Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Een prachtige zomervakantie kan hier van 20 juni tot en met 8 september.

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Groeten uit St. Luc in Val d’Anniviers en nog een week laaglandwinterfun

check ook eens

102 Reacties

 1. Breunis (Nature Trail) schreef:

  De berekening van EC voor 15 februari is niet gunstig voor de Alpen.
  Is nog ver weg. Wellicht valt het mee met tijdelijke regenval.
  http://www.wetterzentrale.de/maps/ECMOPEU00_192_2.png

  • Frederic schreef:

   ik zei het in het vorige bericht nog tegen Skiwi. Dat is nog wat te vroeg om nu al zenuwachtig over te worden. Zaterdag weten we meer. Morgenochtend zal ik er in ochtendbericht al dieper op in gaan.

   • Skiwi schreef:

    Ik hoop het…
    Maar hier in West – Europa komen goeie winterse kaarten een week vooruit zo goed als nooit uit, terwijl de slechte WC kaarten zo goed als altijd uitkomen…

   • Martijn sonnenberg schreef:

    waarom zo zenuwachtig over die kaart? als het al uitkomt (want het varieert nogal die termijn op dit moment, de afgelopen 3 ochtendruns naast elkaar gehouden zie je dat het azorenhoog van ZO-NW ge-orienteerd inmiddels al veel meer ‘plat’ wordt berekend, dus wellicht komen we uiteindelijk wel weer NW-ZO uit), dan zie je de kaarten erna de temperaturen op 850 hPa alweer inzakken naar ruim onder 0. En met -2 op -850 hPa zit je rond het langjarig gemiddelde.

    als er neerslag bijzit is de sneeuwgrens rond 12-1300 meter of zo (gokje??), met snel zakken met instromen van koude lucht?

  • michel schreef:

   Ik begrijp niet waarom je zenuwachtig hierover gaat worden, het EC zat er deze winter vaker naast. Plus dat het ruim een week verder is, en het is tegenwoordig al heel moeilijk om een goede voorspelling te doen binnen de “veilige” tijd van max. 5 dagen.

   • Stefan Kaptein schreef:

    Wat Skiwi zegt, winterse kaarten komen 9 van de 10 keer niet uit, maar warm water scenario’s komen juist vaak wel uit. Vandaar de zenuwen.

 2. yellow snow schreef:

  Ik zei het al eerder. De lange periode met kou vergroot de kans dat het rond 20 feb weer warmer gaat worden. Het weer komt in golven.

 3. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Vandaag zonnig en weinig wind in de Lage Landen. Geniet van een mooie winterdag!
  https://modeles.meteociel.fr/modeles/icon/runs/2018020706/iconeu_de1-4-10-0.png?07-09

 4. Peter weet het beter schreef:

  Hajo maakt zich er weer een jantje van leiden van af.

  • Roland Bodegraven schreef:

   Ben ik wel met je eens eigenlijk

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Vier taalfouten in één zin.
   Knap gedaan!

  • Harm (Zutphen) schreef:

   En dan nog Peter, het is zijn site toch? Lekker makkelijk om te brullen vanaf de zijlijn. De mensen van deze site (niet alleen Hajo) steken erg veel tijd in het onderhouden van deze website en het analyseren van de weerkaarten, meestal met uitgebreide weerberichten tot gevolg. Nu is het één keer wat minder en “Peter weet het beter” (lekker veilig hè, zo anoniem) gaat commentaar leveren.. Get a life!

   X-je op je chagrijn..

  • Hans schreef:

   Zou zeggen: ga/leer zelf kaart “lezen”!

  • Henry schreef:

   Haha, valt ook weinig van te brouwen, vlees nog vis. De koudste nacht van deze winter voorbij, verder wat gekwakkel, geen schaatsen, geen sneeuw. Weinig ter inspiratie.

 5. Ronski schreef:

  Gisteren een gastje van een jaar of 17, “het gaat 7 graden vriezen, dat is toch niet normaal” ;-(
  Ja. zo erg is het inmiddels.

 6. Frank schreef:

  Vindt de gfs 850hp helemaal niet verkeerd voor de Alpen. Sterker nog aan het einde een verscherping vd kou

 7. Robin schreef:

  Voor het eerst een cynische noot ‘een weekje laaglandwinterfun’ en ‘op de kleine sloten kun je vast al staan’ getuigen niet van al te veel gevoel met het huidige weer in Nederland. De sloten in mijn woonplaats (Lelystad) zijn na vannacht idd dicht, maar dat is wel heel dun ijs. Ja, ik ben blij dat het winters is en dat de zon schijnt. Maar de kwakkelkaarten met natte flatsen die ik zag, roepen bij mij geen gevoel van ‘laaglandwinterfun’ op. Eerder onaangenaam, koud en geen winter.
  Maar als mensen geschokt zijn dat het -4 of ‘zelfs’ -7 is, ja dan begin ik te vrezen voor ons regionale klimaatje. Maarja, zoals al vaker gelezen; het menselijk geheugen is kort en in de jaren ’90 heb ik ook een tijd geen winterjas gehad.

  Los daarvan; mooie beelden bij het bericht en een schitterend uitzicht over de sloot achter ons huis; zon en ijs zijn toch magische combinaties. Jammer dat er vanmorgen nog een zwaan doorheen zakte en dus een wak maakte 🙂

  • Bjurn schreef:

   Als een zwaan er al doorheen zakt mogen de schaatsen nog wel even in de vet..

  • jeroenamsterdam schreef:

   Vorig jaar hebben we geschaatst. Hoezo zijn mensen geschokt? Ik denk eerder dat het hun enthousiasme is door min 4 toe te juichen. Het zijn gewoon optimisten, wat dus een goed teken is.

   Ik raad ook iedereen aan, die deze site leest, om de boeken van Jan Buisman te lezen. ‘duizend jaar weer en wind’. Soms leest het wat saai weg, maar zijn koppeling van het weer aan historische gebeurtenissen zijn wel interessant. Je leert ook meteen dat niks te gek is en dat we dus zomaar 10 winters zonder noemenswaardige vorst kunnen krijgen, of juist andersom.

 8. Franklyn schreef:

  Ai,ai,ai… Ik deel de mening/zorg van Skiwi en ben bang dat de richting volgende week de week wel eens letterlijk voor veel skiërs in het (warme) water kan gaan vallen. Zoals al eerder hier aangegeven is de WC/ZWC een nachtmerrie voor de wintersportliefhebber/Alpen. Helaas komt deze de laatste jaren steeds vaker voor in de winterperiode. De te hoge temp en dan gevolgd door een bak warm water zorgt echt voor zeer matige skicondities. Ik heb dat zelf al meerdere malen de laatste jaren mogen ervaren om tegen 11 uur in de ochtend bij + 7 ( in jan/feb ) al in de pap te staan op 1700m en zelfs tot 2100m regen. Ook de eerste dagen na het passeren van een regenfront met WC waren de pistes echt erg matig ( door de te hoge temp konden de pistes ook niet goed worden geprepareerd ) waardoor er eigenlijk gedurende de gehele week sprake was van matige skicondities. Enige pluspunt was het feit dat je al lekker zonder jas op het terras de lunch kon genieten maar daar kom je natuurlijk niet voor. Kijkende naar de kaarten wordt het nu echt duimen dat de modellen nog een leuke verrassing in petto hebben maar lees ook op andere sites dat het significant warmer gaat worden na aankomend weekend door de WC/ZWC. Hopelijk gaat de schade meevallen en draait de stroming daarna weer naar NWC waardoor de temp in ieder geval weer omlaag gaat waardoor de sneeuwkanonnen de pistes weer van een vers laagje kunnen gaan voorzien voor de 1e krokusweek ( 17 t/m 24 ) want het is dan topdrukte op meeste pistes gezien de vakantieperiode zuid Ned/Belgie en geheel Duitsland.

 9. maarten schreef:

  Ze zijden op het nieuws dat het vrijdag in heel nederland licht gaat sneeuwen.
  Als dat zo is dan weet je het wel weer,Eerst code geel dan oranje JaJa en dan rood.
  Let maar op daar zal het wel weer op uitdraaien.

 10. Cescia schreef:

  Even de run van GFS net bekeken, ik snap de paniek ook nog niet. Nog even afwachten denk ik dan 🙂

 11. Jeroen v T80 schreef:

  Volgens mij staat ons nog wel wat te wachten kwa winterweer als je alles bekijkt met de ssw en overige factoren die er bij komen kijken! Die gaat vanaf vrijdag tot dinsdag 50/60 graden opwarmen de kans is aanwezig dat wij daar zeker wat van gaan merken (Russische Beer) we gaan het zien maar heb er wel vertrouwen in dat er ons nog wat te wachten staat ik zeg duimen maar weer ik hou geen duim meer over.

 12. Roy schreef:

  Hieronder de GFS06 voor departement Haute-Savoie maar dat ziet er toch schitterend uit!? Veel zon dan weer wat sneeuw tjonge ik zou verheugd zijn om met de krokus weg te mogen hoor!

 13. Roy schreef:

  @Jannes@sneeuwfanaat@hansdesneeuwgek Bij toeval zie ik dat ik priveberichten had van enkele weken terug. Mijn vraag is of het mogelijk is om bij je profiel aan te kunnen geven om een mail te ontvangen als iemand jou een prive bericht heeft gestuurd. De blauwe Notification Dot rechts bovenin bij de profielfoto zie ik wel op de laptop maar meestal gebruik ik mijn mobiel en dan is dat niet duidelijk..

 14. Wijnand schreef:

  Vanmorgen werd er op de Rijperkerkerpolder tussen Leeuwarden en Hurdegaryp al driftig geschaatst. Ook de diepere meren hebben al een mooie egale ijsvloer. Die moet alleen nog maar dikker worden. Helaas blijft het daarvoor niet lang genoeg koud. Zie gevoegde foto’s.

 15. Wouter schreef:

  In de categorie “het ken net” heel voorzichtig langs het kantje…. omgeving Purmerend. Maar he….. wel op het ijs gestaan deze winter haha

  • Ronaldo schreef:

   Dat moet ik dan ook maar eens even gaan testen vanavond!
   Zal bij mij achter het huis wellicht (net) niet kunnen. Al moet ik zeggen dat het gebruikelijke windwak helemaal is dicht gevroren.

 16. Wouter schreef:

  Hmmm, krijg de foto’s er niet op…

 17. Wijnand schreef:

  Hei Wouter, dat probleem heb ik ook. Misschien dat iemand er naar kan kijken?

 18. Karin schreef:

  zonder helm Hajo?!

 19. Skiwi schreef:

  Ik merk dat er wel wat discussie ontstaan is rond mijn ongerustheid.
  Voor alle duidelijkheid: die is voornamelijk gebaseerd op 4 EC runs op rij die warm water berekenen voor de 2de helft van volgende week. Normaalgezien zou ik daar gezien de termijn niet van wakker liggen, maar aangezien ik dan zelf in de Alpen zit op 1200m hoogte word ik daar toch wel wat nerveus van, zeker ook omdat de GFS run per run zachtjesaan diezelfde richting uitgaat…

 20. Ab schreef:

  Hier voor ge-interesseerden de maandverwachting van EC model en uitleg over de Polar Vortex Split die zich gaat aandienen komende dagen op grote hoogte en mogelijk gevolgen kan hebben aan de grond voor vooral derde decade februari 😉
  Het is ver weg en onbetrouwbaar maar toch er wordt aandacht aan besteed.

 21. (Andere) Leo schreef:

  Ondergelopen weilanden genoeg, deze winter. Maar een ondiep slootje in de Krimpenerwaard is al teveel van het goede; we komen één nacht tekort (zoals zo vaak).

  • Roland Bodegraven schreef:

   In bodegraven heb ik denk ik nig 2 nachten nodig om op de sloot voor mijn huis veilig te kunnen staan. 3cm nu denk ik. Mijn dochter heeft er al op gestaan. Wel aan de rand en aan de hand. Maar goed ze is pas 5 en ik 35, dus haar gewicht is natuurlijk een makkie.

   Overigens was het goed te zien dat de dauwpunten onder 0 zijn. Nergens nattig ijs. Ook niet in de zon en in de schaduw nog een hoop rijp te zien.

 22. Mark (breda) schreef:

  In Val Gardena wederom een prima ski-dag gehad. Begon bewolkt met lichte sneeuw maar gelukkig brak zon voorzichtig door. Positief voor het zicht op de piste.

  Paar plaatjes:

  Pistes nog steeds in topconditie. Paar kleine harde platen maar heb tot nu toe nergens betere pistes meegemaakt.

 23. Martijn sonnenberg schreef:

  Gfs 12 ronduit spectaculair te noemen toch? Tot 204 uurvooruit?

  • Ab schreef:

   De flinke opwarming op stratosfeer hoogte oftewel een SSW effect meteen merkbaar bij de GFS run van 12z aan de grond op Troposfeer hoogte vwb toenemende hogedruk activiteiten ten noorden van de LL 😉
   Vandaar de kans op wilde kaarten komende runs voor met name derde decade februari

 24. bernd niessen schreef:

  Gfs 12 in de iets warmere sector van do 15e geen neerslag voor noord alpen oostenrijk
  Daarna snel dalende temperatuur en vervolgens op vrijdag wat sneeuw

  Voor wat het waard is op deze termijn vooruit te kijken

 25. Remko schreef:

  Veenoord, Noordlaren, Haaksbergen en Arnhem strijden om de eerste marathon op natuurijs. Morgenavond?

 26. petervdl schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/DVcp8QRWsAEko4z%5B2%5D.jpg Grappig, in Parijs hetzelfde cynisme over een beetje sneeuw als in Nederland 🙂

 27. Geert schreef:

  En wat te denken van zo’n 300 km zuidelijker dan Brussel….Parijs dik winters met een 15cm dikke sneeuwlaag en de volgende nachten flinke vorst. Dju…soms liggen we hier net te zuidelijk…nu net te noordelijk 😉

 28. Skiwi schreef:

  EC12 toch al ietsje beter dan zijn 4 voorgangers: nu enkel nog volgende week donderdag oplopende temperaturen (ZW föhn), de dag nadien alweer zakkende temperaturen.
  Mijn stresslevel zakt ook weer 😉

  • Martijn sonnenberg schreef:

   En aan de 850 hPa temperaturen te zien is het ook een relatieve koude föhn. De Gfs komt nog wel met andere oplossingen, dus we moeten nog zien

  • Arjan Ischgl schreef:

   haha, komt nog wel weer terug denk ik @skiwi. Denk dat bijna iedereen wel wintersport stress heeft, ook al weet je dat het eigenlijk niet nodig is.

  • nils schreef:

   Waar maak jij je druk om dacht ik… maar als ik terugdenkt heb ik ook altijd wel een stressmomentje richting de wintersport. We willen zo graag dat het perfect wordt! Vaak nog meer voor mijn familieleden dan voor mijzelf.

   • Michael schreef:

    Net terug uit zillertal, en de pistes zijn incl dal afdalingen perfect. Als je ziet dat de sneeuwkanonnen al opgeruimd zijn of ingepakt dan weet je dat er buffers genoeg zijn voor een lang seizoen

 29. Jorne schreef:

  Ik ben terug onderweg naar huis! Heeerlijke week gehad in Les Sybelles. Koud en bakken met sneeuw daar, genoeg om het hele seizoen met gemak door te komen. Hieronder enkele plaatjes van deze perfecte week!

  Genieten was het! Vanaf morgen duik ik de kaarten weer in met jullie

 30. Tobias schreef:

  -10 graden alweer in de achterhoek!

 31. Freek schreef:

  Ja en plus 2 langs de kust

 32. Volop genieten wat het alweer vandaag op de skipiste Jöchelspitze te Bach!
  Vanaf omstreeks 14u00 trok de hemel volledig dicht en begon de bewolking te zakken.
  En toen kwamen de eerste sneeuwvlokjes neergedwarreld wat eigenlijk tot op dit moment van schrijven met korte tussenpozen aanhoud.
  Héél af en toe kwam de zon nog even doorheen de wolken piepen maar veel stelde het niet voor. Het sneeuwt weliswaar heel lichtjes en in het dal is een poedersuiker laagje gevormd, op de berg inmiddels enkele cm’s schat ik. 🙂
  Ik kijk dus volop uit naar morgenochtend en doe nu mijn rolluiken dicht. Slaapwel !!

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Geniet er van Kirsten… na de tegenvallende afgelopen jaren (qua skiweer dan in ieder geval ;-)..) zijn deze omstandigheden ongetwijfeld een verademing !

 33. Evert schreef:

  En -4.5 graden in Winsum.

 34. Leo schreef:

  Ondertussen een zeer fraaie sneeuwsituatie voor aanstaande vrijdag!

  De timing is perfect voor de westelijke helft van de LL; temperatuur ligt bij aanvang rond of net iets onder nul en zal dat blijven gedurende de hele dag. In het oosten eerst nog zonnig; daar zal het tijdelijk zo’n 4 graden boven nul worden.

  En nee, waarschijnlijk geen code oranje voor Nederland! Intensiteit meest vrij licht, in totaal zal er zo’n 2 tot 4 centimeter vallen. Zal wel mooi blijven liggen! Het meeste lijkt te gaan vallen in het zuidwesten (Vlaanderen); daar mogelijk 5 centimeter (in mogelijk 6 uur tijd). Mede omdat de criteria in België lager (!) liggen en het waarschijnlijk zal sneeuwen tijdens zowel de ochtend- als avondspits daar wel een vrij grote kans op code oranje.

 35. Leo schreef:

  En nog maar even een code 😉

  Mooi voorbeeld van impact-analyse; de ene 15 cm (in bv de Alpen) is de andere (in bv metropool Parijs e.o.) niet!

  • Sjors schreef:

   2 cm sneeuw in Nederland is tripple rood. Misschien vrijdag nog ???

   • Leo schreef:

    En daar gaan we weer.. wat bedoel je hier nu mee? Ik maak hierboven juist een punt en leg het uit: het zal (bij 2 cm) NIET tot code oranje (of rood afhankelijk van de in voorkomende gevallen impact-analyse) komen: die wordt immers pas uitgegeven bij (meer dan 60% zekerheid op) meer dan 5 cm in 6 uur en/of meer dan 3 cm per uur.

    • Sjors schreef:

     @Leo, begreep je uitleg heel goed hoor. Was cynisch /grappig bedoeld richting KNMI. Ben heel wat keren in de winter in Noorwegen geweest, waar de impact van 50 cm sneeuw een stuk kleiner is dan de 2 cm hier. Treinen blijven gewoon rijden en nog op tijd ook , ook bij -40 C.

 36. Frederic schreef:

  GFS00 weer op spoor van Scandihoog op lange termijn. Zo meteen aan ochtendbericht beginnen

  • Mark (breda) schreef:

   Ben benieuwd Frederic. Hopelijk mooie winterkansen als ik weer in de LL ben. Nu ontbijten en de frisse pistes op. Strakblauw hier in Val Gardena. Om 8.25 sta ik bij de lift om als eerste omhoog te gaan!

   • maarten schreef:

    Lekker hoor Mark! Nog een speciaal doel op de planning vandaag? Route al uitgestippeld?

    • Mark (breda) schreef:

     Marmolada gletsjer op de planning. Een eindje te gaan dus. Mooi met de Dolomiti Superski-pas.

     Plaatjes volgen vnv.

     • Hans schreef:

      Je mag wel opschieten dan om als 1e…
      😉 Je ziet het daar vaak dat er bewolking of neerslag is/wordt voorspeld het toch blijkt mee te vallen. Maak er een mooie dag van. Viel Spaß!

  • maarten schreef:

   Niet weer he! We blijven zoeken naar lichtpuntjes 🙂 En ja er is in de hogere luchtlagen wel het 1 en ander aan de hand, maar ik geloof er niet meer in. Daarbij heb ik (beter gezegd mijn kinderen) geen zin in dieprvies temperaturen tijdens mijn wintersport met de krokus vakantie (24 februari).

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.