Mijn dochter is 8. We zouden samen naar Filzmoos gaan en ze wilde leren snowboarden. Nou 1+1=2. Wat een schitterende oefenpiste in dit kindvriendelijke skigebied zeg! Dit is trouwens gewoon het weerbericht maar ik begin even on a personal note.

Een van de grootste drijfveren van de hele ski-industrie is toch de schattigheidsfactor. Hoe schattig is dit om je dochter zo als een eendje in de sneeuw te zien zitten.

Ze maakt goede vorderingen. Vandaag is de cruciale tweede dag waarop “het allemaal zou moeten lukken”. Als skiër moet je twee volle dagen offeren om ook deze andere mooie tak van de skisport onder de knie te krijgen. Jammer was voor Micky dat het flink begon te sneeuwen waardoor de beruchte snowboardersval waarbij je over de verkeerde kant tegen de grond smakt om de hoek kwam kijken. Heb je een perfect geprepareerde piste is dit minder aan de orde. Maar met een laagje losse sneeuw dat je voor je uit schuift.

Het sneeuwde dus flink bij tijd en wijle gisteren. Je ziet de zuidhelling hier weer wit worden.

’s Avonds was het schitterend helder. Bizar dat je in april in een skigebied staat met nog zo veel sneeuw en al zo veel licht! Een fantastisch uitzicht op de Bischofsmütze op die manier.

Vanochtend is het opnieuw flink aan het sneeuwen geslagen – niet heel leuk vor m’n dochters start op snowboard – maar toch zo veel beter dan regen….. en dat gaan we in de skigebieden ook nog veel zien de komende tijd.

Het ensemble voor de Oostenrijkse noordkant toont vanaf zaterdag een sterke afkoeling. Dan kan alles weer voor drie dagen mooi winters zijn. De komende dagen stuitert de sneeuwgrens rond de 1500m op en neer. Na het weekeinde warmt het flink op maar is het droog. Vanaf 5 april dan weer neerslag met in de nieuwste hoofdrun een flinke afkoeling zelfs en veel sneeuw vanaf 7 april. Allemaal beetje sneeuwsandwich trouwens met dezelfde neerslaghoeveelheden aan beide kanten van de Alpen.

Die datum van 7 april rinkelt een belletje met betrekking van de marathon van Rotterdam op 8 april. Eerder hadden we een run met terrasjesweer met 20ºC op die datum. Hier netjes gepresenteerd als meteofiction en niet als een prognose. Nu kijken we naar sneeuw aan de vooravond van de marathon.

Hierboven het bijbehorende ensemble voor de Lage Landen. Behoorlijke steun van de leden zeg! Wordt het dan toch een top marathon met 10ºC of iets daaronder? De hoofdrun doet 7ºC. De weermodellen blijven spannend. Leuk om ook even te melden misschien dat we op dit moment een hele grote plus ten opzichte van vorig seizoen hebben. Wintersportweerman.nl gaat voor de wind. waarbij ik aanteken dat er op het gebied van storm even helemaal niets in het verschiet ligt de komende twee weken.

Duidelijk zo?

Categorieën: EuropaFilzmoos

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.