parijs-reporter

Ik weet niet hoe het ondertussen in het zuidoosten en in Vlaanderen is, maar in Parijs heersen bijzondere toestanden. Hoe bijzonder daar kom ik onderaan dit weerbericht nog even op terug.

buienazoren

Zonder meer bijzonder is het huidige stationaire Azorenlaag met vanmiddag en morgenmiddag opnieuw thermisch onweer duizenden kilometers verderop. Dat laag ligt er al een tijdje… wat schreef ik ook al weer op 9 april?

Later vanmiddag geeft het Azorenhoog er dan de brui aan. Voor een aanzienlijke periode krijgen we te maken met een groot koud Azorenlaag. Wat dat voor het weer bij ons betekent is erg onzeker omdat niet te voorspellen is welke barbapapavormen het hoog aan de noordflank gaan aannemen. De modellen tonen hier grote verschillen.

Tja dat is het eeuwinge “groundhog day” lot van een weerman. Je ziet het allemaal ruim van te voren aankomen en je kunt het ook wel benoemen, maar wat het concreet op datum X in Lutjebroek gaat betekenen blijft toch volstrekt onduidelijk.

azoren

Beide modellen tonen een overgang naar een normaal Azorenhoog vanaf het midden van de maand. Het Azorenlaag gaat dinsdag verkassen naar IJsland en dan duurt het nog enkele dagen voor het hoog is opgepompt. Als het laag aan de wandel gaat kunnen wij weer allerlei heftig weer verwachten. Een frontpassage of ook een vore met heftig onweer.

afkoeling

Het Azorenhoog kan ons straks mooi zonnig weer brengen maar ook koeler weer. Richting juli zien we de pluim dag in dag uit een stukje zakken. De spreiding is groot. Een paar uurtjes meer of minder zon maken een groot verschil. Kan de afkoeling ook verband houden met de situatie op de oceaan?

oceaantewarm

Nu ja we zien dat het Azorenlaag de Azoren koel heeft gehouden en verder van Marokko tot IJsland het zeewater heeft opgewarmd. Waait de wind echter ineens vanaf Canada onze kant op dan kun je je voorstellen dat het snel een stuk afkoelt.

mei-anomalie

Ondertussen staan de media weer vol glasharde leugens over een verband tussen de heftige regens en klimaatverandering. We zouden nu meer regens krijgen zoals “normaal” in Zuid-Europa. Maar ik dacht dat Zuid-Europa juist droog is en met global warming nog heter en droger zou worden? Kijken we op de kaart van de laatste week van mei dan vraag je je toch af hoe de huidige regens dan precies nu net toevallig volledig kunnen aansluiten bij de prachtige prognoses van de klimaatalarmisten? Dan had je toch 5 jaar geleden een paper moeten afleveren met de titel: Koud weer in Frankrijk, Spanje en Italië zorgt voor heftiger regens in Europa. Maar dat artikel is dus nooit geschreven. Het is allemaal gewoon grote klets. Laat je niet in de luren leggen mensen. Het heeft gewoon flink hard geregend. Unprecedented? Nou niet echt…

How much higher for #parisflood waters to rise to make history? https://t.co/NgzIKRxtNR pic.twitter.com/SRJJ6mZTwx

— angusfoster (@angusfoster) 3 juni 2016

Op basis van de getallen op de foto moeten de kranten morgen maar publiceren:

Gevaarlijke afname van hoogwaterstanden in Parijs sinds 1910 – door afnemend extreem weer sinds het begin van de twintigste eeuw kelderen de piekwaterstanden in de stad Parijs gestaag. Als deze trend doorzet zal in 2100 nooit meer hoogwater optreden wat je kunt vertalen naar gevaarlijk zakkend grondwater in de belangrijke landbouwgebieden. Onderzoekers pleiten voor meer geld voor meer onderzoek.

Duhhhh! Gelukkig houdt Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI nog erg vele slagen om de arm. Dat is netjes. Maar deze jongen – ik ken hem – is ook slim genoeg om compleet andere conclusies te trekken en dat laat hij helaas na. Dan moeten we dat zelf maar doen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

31 reacties

Gesloten voor reacties.