innsbruck1111

Mag ik iedereen die Innsbruck bezoekt aanraden om Hotel Nala eens te proberen? Splinternieuw boutique hotel met ultra aardige managers en personeel. Elke kamer anders. Waar ik zit zou je zo als bruidssuite willen behalve dat ik a) al getrouwd ben en b) een man met een missie ben. Weinig tijd voor een weerbericht maar laat me toch wat vuurwerk doen knallen. Hierboven een plaatje uit mijn hotelkamerraam met op de achtergrond de Nordkette, waar ook mijn met afstand favoriete kleine skigebied ligt. Tja het is zacht aan de noordkant. Föhn staat over dåe kammen. Dat zal ik vanmiddag pas zien als ik me naar Salzburg spoed. Straks eerst nog even naar het Wettercafé, een café voor weerfreaks dat je hier hebt.

Vuurwerk? Welnu dat is in Italië aan de gang. Zoals ruim tijdig aangegeven op deze website is het helemaal mis in de regio Genua. Er is de laatste 24 uur al 100mm gevallen en daar kan nog 200mm bijkomen tot woensdagavond.

 

 

Tja dat is bar natuurlijk.

ensgenua1111

 

En met die aanhoudende neerslag tot woensdag zijn ze er nog niet. Donderdag begint het dan opnieuw te regenen en dat gaat dan door tot zondagavond. Daarna is pas hoop op verbetering. En dat na die al totaal verregende zomer. De natuur is van slag. Maar de natuur is gelukkig bijna altijd van slag. Dat houd de wereld dynamisch wat de naar veiligheid en stabiliteit hunkerende eindtijd-alarmisten ook mogen roepen.

stmartin1111

Snel naar een enemble dat representatief is voor St Marin am Tennengebirge, waar wij komend weekeinde ons teamuitje hebben. Het ensemble gemiddelde is de hele periode (veel) te zacht. Aanhoudende Föhn dus. Alleen de groene hoofdrun doet eind november iets leuks. Met steun van nog 4 lijntjes heb je daar dan iets van 20% kans op.

laatstegfs1111

hier zie je hoe het Amerikaanse model eindigt op de kaart. Een groot hoog met de kern boven Groot-Brittannië. Een arctische uitbraak naar de Balkan en Oekraïne (tja de Russen hebben iets met oorlogswinters), naar Roemenië en Bulgarije. Zo onder het hoog is het in de Lage Landen toch ook goed voor nachtvorst en voor de Alpen is het sowieso prima. De sneeuwkanonnen kunnen dan aan. Met die continentale aanvoer zijn de sneeuwhoeveelheden van moeder natuur gering,

laatstekaart1111

 

In het Europese model kunnen we minder ver kijken. Hier en beetje een vergelijkbaar groot hoog. Kern ditmaal boven de Baltische staten. Het is “synoptisch” precies hetzelfde hoog als op de kaart van het Amerikaanse model. Een variant van Russische beer. Maar hoe het ding precies komt te liggen maakt nogal wat uit voor de temperatuur in de Alpen en in de Lage Landen. Geholpen door de depressie bij Griekenland hebben we op deze kaart een zacht aanvoer vanuit Turkije en het Midden-Oosten.

Spannende tijden! Eens kijken hoe de GFS06 uitpakt! En ondertussen naar Amerika loeren….


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

53 reacties

Gesloten voor reacties.