weisssee-gletscherwelt-hajo kopie

Gisteren schreef ik voor de grap dat wij met z’n 6-en in een koekblik op wintersport zouden gaan. In werkelijkheid reisden wij de afgelopen nacht in bovenstaande auto. Zeer aangenaam en voldoende ruimte voor grote en kleine benen. Dakkoffer helpt natuurlijk zeker in combinatie met mijn truc om de ski’s in zakken náast de dakkoffer vast te sjorren in plaats van ze in de dakkoffer mee te nemen. Nu ja niet iedereen heeft zo’n groot gezin. je ziet me hier staan voor het dalstation van de Gletscherwelt-Weisssee. Dit is het skigebied van het dorp Uttendorp tussen Zell am See Kaprun en Mittersill in het Pinzgau.

wind2102

De Rudolfshütte het berghotel op 2300m waar ik nu zit te tikken is ook een van de weerstations de Oostenrijkse weerdienst. Hierboven zie je dat het er 52km/h waait. Nou de maximale windstoot is zeker het dubbele van dat! Alle liften staan stil, behalve de twee lange gondels die nodig zijn om de mensen met hun koffers in bij de accommodatie met zwembad, wellness en professionele klimwanden te krijgen. Hoogstens de helft van het normale aantal cabines hing aan de kabels en ze schommelen vervaarlijk. Slechts een handvol skiërs maakt gebruik van die liften vandaag. Wel zijn er wat toerskiërs op de been. Je moet er maar zin in hebben….

pistekaart-uttendorf

We hebben deze krokus duidelijk weer eens gekozen voor een vakantie in de categorie small is beautiful. 8 liften en 23km piste waarvan het grootste deel wordt ingenomen door de dalafdaling die maximaal 1800m hoogteverschil biedt… of als je nog een top op loopt nog wat meer. Vanaf morgen gaan we de pistes verkennen. Maandag en vrijdag worden de mooie dagen deze week. De rest is sneeuw zoals Fréderic vanochtend al aangaf.

stoot2102

Ja het is net storm als je op de kaart met de windstoot kijkt voor vandaag. Windkracht 9 als maximum. Aan bovenstaande kaart kun je afschatten welke hoge gebieden in Zwitserland en Oostenrijk ermee te maken hebben vandaag. Draaien de liften nog in Ischgl en Sölden? En hoe is het in de Zillertal Arena? Of in Kaprun op het Kitzsteinhorn? Laat weten!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.