Dit is de definitie van genoeg sneeuw. Waar je ook kijkt dikke sneeuwhopen en geen verschil tussen zuidhelling en noordhelling te bekijken.

En er verandert hier helemaal niets de komende twee weken. Wisselende bewolking. Af en toe een sneeuwbuitje. Koud en zonnig.

Niet zonnig was het de laatste dagen rond Moskou. Beetje sneeuw ook.

Wat verder naar het oosten nog gekker!

En dan de grote vraag naar onze Laaglandwinter. Die winter is nu gearriveerd…. maar kan dat ook standhouden?

Het ziet er momenteel beter uit voor de sneeuwliefhebbers dan voor de schaatsers. Komend weekeinde al lijk de (nacht)vorst afscheid te nemen. Dit was de run van gistermiddag. Sneeuwkansen steeds tussen 15 en 50%.

Een run later de sneeuwkansen steviger boven de 30% veelal.

De run van vannacht. Wel drie ensemble lijntjes die voor schaatsen kiezen…. en 9 feb 75% kans op sneeuw.

De ochtend run heeft regelmatig >50% sneeuw. Op 9, 11 en 12 februari bijvoorbeeld. En toch ook wel wat leuke ensemble lijntjes! Intussen is ook de GFS06u binnen. Zelfde beeld. Dus maar even uitzoomen en kijken naar het pan-Europese plaatje.

Vandaag vooral in midden Frankrijk sneeuw. Aardig zeldzaam! Catalonië ook. En Noord-Afrika.

Morgen krult de sneeuw om de Alpen heen richting de oostelijke skigebieden en Tsjechië.

Vrijdag de eerste dooiaanval maar dat word vooral een sneeuwevent. De opmars wordt gestuit door de kou.

Zondag dan de dooiaanval die doorzet. Maar de neerslag dooft al uit voor het de Alpen kan bereiken. Volop zon daar dus. Zuidoost-Europa in sneeuwstorm.

Maandag dan weer watt sneeuw aan de noordkant. En de Lage Landen in aanvoer van zee met de sneeuwbuien nooit ver  weg.

Het Europese model komt dan met een gigantische pluk neerslag aan de zuidkant.

En he liedje eindigt met de Lage Landen herhaaldelijk in bakken met regen.

Ook de kaart met de accumulatie verraadt dat de Lage Landen in vergelijking met de noordkant van de Alpen veel natter zijn. Als dit doorzet… is het och een beetje een domper op de winterpret die pas net begonnen is!

Categorieën: Les Menuires

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

91 reacties

Gesloten voor reacties.