innsbruck1111

Mag ik iedereen die Innsbruck bezoekt aanraden om Hotel Nala eens te proberen? Splinternieuw boutique hotel met ultra aardige managers en personeel. Elke kamer anders. Waar ik zit zou je zo als bruidssuite willen behalve dat ik a) al getrouwd ben en b) een man met een missie ben. Weinig tijd voor een weerbericht maar laat me toch wat vuurwerk doen knallen. Hierboven een plaatje uit mijn hotelkamerraam met op de achtergrond de Nordkette, waar ook mijn met afstand favoriete kleine skigebied ligt. Tja het is zacht aan de noordkant. Föhn staat over dåe kammen. Dat zal ik vanmiddag pas zien als ik me naar Salzburg spoed. Straks eerst nog even naar het Wettercafé, een café voor weerfreaks dat je hier hebt.

Vuurwerk? Welnu dat is in Italië aan de gang. Zoals ruim tijdig aangegeven op deze website is het helemaal mis in de regio Genua. Er is de laatste 24 uur al 100mm gevallen en daar kan nog 200mm bijkomen tot woensdagavond.

 

 

Tja dat is bar natuurlijk.

ensgenua1111

 

En met die aanhoudende neerslag tot woensdag zijn ze er nog niet. Donderdag begint het dan opnieuw te regenen en dat gaat dan door tot zondagavond. Daarna is pas hoop op verbetering. En dat na die al totaal verregende zomer. De natuur is van slag. Maar de natuur is gelukkig bijna altijd van slag. Dat houd de wereld dynamisch wat de naar veiligheid en stabiliteit hunkerende eindtijd-alarmisten ook mogen roepen.

stmartin1111

Snel naar een enemble dat representatief is voor St Marin am Tennengebirge, waar wij komend weekeinde ons teamuitje hebben. Het ensemble gemiddelde is de hele periode (veel) te zacht. Aanhoudende Föhn dus. Alleen de groene hoofdrun doet eind november iets leuks. Met steun van nog 4 lijntjes heb je daar dan iets van 20% kans op.

laatstegfs1111

hier zie je hoe het Amerikaanse model eindigt op de kaart. Een groot hoog met de kern boven Groot-Brittannië. Een arctische uitbraak naar de Balkan en Oekraïne (tja de Russen hebben iets met oorlogswinters), naar Roemenië en Bulgarije. Zo onder het hoog is het in de Lage Landen toch ook goed voor nachtvorst en voor de Alpen is het sowieso prima. De sneeuwkanonnen kunnen dan aan. Met die continentale aanvoer zijn de sneeuwhoeveelheden van moeder natuur gering,

laatstekaart1111

 

In het Europese model kunnen we minder ver kijken. Hier en beetje een vergelijkbaar groot hoog. Kern ditmaal boven de Baltische staten. Het is “synoptisch” precies hetzelfde hoog als op de kaart van het Amerikaanse model. Een variant van Russische beer. Maar hoe het ding precies komt te liggen maakt nogal wat uit voor de temperatuur in de Alpen en in de Lage Landen. Geholpen door de depressie bij Griekenland hebben we op deze kaart een zacht aanvoer vanuit Turkije en het Midden-Oosten.

Spannende tijden! Eens kijken hoe de GFS06 uitpakt! En ondertussen naar Amerika loeren….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

53 reacties

Gesloten voor reacties.