We openen vandaag met deze supergave foto uit het Val d’Anniviers in Wallis. Nog lang geen wintersportplaatje maar we kunnen niet wachten! Surf je naar onze ensemblepagina dan zie je dat noch deze streek in Zwitserland noch de rest van de Alpen het de komende tijd droog houden. Dit in tegenstelling tot de Lage Landen waar we goede hoop voor hebben/hadden. Zo veel hoop dat we lezen dat zwembaden inmiddels besluiten langer open te blijven om de verliezen uit augustember te compenseren. Dan ben ik nu toch even een stoorzender die al voor komende vrijdag een regendag voorspelt. De timing is nu dat het ’s ochtends in België al begint en zich dan in de loop van de middag en namiddag ook over Nederland uitstrekt.

intermezzo

Hier zie je het gebeuren. Lokaal in het oosten worden 10 tot 13mm berekend. Kan zeker ook meer zijn. Toch meer extreme regen dus? Hier even een linkje naar een nieuwe studie voor Groot-Brittannië die laat zien dat de extreme neerslag juist is afgenomen. Die even terzijde.

pluim0309

Hier zie je het in de pluim. Het goede nieuws erbij is dat beide weermodellen vanaf het weekeinde vanuit het westen krachtig herstel van het hogedrukgebied berekenen. Zie de kurkdroogte in de pluim vanaf de 8e. 

middellandsezee0809

Italië en Griekenland waren toch al het zorgenkindje. Zie nu bovenstaande berekening eens. Dat is toch niet meer normaal? Zowat alle landen aan de Middellandse Zee plus Portugal dik nat. 

 middellandsezee0809_2 

En hiermee sluit het Europese model af. Nog niet veel beter. Nee dan Rusland en Oekraïne. Ik bedenk me ineens: wat als daar een extreme winter zou komen en de gevechten nog in volle gang zijn. Historische parallellen waar je de kriebels van krijgt.

glijbaan1809

Om even al te veel optimisme te smoren: zo herfstig eindigt het Amerikaanse model. Dan zijn we gewoon weer terug bij af en sneeuwt het in de Alpen boven 2000m. Ik hoorde laatst voor het eerst dat VVV’s in de Alpen die plaatjes helemaal niet mogen tonen….. omdat ze nog volop in hun wandelseizoen zitten! Nu ja dan zie je die witte plaatjes gewoon hier…  

ssmi1_ice_area_0309

Zoals je op de Nieuwe-Kleine-IJstijd-Pagina dagelijks volgt (toch?) is de smelt op de noordpool nu zo goed als voorbij en zien we het ijs in een conditie als 2009 en 2013. Het is nog te vroeg voor een terugkeer naar de gemiddelde waarden (stippellijn). De AMO is nog positief, de zon is nog (een beetje) actief en de warmte van 1975-1998 ijlt nog na. Ik verwacht puur op gut feeling dan ook geen horrorwinter. Die spaar ik op voor december 2015 als in Parijs hopelijk de allerlaatste grote klimaatconferentie wordt gehouden. Maar zoals Piet Paulusma placht te zeggen “we komen wel op de schaats”. En in het Val d’Anniviers zal het gewoon een topwinter zijn!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.