires dan ook partner blijft.

Bovenaan zag je het al: het is wassende maan. Je kijkt je ogen uit op foto-webcam.eu. Rond Kleinwalsertal bovenstaande fraaie plaat.

Aangezien ik dus met mijn laptop de berg op gegaan ben en ik net een geanimeerd gesprek met Evelyne Dheliat, de bekendste weervrouw van Frankrijk, bruut heb afgebroken…. om jullie dit weerbericht te brengen…. hou ik het kort…

Natuurlijk een klimaatalarmiste… ik hoorde haar al over changement de climat. Het maakt haar beroep zo sexy. Ik dacht ik zoek ff een video. En ja hoor: een weerbericht voor 2050 heeft ze gedaan speciaal rond een klimaatconferentie. Hadden ze dat in Nederland niet ook gedaan? Maar ik ben er al best goed in me in te houden en gewoon vriendelijk te glimlachen. Op het congres is ook de organisatie Protect Our Winters met een hippe waarschijnlijk full time betaalde voorzitten van de Franse sectie. Ik zeg maar niets behalve even George Carlin met jullie te delen…

Hij is gewoon geniaal die man en helaas al dood. Je moet het ook met humor nemen allemaal. POW (de afkorting verraad dat de organisatie is opgericht door enkele skibums die – net als ik haha – iets zochten om aan de ene kant een serieus bestaan op te bouwen en aan de andere kant toch stiekem skibum te blijven. POW ga ik nog wel eens bellen of spreken als we dieper in de Nieuwe Kleine IJstijd zitten. How are you doing in Pompei today? Nou snel door naar de kansen op sneeuw in de Lage Landen…

De nieuwe berekening van het Europese model maakt het voor de nacht op zondag zeer fraai. Een zuiver sneeuwbandje nu zonder regen erachter. En in die berekening komt de regen pas 24 uur later en heb je dus misschien een witte dag ruim voor kerst in heel de Lage Landen! We gaan het zien samen.

Het einde van het Amerikaanse model laat zien dat nog steeds lokaal sneeuw tijdens kerst mogelijk is. En ook dat de Alpen wel bediend blijven hoor. Nu nog even die mooie dagen maar dan komt de sneeuw terug…

Kijk maar in het ensemble voor Vorarlberg. Kleinwalsertal en Montafon zitten echt wel gebakken alleen zou rond het reisweekeinde wel wat regen in de dalen kunnen zijn. Dan moet je dus weer op de Arlberg wezen. Maar die opwarming stabiliseert ook en dat is positief voor de afname van het lawinegevaar. Het is eind goed al goed in die kerstweek…. op de Zeikertjes na … misschien een leuke naam als tegenhanger van de koude Pietertjes…. een Zeiketje is dan een lijntje in het ensemble dat ons alsnog een verregende kerst tot op de middelhoge pistes zou kunnen bezorgen. Die lijntjes zijn er vaak. Daar is het ensemble ook voor bedoeld. Als er en lijntje is, is het minimaal theoretisch mogelijk dat het ook gebeurt. Hoe je met die kleine kans omgaat moet ieder maar zelf bepalen.

Bovenstaande foto sluit mooi aan bij een fraaie reactie die ik onlangs las…. het was de reactie van Pepijn die hij gisteren schreef:

Al jaren volg ik jullie, de weermannen en vrouwen. En natuurlijk ook de aanvullende reacties, de prachtige updates en de kritische noten. Nog nooit heb ik een reactie geplaatst, ik heb geen verstand van de weerkaarten en de diverse modellen.
Toch heeft mij de opmerking van Hajo getriggert om te reageren. Het leven “in het nu” , de kans pakken om de genieten. Ik ben in de gelukkige mogelijkheid om de kansen te pakken wanneer dit uitkomt. Dus morgenmiddag vertrekken wij naar Kirchberg om 2 dagen vol te genieten van als dat moois in de bergen! Maandag zit ik dan weer met een grote glimlach achter mijn bureau!
Ik hoop dat jullie allemaal een mooi seizoen tegemoet mogen gaan, geniet wanneer het kan.

Nou ik vind het echt geweldig Pepijn dat jij nu waarschijnlijk net in Kirchberg aangekomen bent en dat je die kans gewoon pakt. Jammer dat ik niet in de buurt ben anders was ik zeker voor een drankje langsgekomen of omgekeerd. Nou ik ga me weer in het gezelschap begeven. Vanaf 2 januari nooit meer de situatie dat het onder zulke tijdsdruk moet: dan zijn ofwel ik ofwel Jorne steeds beschikbaar. En wie weet zijn er nog wel volgers die ook eens een gokje willen wagen? Gewoon even melden dan kun je aan de bak!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

31 reacties

Gesloten voor reacties.