We openen vandaag met deze supergave foto uit het Val d’Anniviers in Wallis. Nog lang geen wintersportplaatje maar we kunnen niet wachten! Surf je naar onze ensemblepagina dan zie je dat noch deze streek in Zwitserland noch de rest van de Alpen het de komende tijd droog houden. Dit in tegenstelling tot de Lage Landen waar we goede hoop voor hebben/hadden. Zo veel hoop dat we lezen dat zwembaden inmiddels besluiten langer open te blijven om de verliezen uit augustember te compenseren. Dan ben ik nu toch even een stoorzender die al voor komende vrijdag een regendag voorspelt. De timing is nu dat het ’s ochtends in België al begint en zich dan in de loop van de middag en namiddag ook over Nederland uitstrekt.

intermezzo

Hier zie je het gebeuren. Lokaal in het oosten worden 10 tot 13mm berekend. Kan zeker ook meer zijn. Toch meer extreme regen dus? Hier even een linkje naar een nieuwe studie voor Groot-Brittannië die laat zien dat de extreme neerslag juist is afgenomen. Die even terzijde.

pluim0309

Hier zie je het in de pluim. Het goede nieuws erbij is dat beide weermodellen vanaf het weekeinde vanuit het westen krachtig herstel van het hogedrukgebied berekenen. Zie de kurkdroogte in de pluim vanaf de 8e. 

middellandsezee0809

Italië en Griekenland waren toch al het zorgenkindje. Zie nu bovenstaande berekening eens. Dat is toch niet meer normaal? Zowat alle landen aan de Middellandse Zee plus Portugal dik nat. 

 middellandsezee0809_2 

En hiermee sluit het Europese model af. Nog niet veel beter. Nee dan Rusland en Oekraïne. Ik bedenk me ineens: wat als daar een extreme winter zou komen en de gevechten nog in volle gang zijn. Historische parallellen waar je de kriebels van krijgt.

glijbaan1809

Om even al te veel optimisme te smoren: zo herfstig eindigt het Amerikaanse model. Dan zijn we gewoon weer terug bij af en sneeuwt het in de Alpen boven 2000m. Ik hoorde laatst voor het eerst dat VVV’s in de Alpen die plaatjes helemaal niet mogen tonen….. omdat ze nog volop in hun wandelseizoen zitten! Nu ja dan zie je die witte plaatjes gewoon hier…  

ssmi1_ice_area_0309

Zoals je op de Nieuwe-Kleine-IJstijd-Pagina dagelijks volgt (toch?) is de smelt op de noordpool nu zo goed als voorbij en zien we het ijs in een conditie als 2009 en 2013. Het is nog te vroeg voor een terugkeer naar de gemiddelde waarden (stippellijn). De AMO is nog positief, de zon is nog (een beetje) actief en de warmte van 1975-1998 ijlt nog na. Ik verwacht puur op gut feeling dan ook geen horrorwinter. Die spaar ik op voor december 2015 als in Parijs hopelijk de allerlaatste grote klimaatconferentie wordt gehouden. Maar zoals Piet Paulusma placht te zeggen “we komen wel op de schaats”. En in het Val d’Anniviers zal het gewoon een topwinter zijn!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.