De groeten uit het paradijs. Ik zit namelijk in Val d’Isère. Zeker niet voor het eerst. En nog zekerder iets voor het laatst. Wie ook maar iets met klassieke skioorden heeft zoals ook Lech-Zürs am Arlberg of St. Anton, die moet hier ooit heen. Je kunt gewoon niet over de edele skisport meepraten als je hier nooit geskied hebt. Bij wijze van. Evengoed loop ik hier morgen Marcel Hirscher tegen het lijf want…

We zitten in de tijd van het Criterium de la première neige. Een evenement met diverse wereldbekerwedstrijden. Nu ben ik ook Oostenrijk-chauvinist om eens een Frans woord te gebruiken, en geef ik hoog op van de Streif in Kitzbühel, maar uit betrouwbare bron weet ik dat voor de skiërs zelf de afdaling van Val d’Isère een stukje enger is om je vanaf te storten dan bij de Oostenrijkse topwedstrijd. Nou ik maak meteen een blunder… die tipgever was namelijk een Nederlands kampioen die in de jaren tachtig zelf meedeed aan die wedstrijden. Maar ik zie in het programma dat er alleen nog een vrouwenafdaling is hier. Voor de mannen was het misschien gewoon te gek met het huidige snelle materiaal?

https://www.youtube.com/watch?v=LE9B1BCi57c

Marcel Hirscher is misschien ook weer naar huis. Hij won de reuzenslalom en ik concludeer dat de slalom afgelast is. Was natuurlijk ook noodweer in het weekeinde. Maar misschien kan ik morgen dus ff kijken bij de trainingen van de dames….

Alleen balen… dit zag ik vorige week ineens op Facebook. Lara Gut is al vergeven…. leuke dames altijd die topskiesters.

Goed we gaan in avondstemming en verder met het weer natuurlijk. Hierboven de tussenstand op het Furkajoch in Vorarlberg! Cescia en Dennis komen net aan in Montafon met de camper. Ook lekker in de sneeuw!

Ja… “dan kijkde gij wel blij!”

Pik allemaal even mijn video-analyse mee van de GFS06u en wat ik daarin over de avondruns zeg. Dan ga ik even nog wat meteodingen natrekken en dan kom ik snel terug.

Alvast niet de huidige laaglandwinter overslaan. Het is toch echt “it sil heve”. Gaat al hard onderuit momenteel…

Zou handiger zijn minimum boven en maximum eronder maar KNMI zit het 3 nachten licht vriezen en dan twee dagen waarvan twee zeker met Hellmannen! En dan is het voorbij…. en moeten we het leren loslaten.

Niks blokkades. Niks poolwervelsplit. Niks winterse weerpatronen. Het beste voor de Lage Landen wat we kunnen hopen momenteel is koudkwakkelen. Met een enkel droog Wim Hof dagje of half dagje ertussen. Dat je dus in een T-shirt bij +4ºC hetzelfde ervaart als met een dikke bontjas in Siberië bij -40ºC. Dat dus. En het is echt gezond zo ff een half uurtje lekker kou opzuigen in je lijf! Doen!

Nee het is gewoon regen, reger, reegst in Nederland en Vlaanderen. O ja en ik herhaal dat het KNMI weerkaarten voor de hele Benelux moet presenteren en niet die rare Limburgse laars. En het KMI ook. Best gewoon samenvoegen die handel.

December is gewoon op weg te doen wat hij moet doen en misschien nog ietsje meer. Nat!

Maar we hebben natuurlijk geen normale zomer en herfst achter de rug. Kijk eens naar het peil van de Rijn bij Keulen sinds april! Hoe hard dat weer opvult is niet te geloven…

Tja ik struin zo wat door de modellen en kijk wat me opvalt. Een erg koude nacht in de Alpen bijvoorbeeld komende zondag. Op dat moment loopt het dooifront in de Lage Landen net binnen en wordt de nachtvorst verdrongen. Vermoedelijk ook met ijzel. Maar de sneeuwkanonnen kunnen dus echt helemaal los de komende dagen. Die pistes komen er wel!

Kijk en deze grafiek is veelzeggend natuurlijk. Bij alle ellende voor de Lage Landen…. gat in Val d’Isère het kwik nauwelijks meer boven nul komen op 1850m. En er komt volgende week nog een bak sneeuw bij.

Hoe anders bij mij thuis in Hopfgarten. Daar begint het zondag na die hele koude nacht te dooien. Af en toe regen of natte sneeuw. En ja die stippellijn dat is het dauwpunt. Die komt dan wel weer onder nul. Dus het zal moeilijk te zeggen zijn. Van Valentijn die ook op die hoogte woont weten we dat een keer goed aangelegde pistes dit wel doorstaan in deze tijd van het jaar. Morgenochtend verder. Dan lekker vroeg want ik kan in dit paradijs niet in m’n hotel blijven hangen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

29 reacties

Gesloten voor reacties.