Grimmig is de sneeuw op de Grimming in de achtertuin van Die Tauplitz. Je zou zweren dat je een gletsjer ziet, maar de hoogte is slechts 2351m. Het is de noordwand en na een supersneeuwwinter als 2019 gaat het zeker tot het einde van de zomer duren voor alles weg is. Ben ik vanochtend al op pad geweest om deze kiek te schieten? Nee… het is het uitzicht vanaf het balkom van Hotel Sonnenuhr, misschien wel het leukste Nederlandse pension in Oostenrijk!

Dankzij Nanja Schreurer, de eigenaresse van het hotel met 70 bedden, is dit de komende vier dagen mijn uitzicht. De Grimming dus. Die berg staat helemaal los en zou qua dimensies zo op de Oostvaardersplassen passen. Gemzen in plaats van Prezwalski paarden! Vier dagen dit uitzicht dus? Of niet want het zou toch gaan sneeuwen? Nou we hebben prognoses gezien met vier dagen sneeuw aan de noordkant. Daar kwam een streep door. Er zouden meters sneeuw aan de zuidkant komen. Nu is alles wat genormaliseerd in de berekeningen. Metertje aan de zuidkant en in de nacht op vrijdag ook hier sneeuw.

Wat valt het meeste op momenteel? Bij mijn huisbaas thuis vliegen de bijen alweer regelmatig. In Hopfgarten zag ik ook al de eerste huiszwaluwen afgelopen donderdag. En nu aan de rand van het balkon vrolijk fluitende koolmezen en een groepje putters. Te mooi. Nature is the best!

Over gletsjer of eeuwige sneeuw op de Grimming gesproken… de echte gletsjers liggen momenteel beneden in de dorpen. In Kitzbühel een werkelijk immense berg maar die hier in Die Tauplitz doet er niet voor onder. En wat gaan we zien morgen of einde van de middag in Loser? Daar zijn toch alle sneeuwrecords gebroken in januari. Bijzonder ook dat deze leuke kleine skigebieden gewoon nog open blijven. Zo mogelijk zelfs tot 22 april.

We zijn hier in Stiermarken en daar heb je toch al aardig landklimaat en daar heb je dus meer sneeuw op lagere hoogtes. We zien dat ook bij Schladming! Alles nog open tot 22 april. Net als hier in Die Tauplitz en Loser. Vooral leuk voor de locals en de Hollanders die zo slim (en flexibel) zijn om nog even te te gaan.

Tja… ik heb makkelijk praten. Fijne auto. Hier tegen het decor van de Dachstein. Daarmee aardig op toer momenteel maar nu even paar dagen rust in Hotel Sonnenuhr. Echt super leuke plek! Volgende week nog een groep van 65 Vlaamse leraren en scholieren hier. Wat is dat voor een vakantieweek?

Snel naar het weer. Niets nieuws onder de zon. Het komt zoals besproken. Morgen hevige sneeuw in de westalpen. Dat schuift met het superlange front (+3000km!!!) zo haaks langs de Alpenboog. Tot het in de nacht op vrijdag ook in Oostenrijk sneeuwt.

Vrijdagochtend zal hier net alles even wit zijn beneden in Tauplitz, Bad mitterndorf en Altaussee. Helaas gaan ik het voor vertrek vrijdag niet meer zien opklaren. Dat is jammer.

Aan de zuidkant kan op de bekende hogere plekken tussen een halve en anderhalve meter sneeuw vallen. Wel moeten we realistisch zijn: de eerder berekende meters sneeuw zijn foetsie.

Naar de meteofiction toe blijft het Amerikaanse model met veel geweld voor de Alpen komen. Daar gaat de botsing plaatsvinden tussen kou vanaf Scandinavië en warmte vanaf de Middellandse Zee.

Krijg je toch weer van dittum als je het model laat reutelen tot 18 april. We gaan het zien.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

Gesloten voor reacties.