weisssee-gletscherwelt-hajo kopie

Gisteren schreef ik voor de grap dat wij met z’n 6-en in een koekblik op wintersport zouden gaan. In werkelijkheid reisden wij de afgelopen nacht in bovenstaande auto. Zeer aangenaam en voldoende ruimte voor grote en kleine benen. Dakkoffer helpt natuurlijk zeker in combinatie met mijn truc om de ski’s in zakken náast de dakkoffer vast te sjorren in plaats van ze in de dakkoffer mee te nemen. Nu ja niet iedereen heeft zo’n groot gezin. je ziet me hier staan voor het dalstation van de Gletscherwelt-Weisssee. Dit is het skigebied van het dorp Uttendorp tussen Zell am See Kaprun en Mittersill in het Pinzgau.

wind2102

De Rudolfshütte het berghotel op 2300m waar ik nu zit te tikken is ook een van de weerstations de Oostenrijkse weerdienst. Hierboven zie je dat het er 52km/h waait. Nou de maximale windstoot is zeker het dubbele van dat! Alle liften staan stil, behalve de twee lange gondels die nodig zijn om de mensen met hun koffers in bij de accommodatie met zwembad, wellness en professionele klimwanden te krijgen. Hoogstens de helft van het normale aantal cabines hing aan de kabels en ze schommelen vervaarlijk. Slechts een handvol skiërs maakt gebruik van die liften vandaag. Wel zijn er wat toerskiërs op de been. Je moet er maar zin in hebben….

pistekaart-uttendorf

We hebben deze krokus duidelijk weer eens gekozen voor een vakantie in de categorie small is beautiful. 8 liften en 23km piste waarvan het grootste deel wordt ingenomen door de dalafdaling die maximaal 1800m hoogteverschil biedt… of als je nog een top op loopt nog wat meer. Vanaf morgen gaan we de pistes verkennen. Maandag en vrijdag worden de mooie dagen deze week. De rest is sneeuw zoals Fréderic vanochtend al aangaf.

stoot2102

Ja het is net storm als je op de kaart met de windstoot kijkt voor vandaag. Windkracht 9 als maximum. Aan bovenstaande kaart kun je afschatten welke hoge gebieden in Zwitserland en Oostenrijk ermee te maken hebben vandaag. Draaien de liften nog in Ischgl en Sölden? En hoe is het in de Zillertal Arena? Of in Kaprun op het Kitzsteinhorn? Laat weten!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.