Onze Vlaamse gymnasiast Artus is terug in zijn geliefde Champéry en de omliggende Région Dents du Midi. Op deze foto’s zie je ze in volle glorie en ik zeg eerlijk dat ik deze kam ook erg mis en dat ik er tenminste komende zomer hoop te zijn voor een mooie mountainbike-week met mijn vriendin die ik nota bene in Champéry heb leren kennen in februari 2018. Artus doet een hele week verslag van wat hij ziet en vooral ook van het weer. En wat een saaie week heeft hij getroffen zeg…

Staat meteorologisch echt helemaal niets op het programma in Champéry. Bah. Hele week met een flauw zonnetje bij lichte vorst en geen sneeuw of wind of wilde temperatuurschommelingen te bekennen. Grapje natuurlijk. Artus krijgt het totaal voor zijn kiezen. Onder het motto: “Willen jullie de totale sneeuwval?” tellen we zo 130cm sneeuw voor de hogere pistes erbij. Hoe ziet dat eruit in het ensemble van het Amerikaanse model dat in Bergfex niet eens wordt meegewogen….

Kijk eens hoe de temperatuur op 5km hoogte onderuit gaat bij het eerste sneeuwbommetje overmorgen. Ja daarna het warmtefront met de problematische 28 februari. Vervolgens toch de hele eerste week van maart mooie lage temperaturen en méér sneeuw. Ja en in de tweede week van maart zien we nu de hoofdrun de verkeerde kant op opveren, maar wie dan zorgt wie dan leeft.

Kijk ik bij mij thuis in Hopfgarten is het allemaal veel minder helaas. heeft er veel dikker opgestaan de afgelopen dagen. Woensdag en donderdag even wit tot in het dal een Hollands laagje poedersuiker wat vrijdag alweer verdwijnt en dan vanaf maandag weer mooi koud voor perfecte pistes. Vandaag en morgen nog “rampdagen” op de pistes met enorme hopen papsneeuw al vanaf de vroege ochtend. Dan toch een hele mooie fase qua pistes op komst…. er ligt namelijk ruim voldoende sneeuw en als dat weer mooi aanvriest heb je toch uitstekende omstandigheden. En het hoogseizoen loopt dan op zijn einde zodat de vorming van ijsplaten en bulten ook weer afneemt.

In het oosten in Die Tauplitz absoluut meer sneeuw. Boven toch een halve meter en in het dal uiteindelijk ook 10cm die wel even kan blijven liggen.

We moeten in het westen van Oostenrijk kijken om iets terug te zien van de echte dump die voor de deur staat: 85cm op de hogere pistes. En een 40cm in het dal. We hebben onze man op de camping in Wald am Arlberg om het met ons te gaan doelen en ook vriend Hans ter Braak in Kleinwalsertal om het allemaal te gaan volgen.

En dan hebben we altijd nog de fotowebcam op het Furkajoch. 3x raden welke van de drie schitterende kiekjes van vorige winter is…. fijne dag allemaal!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

36 reacties

Gesloten voor reacties.