Kleinwalsertal
Lees verder >

Met een skipas kunt u 48 gondels en liften naar de 2 landen op de berg brengen.

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

Val Gardena
Lees verder >

Ontdek de mooiste wandelwegen en geniet!

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

Groeten uit Innsbruck met onweer op komst en hoe is het in de woestijn?

check ook eens

33 Reacties

 1. Asten (Harmelen) schreef:

  De maximum temperaturen lijken de komende 7 dagen inderdaad verder op te lopen naar zonerse waarden.
  Opvallend vind ik wel dat de minimumtemperaturen blijvend vrij laag lijken uit te komen ( tussen 11 en 15 graden).
  Wel prettig omdat de ‘hoge’ temperaturen maar een relatief kort deel van de dag zullen worden behaald.
  Wel lekker omdat je zo ook de huizen relatief koel kunt houden..

 2. Robin schreef:

  Het is vast en zeker droog, maar vanochtend zijn mijn dochter en ik toch flink natgeregend!
  Maar dat is mij ook ooit overkomen in de woestijn achter de Hoge Atlas in Marokko, al wil ik onze neerslagcijfers niet daarmee vergelijken.
  Leuk dat het Arctisch zeeijs dikker is dan in 1955, maar hoe dik t.o.v. het toenmalig gemiddelde was het toen.
  Wel opvallend dat het Arctisch zeeijs meevalt, de Atlantische oceaan relatief koud is en het Antarctisch zeeijs juist niet afneemt. Ook dat de mondiale temperatuurdaling sinds de laatste El Nino al 0,7 graad is gedaald bevalt mij.
  Nog een paar jaar geduld en dan kunnen we voorzichtig gaan concluderen of dit een trend is; of de opwarming idd door mensen doorgaat, of dat er geen opwarming meer is en CO2 geen rol van betekenis (meer?) speelt.
  Veel is nog onduidelijk, maar dat het vandaag niet zomers aanvoelt is dat wel; wat een wind hier aan de rand van Lelystad!

 3. Hans schreef:

  Hé?? Vorige week verkondigde Peter MK bij Eva Jinek dat de zeespiegel flink gaat stijgen vanwege diezelfde smelt. Hier bij WSWM nog ter sprake gebracht/geweest….. Snap jij ‘m snap ik ‘m …… 😉

 4. Hans schreef:

  Hajo, mag je zomaar overal landen, bij iemand in de (achter)tuin of gaat dat anders dan bij ballonvaart o.d. Alpenweide kan ook “privat” zijn….

  • Roland (Bodegraven) schreef:

   Ik weet dat je in nederland niet zomaar overal mag landen en dat daarvoor bijvoorbeeld de nederlandse stranden aangemerkt zijn als “vliegveld/landingsbaan”

  • Hajo schreef:

   Je mag overal landen simpelweg omdat je altijd kunt spreken van een noodlanding. Daar is nooit een speld tussen te krijgen. Er zijn tenslotte geen getuigen. Als jij beweert dat je onwel werd of een ander probleem ervoer hebben ze dat maar te accepteren. Wel kan een boer een paar euro schade claimen als je in hoog gras zou landen. Kan je dan weer verzekering op zetten. verder is het natuurlijk zaak beste maatjes te zijn met zo’n boer. Als hij weet dat ik de enige ben die af en toe land zal hij het best vinden. geef je hem met kerst een zelfgebakken kerststol cadeau is het sowieso prima. En als het gras net gemaaid is kraait al helemaal geen haan.

   • Hans schreef:

    Denk dat ze idd in Oostenrijk niet moeilijk (zullen) doen. Zijn ook toeristisch georiënteerd hé.
    Of een fles Schrobbeler….. dan maar hopen dat ie ‘m krijgt 😉
    LOL HAHAHA……

   • Joke, Riederalp schreef:

    Het lijkt mij helemaal niks als zo’n ding in mijn tuin landt! En als er nog geen regels voor zijn zullen ze wel komen.

    • Hajo schreef:

     Dan nog heb je de noodlanding. Je hebt mijn tekst niet helemaal goed gelezen of begrepen. Zelfs een sportvliegtuigje mag in je tuin landen als het in de problemen komt. Alleen kun je daar in de motor nog bewijs vinden of er echt problemen waren of niet…. dat kan bij een paraglider niet….. die heeft altijd een smoes….. dus zal elke paraglider altijd overal mogen landen….. alleen zoek je het nooit op om in een klein hoekje te landen…. je zult altijd voor een groot weiland gaan…. dus heb je in de praktijk met boeren te maken….. alleen als je huis met tuin midden in een bos staat kan het zijn dat een paraglider je tuin kiest…. ik ben in Slowakije (Jasna) zo wel eens geland.

     • Joke, Riederalp schreef:

      Toch denk als je vaak met een smoes een noodlanding maakt gaan ze vast een doktersattest eisen.haha Van de winter hadden de buren een drone tegen de ramen en er viel er een op de piste. Het zijn soms gevaarlijke situaties en dat komt dat iedereen met of zonder examen gewoon de lucht in mag.

     • Hans schreef:

      Is op de piste ook zo Joke, je ziet “gekken” op ski’s of snowboard……. en hebben ook geen diploma of examen gedaan (ook vwb regels).

     • Roland Bodegraven schreef:

      Dit vond ik ergens

      Vliegen in Oostenrijk, mag dat?
      Geplaatst in Nieuws op dinsdag 18 maart 2014
      Een simpele vraag, die helaas niet zo eenvoudig is te beantwoorden. Wat is er aan de hand?

      Oostenrijk verlangt voortaan dat schermvliegers beschikken over een door of namens de overheid uitgegeven brevet. Onze Nederlandse brevetten voldoen niet aan die eis: wij doen aan zelfregule-ring, net als bijvoorbeeld Frankrijk. Het bezit van een IPPI-kaart helpt helaas ook niet, want die is alleen geldig in combinatie met een brevet. En dat brevet moet dus volgens de Oostenrijkers door of namens de overheid zijn uitgegeven. Piloten met alleen een Nederlands brevet mogen dus niet zelf-standig vliegen in Oostenrijk.

      Zijn er toch mogelijkheden om te vliegen in Oostenrijk? Ja, die zijn er!

      Je kunt in ieder geval legaal in Oostenrijk vliegen als je deelneemt aan een cursus van een Neder-landse school die een samenwerking heeft met een vliegschool ter plaatse. Diverse Nederlandse scholen voldoen op deze manier aan de Oostenrijkse eisen. Als je op deze manier in Oostenrijk wilt vliegen, informeer vooraf goed bij de school of die een samenwerkingsverband heeft.

      Ben je niet meer in opleiding (dus heb je brevet 2 of 3 berg) dan kun je bij sommige Nederlandse vliegscholen in Oostenrijk als ‘vrije vlieger’ onder de vleugels van die scholen ter plekke vliegen. Helemaal vrij ben je dan niet, je zult je moeten houden aan de regels en aanwijzingen van die school. Ook bij sommige Oostenrijkse scholen is dit waarschijnlijk mogelijk. Informeer er naar voor je op reis gaat, om teleurstelling te voorkomen.

      En wat als je niet onder de vleugels van een school wilt vliegen in Oostenrijk? Tja, met de informatie van nu (3 maart 2014) lijkt dat niet toegestaan. Helaas kunnen we niet duidelijker zijn.

      We zijn wel bezig om de Oostenrijkse overheid te laten inzien dat onze brevetten aan dezelfde kwa-liteitseisen voldoen als die in Oostenrijk geldig zijn. We hebben daarover een brief gestuurd naar de Oostenrijkse minister van Verkeer. Dat heeft ook de European Hanggliding en Paragliding Union (EHPU) gedaan. Daarnaast proberen we onze brevetten door onze rijksoverheid te laten erkennen, maar of dat gaat lukken is nog niet duidelijk; in ieder geval niet op korte termijn.

 5. fred schreef:

  Van die 30+ temp vele dagen op een rij, blijft er in de run van GFS06z weinig meer over.

 6. fred schreef:

  Er vallen toch weer wat buitjes vandaag.

 7. Hans schreef:

  Liep net buiten, héérlijk herfstweer. Ach dat is niet zo erg hoor want na de herfst begint de WINTER en dat is dus al snel 🙂
  Wakker geschud besef ik opeens dat de echte zomer nu pas gaat beginnen. In ieder geval was het vandaag “de langste dag”, kan ik toch gaan aftellen….. 😉

  • Mark (breda) schreef:

   Zo is het. Die hindernis van langste dag is genomen. Zon gaat weer langzaam naar zuidelijk halfrond.

   Wel mag het onderhand eens wat spannender weer worden. Saaie weer van laatste weken en maanden wel zat.

 8. Joke, Riederalp schreef:


  Vannacht misschien nog een drup regen maar morgen gewoon weer lekker weer.

 9. Leo schreef:

  En oh, @Fred, dat viel nogal mee – of tegen zo je wil.

  Net iets meer dan een paar druppels maar dit zet geen zoden aan de dijk.
  Juist en enkel in Groningen is het neerslagtekort nog altijd iets kleiner dan normaal maar verder blijft het (te) droog.
  Maar..

 10. fred schreef:

  O ja ik zie het verkeerde draadje sorry, heel goed dat jij het typt Leo.
  Maar de nieuwe mogelijke records worden dan steeds extremer, het maakt voor mij dan niets uit, kou hitte neerslag wind storm enz.
  Nu komt de vraag, moeten wij dan bij elk nieuw record ook extremer gaan denken?, of bereiken we op den duur een punt dat we een nieuw record als normaal gaan zien?, 2 vragen dus :).

  • Leo schreef:

   Nu ja, elk nieuw record is per definitie extremer toch?
   Verder begrijp ik je vraag niet helemaal; misschien wil je het iets anders formuleren.
   En welke records specifiek zouden we als normaal gaan zien?
   Op zich een interessante discussie waar wel wat over te zeggen valt!

   • fred schreef:

    Het zal vast en zeker op den duur weer afkoelen, het is nu zomer dus laat ik dat als voorbeeld nemen, al was het lente/herfst/winter nam ik dat.
    Er zal wel eens een periode komen dat er een serie koele of zelfs koude zomers komen, na dat wij keer op keer records hebben verbroken, die nieuwe records ervaren we dan als normaal, we zijn er aan gewend geraakt.
    Dan je eerste vraag, ja ik weet het ik had het eigenlijk andersom moeten doen, hoe meer het oude record wordt verbroken dus extremer. of iets nou met een beetje of heel veel wordt verbroken.
    Je had het woord gevoelstemperatuur getypt, waarom is dat de laatste jaren zo hip geworden?, toen ik jong was hadden wij het daar niet over.
    Ik ga slapen, ik lees het overdag wel terug.

 11. Leo schreef:

  Los van dat ik moet toegeven dat we een zeer droge fase beleven en dat die ook in de voorzichten zit (vooruitziende blik van Hajo 😉 ): zoals ik al eerder geventileerd heb: de droogte wordt al maandenlang enorm gehypet. Niet alleen hier (door Hajo 😉 ) maar zeker ook elders. Zo las ik gisteren nog dat we mogelijk op weg zijn naar een verbreking van het record uit 1976. Dat gaat niet gebeuren!

  Slechts wanneer er tot eind september geen druppel meer valt (kans tamelijk nihil) is dat theoretisch -nog net- mogelijk.
  De maximale verdamping -die overigens zeer ingewikkeld in elkaar steekt en slechts volgens een theoretische berekening weergegeven wordt; lees hier en hier hoe die feitelijk niet zozeer door de temperatuur en zonnestraling op zich maar vooral door de plantengroei beïnvloed wordt- bedraagt in juni en juli zo’n 4, augustus 3 en september 2 mm per dag.
  Ruwweg kan er bij de huidige 114 dan dus maximaal nog zo’n 250 mm bij komen tot eind augustus ; 310 mm tot eind september. Eind augustus dan dus (maximaal) 364 mm; eind september 414 mm. Een evenaring van het record (360 mm) is eind augustus -en een verbetering daarna- is dus slechts mogelijk wanneer er tot dan geen druppel meer valt. Dat zal zeer waarschijnlijk niet gebeuren (ook in 1976 was dat trouwens niet zo). De actuele “achterstand” van zo’n 40 mm is debet aan het zeer moeilijk nog halen van het record!

  • Roland (Bodegraven) schreef:

   Je ziet ook mooi dat de lijnen parallel lopen en tsja dat is lastig inhalen dan.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Mooi uitgelegd Leo..
   Bovendien zegt een neerslagtekort lang niet alles (bijna per definitie zo in de LL in de periode april/augustus).
   Bij het begin van het meten (1 april) was de grond hier zeiknat en dan heeft de natuur een aardige buffer…

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.