Onze Vlaamse gymnasiast Artus is terug in zijn geliefde Champéry en de omliggende Région Dents du Midi. Op deze foto’s zie je ze in volle glorie en ik zeg eerlijk dat ik deze kam ook erg mis en dat ik er tenminste komende zomer hoop te zijn voor een mooie mountainbike-week met mijn vriendin die ik nota bene in Champéry heb leren kennen in februari 2018. Artus doet een hele week verslag van wat hij ziet en vooral ook van het weer. En wat een saaie week heeft hij getroffen zeg…

Staat meteorologisch echt helemaal niets op het programma in Champéry. Bah. Hele week met een flauw zonnetje bij lichte vorst en geen sneeuw of wind of wilde temperatuurschommelingen te bekennen. Grapje natuurlijk. Artus krijgt het totaal voor zijn kiezen. Onder het motto: “Willen jullie de totale sneeuwval?” tellen we zo 130cm sneeuw voor de hogere pistes erbij. Hoe ziet dat eruit in het ensemble van het Amerikaanse model dat in Bergfex niet eens wordt meegewogen….

Kijk eens hoe de temperatuur op 5km hoogte onderuit gaat bij het eerste sneeuwbommetje overmorgen. Ja daarna het warmtefront met de problematische 28 februari. Vervolgens toch de hele eerste week van maart mooie lage temperaturen en méér sneeuw. Ja en in de tweede week van maart zien we nu de hoofdrun de verkeerde kant op opveren, maar wie dan zorgt wie dan leeft.

Kijk ik bij mij thuis in Hopfgarten is het allemaal veel minder helaas. heeft er veel dikker opgestaan de afgelopen dagen. Woensdag en donderdag even wit tot in het dal een Hollands laagje poedersuiker wat vrijdag alweer verdwijnt en dan vanaf maandag weer mooi koud voor perfecte pistes. Vandaag en morgen nog “rampdagen” op de pistes met enorme hopen papsneeuw al vanaf de vroege ochtend. Dan toch een hele mooie fase qua pistes op komst…. er ligt namelijk ruim voldoende sneeuw en als dat weer mooi aanvriest heb je toch uitstekende omstandigheden. En het hoogseizoen loopt dan op zijn einde zodat de vorming van ijsplaten en bulten ook weer afneemt.

In het oosten in Die Tauplitz absoluut meer sneeuw. Boven toch een halve meter en in het dal uiteindelijk ook 10cm die wel even kan blijven liggen.

We moeten in het westen van Oostenrijk kijken om iets terug te zien van de echte dump die voor de deur staat: 85cm op de hogere pistes. En een 40cm in het dal. We hebben onze man op de camping in Wald am Arlberg om het met ons te gaan doelen en ook vriend Hans ter Braak in Kleinwalsertal om het allemaal te gaan volgen.

En dan hebben we altijd nog de fotowebcam op het Furkajoch. 3x raden welke van de drie schitterende kiekjes van vorige winter is…. fijne dag allemaal!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

36 reacties

Gesloten voor reacties.